Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Biochemicke tehotenstvo

    , Autor: Natalia7

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa opytat, mam velmi nepravidelny MC, 26.2. som dostala menzes, 2.3. (5.den cyklu) kedy mi menzes koncil sme mali s manzelom styk, kedy som pravdepodobne hned otehotnela, pretoze na 5.,6.,7. den od styku som mala prve priznaky ako bolesti v podbrusi, pichanie v lavom a v pravom podbrusi, takisto som mala slabo pozit testy, a 11. den po styku (16.den cyklu) boli testy uz negativne, zaroven som mala pobolievanie a bodavu bolest v podbrusi tak ako zvyknem mat aj pri kazdej ovulacii par dni, ak teda mozno slo o biochemicke tehotenstvo, myslite ze som mohla mat v ten 16.den cyklu hned ovulaciu?
    A mam este jednu otazku, ak by sa v mojom pripade jednalo o biochem. tehotenstvo, mohla by som v tom istom cykle este otehotniet ak som mozno mala tu ovulaciu a mali sme pohl.styk? Alebo mam cakat ci sa nahodou neobjavi menzes? Dnes je 25.den cyklu a mam slabe pobolievanie v podbrusi ako pred menzesom.. dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte nepravidelný menštruačný cyklus, je veľmi pravdepodobné, že máte aj nepravidelnú ovuláciu. Je zbytočne skoro si robiť tehotenský test pár dní po styku, test môže ukázať falošne pozitívny výsledok. štandardne sa počas jedného cyklu uvoľňuje iba jedno vajíčko a ovulácia prebieha iba raz počas cyklu. Ak je však menštruačný cyklus, ako aj ovulačný cyklus nepravidelný, môže sa stať, že ovulácia nastane v relatívne krátkej dobe od predošlej (ubehne menej ako 28 dní), nejedná sa však o ovuláciu toho istého cyklu, ale toho nasledujúceho. Odsledujte si to. Najvhodnejšie je pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Dutinka v maternici

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, pred týždňom v utorok som mala krvný odber hcg - hodnota bola 9,14 a na sone nebolo vidieť nič. Pani doktorka si myslela že pôjde o biochemické tehotenstvo, preto ma objednala na kontrolný odber a sono o týždeň. Výsledok včerajšieho odberu bool 104,9. Dnes na sone povedala, že v maternici vidí "dutinku". Čo je to prosím vás tá dutinka? Je to nejaké synonymum pre gestačný vak alebo čo to vlastne je a čo to znamená? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o extrémne skoré štádium tehotenstva. Dutinka je priestor (budúca dutina maternice, kde bude plod), v ktorom sa bude nachádzať gestačný vačok, v ktorom by sa mal nachádzať zárodok. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné stav odsledovať a skontrolovať. aj dynamiku betaHCG, aj USG nález. Postupujte podľa oporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pomaly rastie HCG, špinenie, krv

    , Autor: Lussya

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás o radu, vraj mi pomaly stúpa HCG, v nedeľu 3.12.2023 som mala hodnotu 239 (môj 38 deň cyklu) mávam 28 dňové cykly (vraj môžem byť tak na začiatku 5tt), bola som na pohotovosti, nakoľko sa objavilo krvácanie na toaletnom papieri vždy po utretí, lekár sa vyjadril, že sliznica je vysoko, ale nevidí tam nič (len sivú “výplň maternice” na sone?) vraj možno sa už embrio vyplavilo - možno išlo o biochemické tehotenstvo alebo abort, nakoľko takého hodnoty mávajú ženy už po kyretáži a už by hcg malo len klesať a dostaviť sa menštruácia. V pondelok som ísľa podľa pokynu lekára z pohotovosti do repro centra kam chodím, keďže som po PPS, čiže dňa 4.12.2023 (39 deň cyklu) mi zmerali HCG hodnota 337, urobili mi sono so záverom, že sliznica je vysoko a nevidieť zatiaľ nič, mám prísť na hcg zajtra 8.12.2023, ale včera večer som si utrela krv a dnes ráno som mala krvavú vložku 3/4, aj dnes ešte utieram hnedočervenú-ružovú? (akoby starú?) krv, ale už slabo, na vložke len kúsok otlačené. Telefonivala som do centra nakoľko užívam len progestanelle každý večer a nepredpísali mi ani duphastan ani ascorutin, lebo vraj nemáme ešte 100% potvrdené tehotenstvo, musíme čakať a sledovať hcg, je to podľa Vás správne? Aj to krvácanie? Ešte môžem dúfať v tehotenstvo? Som už po jednom MA (február 2023). Dnes som mala bazálnu teplotu 37 (stále sa drží hore 36,87, 36,93 a pod), mám silné tehotenské testy. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste tehotná, ale zatiaľ nie je na USG tehotenstvo vidieť. Zárodok musí vyrásť, aby ho bolo vidieť. Čo sa týka hnedého alebo ružového špinenia, to je do 16. týždňa tehotenstva veľmi časté. Jedná sa pravdepodobne o tzv. implantačné špinenie, ktoré je spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Velmi slaby pozitivny hcg test a dojcenie

    , Autor: Kacerik23

    Dobry den, potvrdenu ovulaciu podla testu som mala medzi 31.10-1.11; Lutealnu fazu mavam pravidelnu 12 dni,cize uz 13.11 som ocakavala menstruaciu. Sice este kojim svoje prve 13 mesacne dieta (2x v noci iba viacmenej pre zaspatie a jeho komfort), ale uz 6 mesiacov mam pravidelny 29 dnovy cyklus cize akoby to dojcenie na to nemalo vplyv. Prvy pozitivny velmi slaby tehotensky test som mala az 13 dpo, dnes je 15dpo a linia je stale dost slaba. Sice silnejsia, ale na extra citlivom teste 10mIU by som cakala tmavsiu pozitivnu ciarku. Pri prvom tehotenstve bol silny vysledok uz 10dpo. Dalsia cudna vec je, ze silnejsie pozitivne ciarky mi test ukaze z obedneho mocu oproti rannemu. Je dovod k obavam? Moze mi to nocne kojenie nejako ovplyvnovat alebo uskodit vyvoj plodu? Ku gynekologovi sa dostanem az v 12.tyzdni kedze zijem v UK a tu ma skor nikde nevezmu. Symptomy mam celkom silne, citim jemne pobolievanie brucha,obcas znesitelna ostra bolest po obidvoch stranach vajcovodov, pocit na zvracanie pocas dna, nechut do jedla, silna unava,bolest hlavy. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne sa môže jednať aj o tzv. biochemické tehotenstvo. Aj keď nevylučujem, že ste tehotná, je ešte veľmi predčasne to riešiť. Kojiť môžete aj naďalej. Takto sa Vám vsak neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: HerbaBianca

    Dobrý deň pán Dr.
    Chcela by som sa opýtať vyšiel mi včera pozitívny test Clear Blue ktorý sa dá robiť aj pred menštruáciou.Nemam tam zatiaľ úplne tmavú čiaru ale dosť vyditelnu.No mám bolesti brucha ako pred menštruáciou.
    Podľa kalendára by som mala zajtra dostať.Je normálne že mám poz.tehu test ale boli ma brucho ako keby som mala dostať?
    Už mám dve detičky ale pri obidvoch som zistila tehu až keď mi dosť meškali
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne je možné že sa menštruácia dostaví a jednalo by sa tak iba o tzv. biochemické tehotenstvo. Odsledujte si to. Nevidím dôvod na realizovanie si tehotenského testu, ak Vám prakticky menštruácia ani nemešká. Zbytočne si to komplikujete. Neurobíte s tým teraz aj tak nič. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Da sa zistit prekonany potrat?

    , Autor: jaa

    Dobry den,

    cca 6 dni mi meskala menstruacia, co u mna nie je bezne, pretoze uz roky mam pravidelny cyklus. Spravila som si tehotensky test, na ktorom sa ukazala druha ciarka velmi slabucko. Predcasne som sa nechcela tesit, nakolko to moze byt klamlive, preto som chcela pockat este aspon tyzden a spravit si druhy test. Menstruacia neprisla ani 14 dni po, tak som si spravila druhy test a znova vysla druha ciarka iba naozaj velmi slabo. Ku gynekologicke som sa ani po tomto teste neobjednala, druha ciarka bola velmi slaba, tak som stale myslela, ze menzes pride...2 dni na to som dostala silne krce a krvacanie, krvacanie a spinenie trvalo asi 1 a pol dna. Nasledne samo od seba prestalo, skusila som si spravit dalsi test a na tomto mi uz vysla iba jedna ciarka. Je mozne z gynekologickeho vysetrenia zistit, ze islo o potrat? Resp.pri vysetreni vie lekar zistit, ze par dni dozadu zena prekonala potrat aj napriek tomu, ze nevedela o tehotenstve?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, práve pre takéto situácie sa odporúča realizovať tehotenský test najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie, pretože skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny, ale aj falošne pozitívny. Nevylučujem však, že sa u Vás nejednalo o tzv. biochemické tehotenstvo. Ak máte tehotenský test negatívny, hladina beta HCG v krvi, na základe ktorej sa objektívne potvrdzuje tehotenstvo, už bude s najväčšou pravdepodobnosťou tiež negatívna. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.