Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti

    , Autor: Lucija

    Dobry den pan doktor, uz som viac krat pisala o vysunutej platnicke ktora mi tlaci na ischias, davala som si paralen , 1x denne flektor gel natierala, suche teplo, som v 10tt a nezabera,naopak bolest sa vystupnovala tak ze uz ani neoblezim, v noci sa budim na bolest ked sa chcem.pretocit je mozne dostat obstrek mesocainom ,ppr kortikoidmi diprophos?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je to vyslovene nevyhnutné, dajú sa spomínané preparáty použiť na lokálne použitie.

Podobné otázky

  • Upratovanie

    , Autor: Florencia 5

    Ale ja som sa aj trošku ponamahala s tým vysavanim a umytím dlážky no nebolo mi nič teraz som trošku unavená a mám bolesti mierne ale ležím ale pred tým som sa naozaj cítila dobre.chfem sa len spýtať či mám panikáriť a utekať na pohotovost alebo sa môžem upokojiť ? A nabudúce možno trošku menej upratovať.no vravím cítila som sa dobre inak by som nezačala s tým.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa nie je vôbec dôvod na paniku. Zvýšená únava je, najmä v začiatkoch tehotenstva, veľmi častým prejavom v tehotenstve. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, bolesti, či krvácanie, odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu. Samozrejme, v prípade ťažkostí aj skôr.

  • KP poloha a deformacia

    , Autor: Hliva

    Dobry den, pri polohe babätka KP nehrozi nejaka deformacia hlavicky? Nemozu tlacit rebra alebo nieco? Stava sa to ale zriedka alebo nie? Viem ze bolo ze sa babo natlacilo tak pod rebro ze mal usko zdeformovane kus ale preslo to za 2dni ale dana pani mala aj bolesti pod rebrom a citila ze tlaci. Ja necitim.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod je uložený v maternici, rebrá, ani žiadne okolité orgány, či tkanivá nemajú na vývoj plodu vplyv. Ak aj pacientka pociťuje “tlak” plodu v istých miestach, napríklad pod rebrovým oblúkom, tlači ju maternica, v ktorej je plod uložený. K deformácii hlavičky, či končatín môže za istých okolností dôjsť, je to však ešte v období vývoja, v skoršom štádiu tehotenstva. Nemusíte sa obávať.

  • Hovädzie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor vcera som písala že som zjedla veľa hovädzieho mäsa ktoré bolo nedostatočne tepelne upravené bolo ružové až krvavé vnútri. Samozrejme že ste ma včera upokojili ale ja som dnes ráno silno zvracala čo ja vôbec nezvraciam aj keď som 9 tt už len pri myšlienke na to mäso je mi neskutočne zle zvracala som niekoľko krát ale žiaľ len vodu a žltú horkú tekutinu keďže som to konzumovala poobede už v žalúdku nič nebolo. Boli ma aj hrdlo a mám nádchu ale tu mám už dlhšie takú chripku a chcela som sa spýtať či teda odporúčate tie testy na listeriozu alebo nie mäso bolo kupované v bille a bolo to hovadzie na guláš mladé preto sa zdalo uvarené po pol hodine max hodinke ale nebolo, keďže vnútri bolo krvavé ružové. Mám sa obávať listeriozy alebo toxoplazmozy keď som dnes vracala pol dňa a bolo mi zle alebo skôr ide o psychicku stránku že viem že som skonzumovala surové mäso ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je riziko listeriózy, či toxoplazmózy naozaj nízke. Skôr by som sa sústredil na nachladenie, bolesti hrdla, či zvracanie, ktoré sa počas tehotenstva, najmä v I. trimestri vyskytuje pomerne často. Skúsiť môžete viaceré voľnopredajné preparáty proti zvracaniu, či zázvorové cukríky. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám, okrem iného, vyšetrí krv na zápalové parametre a určí ďalší postup. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hadka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor pre zmenu som sa zase dnes pohádala s rodinou som 8+3tt a kadečo ma vie vytočiť ale najme blbé pripomienky v nedeľu som sa pohádala tak s manželom že ma bolelo podbrusko a bolo mi zle mala som kŕče potom deň na tosom sa hodila do pohody a všetko bolo ok dnes som sa zase pre zmenu pochytila s rodinou a pri hádke ma zase rozbolelo veľmi v podbrušku snažila som sa čím skôr ukľudniť pobaliť sa a odísť samozrejme som došla domov a už som kľudná len sa chcem spýtať či sa mám obávať o bábätko alebo tie kŕče v hádke ktoré mám sú bežné zo stresu a nervov? Ja len či sa mám obávať potratu keď pri hádke mávam bolesti podbruška teraz už mi je dobre ale v momente keď zvyšujem hlas alebo sa rozculim ma veľmi rozbolí. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, platí to isté, čo som Vám už písal. Hádka Vám potrat, navyše v taktomto nízkom týždni, nespôsobí, ale snažte sa vyhnúť častému rozčuľovaniu.

  • Clotrimazol

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. 3 dni som sa liečila Clotrimazolom na mykózu. prvý deň som mala ružový výtok, druhý deň ten istý ružový výtok s kvapkou krvi a tretí deň zase ružový výtok s nitkou krvi a mala som bolesti v maternici. Na pohotovosti som mala tlak 160/89 a povedali mi že placenta sa netrhá. Doktorka povedala stopnúť liečbu tak som si ďalších 5 dní vkladala probiotiká do pošvy. Teraz doktorka povedala že zase mám dobrať tie posledné tri tabletky. Niekde som našla že vedľajší účinok Clotrimazolu v prvom trimestri je porucha funkcie placenty a porucha diferenciácie plodovych tkanív. Ja som v 31 týždni. Môže ma bolieť brucho od toho Clotrimazolu? Nechce sa mi veriť že by to malo na mňa taký zlý účinok a chcem sa konečne prelieciť na tú mykózu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ako každý preparát, aj Clotrimazol môže spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Ak Vám daný preparát nevyhovuje, skúsiť si môžete aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky. Vhodné je pred zahájením liečby realizovať si jednorázovo aj vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Ak bola vo výsledku kultivačného vyšetrenia prítomná iba Candida a nemáte žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné za každú cenu mykózu preliečovať. Vhodná je aj aplikácia vaginálnych probiotík. Je v celku možné, že už to máte preliečené. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť.