Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,099 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti

    , Autor: Lucija

    Dobry den pan doktor, uz som viac krat pisala o vysunutej platnicke ktora mi tlaci na ischias, davala som si paralen , 1x denne flektor gel natierala, suche teplo, som v 10tt a nezabera,naopak bolest sa vystupnovala tak ze uz ani neoblezim, v noci sa budim na bolest ked sa chcem.pretocit je mozne dostat obstrek mesocainom ,ppr kortikoidmi diprophos?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je to vyslovene nevyhnutné, dajú sa spomínané preparáty použiť na lokálne použitie.

Podobné otázky

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • potrat

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    začala som silnejšie krvácať a pridali sa k tomu bolesti a kŕče v podbrušku, tak som šla na pohotovosť, pán doktor povedal že ide o potrat, že najlepšie bude keď sa telo samé vyčistí, v pondelok mám ísť k obvodnej gynekologičke a že ak budem veľmi krvácať tak mám prísť naspäť na pohotovosť. Nenapadlo mi sa opýtať či môžem užiť nejaké analgetiká/nesteroidné antiflogistiká na zmiernenie bolesti. Prosím Vás je to povolené?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa už nejedná o intaktné tehotenstvo, ale bol Vám diagnostikovaný potrat, môžete užiť akékoľvek analgetikum. Ak by pretrvávalo krvácanie silnej intenzity, prípadne by sa pridružili aj silné bolesti, bude vhodné obsah maternice poodsávať a vyčistiť vo forme krátkeho zákroku. Odsledujte si to.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Florencia 5

    A ešte sa chcem spýtať či sú normálne také menštruáčne bolesti v 10 tt. Či to môžem brať ako rozťahovanie maternice?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o naťahovanie väzov závesného aparátu maternice. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Upratovanie

    , Autor: Florencia 5

    Ale ja som sa aj trošku ponamahala s tým vysavanim a umytím dlážky no nebolo mi nič teraz som trošku unavená a mám bolesti mierne ale ležím ale pred tým som sa naozaj cítila dobre.chfem sa len spýtať či mám panikáriť a utekať na pohotovost alebo sa môžem upokojiť ? A nabudúce možno trošku menej upratovať.no vravím cítila som sa dobre inak by som nezačala s tým.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa nie je vôbec dôvod na paniku. Zvýšená únava je, najmä v začiatkoch tehotenstva, veľmi častým prejavom v tehotenstve. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, bolesti, či krvácanie, odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu. Samozrejme, v prípade ťažkostí aj skôr.

  • KP poloha a deformacia

    , Autor: Hliva

    Dobry den, pri polohe babätka KP nehrozi nejaka deformacia hlavicky? Nemozu tlacit rebra alebo nieco? Stava sa to ale zriedka alebo nie? Viem ze bolo ze sa babo natlacilo tak pod rebro ze mal usko zdeformovane kus ale preslo to za 2dni ale dana pani mala aj bolesti pod rebrom a citila ze tlaci. Ja necitim.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod je uložený v maternici, rebrá, ani žiadne okolité orgány, či tkanivá nemajú na vývoj plodu vplyv. Ak aj pacientka pociťuje “tlak” plodu v istých miestach, napríklad pod rebrovým oblúkom, tlači ju maternica, v ktorej je plod uložený. K deformácii hlavičky, či končatín môže za istých okolností dôjsť, je to však ešte v období vývoja, v skoršom štádiu tehotenstva. Nemusíte sa obávať.