Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,285 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Placenta vpredu a nizko

    , Autor: Flori

    Dobrý deň! Bola som na morfologickom ultrazvuku v 20tt. Gynekológ povedal ze bábätko je v poriadku ale ze mam nízko placentu a vpredu. Povedal ze mam veľa oddychovať. Som už po jednom potrate. Otehotnela som mesiac po kyrete. Aké rizika predstavuje placenta nízko a vpredu? A ako je to s pohlavným stykom? Máme si dat pauzu alebo môžme mat normálne sex? Mávam bolesti brucha je to normálne? Užívam magnézium Magnosolv ráno a na obed a večer magnerot.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je v 20. týždni placenta na prednej stene a nižšie, v priebehu nasledujúcich týždňov sa ešte placenta vysunie vyššie, ak sa nejedná už teraz o vcestnú placentu (placenta praevia). Ak Vám nebol pohlavný styk zakázaný, pauzu si dávať nemusíte, nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani všetky informácie, nález na pôrodných cestách, preto je tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako menštruačné bolesti. Odsledujte si to. Pokračujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. V prípade nejasností alebo ťažkostí ho kontaktujte.