Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo a zuby

    , Autor: Adka.

    Dobrý deň prajem. Som v 13. Týždni tehotenstva a chcela by som sa spýtať ci je normálne že mám dosť citlivé zuby a boľavé. Cez deň má zuby nebolia ale akonáhle je večer ma začnú bolieť a je to veľmi nepríjemné. Už som navštívila zubára, ale bolesť naďalej pretrváva. Bojím sa ze tá bolesť môže nejakym spôsobom ovplyvniť plod. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve sa či už vplyvom hormonálnych zmien
    častým zvracaním hlavne v I. trimestri, zníženej slinivosti, častejšou konzumáciou sladkých či kyslých potravín zhoršuje kvalita skloviny.
    Medzi najčastejšie problémy tehotných žien patrí práve zápal ďasien, teda tehotenská gingivitída. Áno, pri zanedbaní, neliečení zápalu a vzniku komplikácií môže v krajných prípadoch dôjsť až k poškodeniu plodu, či k predčasnému pôrodu. Tým Vás ale nechcem vystrašiť, určite teraz nie sú na mieste obavy. Najdôležitejšia je prevencia. Ak už zápal prepukol alebo trvá, je potrebné navštíviť zubného lekára, v prípade potreby aj opakovane.