Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rada

    , Autor: micula

    Dobrý deň Dnes 2.4 mi.končí menštruácia ktorý deň bi bol.možný na otehotnenie .Prosím vás.kolky deň po skončení menzesu začína ovuláciA Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa snažíte otehotnieť, odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk aspoň 2 - 3 krát týždenne. Za predpokladu pravidelného a 28. dňového cyklu nastáva ovulácia na 14. deň. Najvyššia pravdepodobnosť otehotnenia je od 10. - 16. dňa cyklu, ale skúšať začnite už teraz.

Podobné otázky

  • Funneling v priebehu porodneho kanala

    , Autor: Kajka1990

    Dobry den rada by som sa informovala ak mi lekar napisal do spravy - pritomny funneling v priebehu porodneho kanala, branka zatvorena, kanal neskrateny znamena to ze sa otvaram? Povedal mi lekar ze mam oddychovat bez zdvihania tazkych veci a zataze, bez zbytocne dlhych prechadzok a ze sa to vie upravit. Mame ist este na dovolenku k moru zaciatkom aprila, nech si oddychnem a zial dovolenka sa neda zrusit, oddychovy rezim mam 3 tyzdne a o tyzden mam kontrolu. Viete mi poradit co to vsetko znamena? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, funneling znamená vnútorné otváranie. Z daného popisu mi však nie je jasné, o aký funneling sa jedná, nepoznám ani ďalšie bližšie okolnosti a informácie, či nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor, ja som vám pred pár dňami už pisala a rada by som bola ak by ste mi poradili ale aj par vecí ozrejmili. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil ranne štádium tehotenstva kde velkost GS je 10mm pritomny YS ale zatiaľ bez EZ. Dostala som Duphaston 2x1.Pár dni po vyšetrení sa mi ojavila hnedastá krv, nie veľa ale bola tam. Navštívila som pohotovosť kde mi po 5 dňoch povedali že GS ma veľkosť 11mm ale zatial žiaden EZ a že nález je identický s predchádzajúcim. Zvýšili mi Duphaston na 3x1 a zaver znel, Hroziaci potrat. Nemám žiadne bolesti brucha, špinenie zmizlo a skoro žiadne príznaky tehotenstva a mam obavu ci sa môže jednať o zamlknuty potrat. Ďalšiu kontrolu mam až o týždeň a dovtedy neviem čo robiť, mam obavy že to dopadne zle. Je ešte možné že sa na ultrazvuku niečo objaví a vedeli by ste mi povedať aspoň o aký týždeň tehotenstva môže ísť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najčastejšie do hneda, je pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Ak je na USG naozaj viditeľný YS (žltkový vačok), musí byť prítomné aj embryo. Ak sa jedná o veľmi skóre štádium tehotenstva (3 - 4 týždeň, či menej), nemusí byť ešte vidieť embryonálne štruktúry. Zárodok musí vyrásť na okom viditeľnú veľkosť aspoň pár milimetrov. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodné realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. Keďže som nevidel nález, ani nepoznám žiadne ďalšie informácie a okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Betadine

    , Autor: 20Lucia20

    Dobrý večer,
    kojim mesačnú dcérku a dnes mi na pedikure ošetrovali zarastajuci necht a použili betadine, tiež mi odporučali používanie betadine pár dní kým sa to nezahoji, ale v pribalovom letáku sa píše, že sa nemá pri kojeni používať ? Je nebezpečny? Nemám to používať? A to množstvo čo už aplikovali môže bábätku uškodiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lokálna aplikácia Betadine mimo oblasti prsníka, bradavky, či dvorca by nemala mať žiaden vplyv na kojenie. Z osobnej skúsenosti však na dezinfekciu po odstránení zarastajúceho nechtu odporúčam skôr 3% roztok peroxidu vodíka, ktorý je dostať bežne v lekárni.

  • Opäť nabrehnuta laktacia

    , Autor: babycandy

    Dobrý deň, prosím o radu - po pôrode mi laktacis nabehla na 5.-6.den kedy sa mala už nechcela prisat. Vtedy som sa rozhodla pre tabletky Medocriptine,kt.mi predpísal dr. Brala som ich 12dni (1/2tbl ráno, 1/2tbl vecer) mlieko sa zastavilo. Lenže už ich neberiem 6.ty deň a od včera pozorujem,že sa opäť nalievaju a keď stlačím bradavku,začína sa tvoriť. Viem si mlieko odsavat s tým,že ho pomaly pridávať do umelého mlieka pre malú? Nebudú pozostatky tabletiek v tomto mlieku?príp.toto mlieko pri pavidelnom odsavani vie byť plnohodnotné?nakoľko sa mi zas tvorí, nechcem brat opäť lieky ale prehodnotila som svoje prvé rozhodnutie...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to otázka skôr pre laktačnú poradkyňu, za týchto okolností môžete aj naďalej kojiť, ak však máte dostatok mlieka. Ak však mlieko máte len v minimálnom množstve, po kvapkách, vhodnejšie bude laktáciu opäť zastaviť a kojiť dieťa čisto formulou umelého mlieka. Nemá zmysel miešať formulu umelého mlieka, nie je to dobrý nápad, je to skôr na škodu. Ak máte dostatok materského mlieka, môžete kojiť na striedačku, najprv nakojiť z prsníkov a pri ďalšom kojení dať formulu umelého mlieka. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde Vám vedia predpísať lieky na zástavu laktácie.

  • Brazílska depilácia cukr.pastou v 7tt

    , Autor: Sisa123

    Dobrý deň,

    Rada by som sa spýtala či je bezpečná brazílska depilácia cukrovou pastou v 2 mesiaci tehotenstva (cca v siedmom týždni). Chodím na ňu pravidelne cca 4 mesiace. Nerada by som bábätku nejako uškodila.

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to otázka pre dermatológa, či dermatokozmetičku, depilácia uvedenou technikou nie je v tehotenstve odporúčaná. Cukorenie, voskovanie a iné metódy odstraňovania chĺpkov spojené s vytrhávaním chĺpkov od korienkov je lepšie odložiť na neurčito, pretože sú pre oblasť bikín dosť bolestivé aj pri dobrej tolerancii bolesti a ešte viac v tehotenstve. So súhlasom lekára je možné vykonávať cukrovanie alebo voskovanie v pokročilom štádiu tehotenstva, kedy sa už nemusíte báť nástupu kontrakcií, ktoré môžu vyvolať pôrod.