Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,285 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Niki314

    Dobrý deň,
    som 2,5 mesiaca po pôrode,menštruáciu som už mala. S mužom sme mali nechránený pohlavný styk. Mám ranné nevoľnosti,od styku prešlo 9 dní. Je možné,že môžem byť tehotná? Je možné cítiť nevoľnosti tak skoro? Od menštruácie ubehlo 2týždne 3 dni..
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Klesajúce hcg

    , Autor: katarinaa

    dobry den, som v nemocnici kvoli podozreniu na mimomaternicove tehotenstvo. Poslal ma sem moj gynekoog kvoli pomalemu rastu hcg. V nemocnici som od štvrtka - vtedy bolo hcg 1222. Začala som špiniť a krvacat. Po necelych 48 hodinach kleslo hcg na 933. V maternici ani mimo maternice nič nevidia. Myslite že to vyzera ako mimomaternicove alebo skor ako potrat? Bude podla vas potrebny nejaky zakrok ak sa krvacanie same spustilo a hcg klesa? Bolesti nemam. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite treba odsledovať dynamiku beta HCG, ako aj kontrolovať USG nálezy, či nedôjde k zmene. S najväčšou pravdepodobnosťou sa nejedná o normálne tehotenstvo. Môže sa však jednať aj o potrat. Štandardne, ak beta HCG nebude klesať dostatočne, môže sa realizovať kyretáž dutiny maternice, po ktorej by mal byť pokles beta HCG výraznejší. Keďže ste hospitalizovaná v nemocničnom zariadení, postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky nálezy, výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť k Vášmu stavu a určiť ďalší postup.

  • Otazka

    , Autor: ZuzzkaHH

    Dobrý deň,

    momentálne som v 19.tyzdni. Moje druhe tehotenstvo. Uz viackrát som krvacala (par minut) a posledny tyzden a pol bolo vsetko v poriadku. Mohlo sa mi vcera ukázať jemne spinenie po rannom vklade utrogestanu? Objavilo sa niekedy 2 hodiny po vklade a trvalo do nasledujuceho dna kym sa to cele ,,precistilo".
    Este by som sa chcela opýtať, ci je bezne, ze som citila 2 dni pohyby celkom identifikovane a aj podla sona sa potvrdilo, ze som na tom mieste spravne citila nozicky a posledne 3 dni je to take poslabsie. Ze skor akokeby som to necitila. Placentu mam vpredu. Plus citim take intenzivnejsie pichanie v maternici a ked sa postavim tak po par minútach citim take tahanie celeho brucha nadol.
    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že k ružovému slabému špineniu mohlo dôjsť po vložení utrogestanu. Nemuselo sa však vôbec jednať o špinenie z maternice. Takto sa Vám však k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka pohybov plodu, ak máte placentu na prednej stene, to môže spôsobovať akúsi “bariéru”, či “vankúš”, ktorý tlmí pohyby plodu, ktoré tak môžete pociťovať viac po stranách podbruška. Nebolo by to nič výnimočné. Spomínané pichavé, či tlakové bolesti po stranách podbruška môžu súvisieť ako s pohybmi plodu, tak aj so zväčšovaním sa maternice, kedy sa naťahujú väzy závesného aparátu maternice. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nechutenstvo

    , Autor: Florencia 5

    A ešte sa chcem spýtať na jednu vec prvý trimester som mala chute jedla som všetko ako som prekročila 12 TT tak mi nich nechutí ledva čosi do seba dostanem je toto nechutenstvo normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nevoľnosti striedajúce sa z nechutenstvom, či selektívnymi chúťkami je v tehotenstve, najmä v I. trimestri pomerne časté. Je však potrebné prijímať tekutiny a stravu, ako aj dostatok vitamínov. Ak žena nebude dlhodobejšie prijímať dostatok živín, môže to mať negatívny vplyv na tehotenstvo. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí, výraznejšieho hmotnostného úbytku, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalsí postup.

  • špinenie

    , Autor: Anettka

    dobry den.. moze byt spinenie naznak tehotenstva? ak menzes meska uz 2-3 dni? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže to byť znakom blížiacej sa menštruácie, ale samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Prenatalne echokg

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr, moja reumatologicka ma poslala pre pozitivitu antifosfolipidovych protilatok na prenatalnu echokardiologiu plodu, vraj len pre istotu a je na mne ci tam pojdem. Mam za sebou 2x MA. Nakoniec som bola v 30tt, pan Dr. pozrel babatko detailne, aj prietoky, hlavne to srdiecko, meral pulz, vsetko bolo v poriadku. Cele to mohlo trvat okolo 20min. Ku koncu uz som citila ze ten pristroj dost hrial na brusku. Preto mam teraz take myslienky je to vobec bezpecne pre plod take monitorovanie hlavne toho srdiecka? Nemohol mu nijak uskodit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie, ani v rozsahu 20 minút nemá na plod negatívny vplyv. Dnešné moderné USG prístroje už pracujú s oveľa menšou dávkou USG žiarenia, ako tomu bolo v minulosti. Pri opakovanom pohybe sondy po nagélovanom brušku dôjde k vzniku istej teploty, aj samotná sonda sa nahreje. Na tehotenstvo to však nepôsobí.