Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,297 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvacanie

    , Autor: ika057

    Dobry den pan doktor. Som 34+4 tt, vcera vecer som zacala krvacat, utekala som na pohotovost. Cervix 1.5, polotuhy, branka uzavreta, klenby ++, pv neodteka, uterus norm. BFR 140/min, undul.typ krivky s akceleraciami, bez deceleracii. Kontrakcie negat., fyz.reaktivnyctg zaznam. Akcia+, pohyby+, 2350g. Lekar mi na zaver iba povedal, ze vsetko je v poriadku. Su tie vysledky ok a cim mohlo byt sposobene to krvacanie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu nález máte v poriadku. Príčin zašpinenia, či zakrvácania môže byť viacero, od pohlavného styku, cez prasknutie kapilárky, či cievky v krčku maternice, ktorý je teraz výrazne prekrvený, ... Ak sa stav upravil, nemusíte sa znepokojovať. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Klesajúce hcg

    , Autor: katarinaa

    dobry den, som v nemocnici kvoli podozreniu na mimomaternicove tehotenstvo. Poslal ma sem moj gynekoog kvoli pomalemu rastu hcg. V nemocnici som od štvrtka - vtedy bolo hcg 1222. Začala som špiniť a krvacat. Po necelych 48 hodinach kleslo hcg na 933. V maternici ani mimo maternice nič nevidia. Myslite že to vyzera ako mimomaternicove alebo skor ako potrat? Bude podla vas potrebny nejaky zakrok ak sa krvacanie same spustilo a hcg klesa? Bolesti nemam. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite treba odsledovať dynamiku beta HCG, ako aj kontrolovať USG nálezy, či nedôjde k zmene. S najväčšou pravdepodobnosťou sa nejedná o normálne tehotenstvo. Môže sa však jednať aj o potrat. Štandardne, ak beta HCG nebude klesať dostatočne, môže sa realizovať kyretáž dutiny maternice, po ktorej by mal byť pokles beta HCG výraznejší. Keďže ste hospitalizovaná v nemocničnom zariadení, postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky nálezy, výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť k Vášmu stavu a určiť ďalší postup.

  • Krvacanie v tehotenstve

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, 13tt + 6 som začala krvácať tmavo-červenou krvou. Išla som na pohotovosť, kde príčinu nezistili, plod je v poriadku, placenta aj krcok tiež. Na moju žiadosť na pustili domov s tým, že pokiaľ by krvácanie neprestalo alebo sa zhoršilo, tak mam prísť rovno na hospitalizáciu. Dostala som injekciu dyclonene. Ubehli 2 dní a ja stále spinim, je to skôr také tmavo hnedé už, občas tmavo -červené. Je toho o dosť menej. Avšak, prosím Vás dokedy môžem takto špiniť po podani injekcie a kedy je už lepšie ísť do nemocnice? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie do hneda, ružový, či bordový výtok, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí to najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak bol USG, aj vaginálny nález v poriadku, odsledujte si to. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Pri silnejšom krvácaní, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, či gynekologickú pohotovosť.

  • Escapelle

    , Autor: Radka78

    Dobry den, mam otazocku.Pred 12timi dnami som si musela vziat tabletku Escapelle. Zobrala som ju vcas do 72 hodin. Menstruaciu som mala od 29.3. a 6.4 bol pohl.styk. Po tejto tabletke som na 6ty den zacala spinit az sa to rozbehlo do menstruacie. Regulernu menstruaciu som mala dostat az cca o tyzden neskor.
    Moja otazka znie, mam toto brat ako menstruaciu a dalsiu ocakavat az dalsi mesiac?Alebo si mam este pre istotu urobit tehotensky test,ci tabletka skutocne zaucinkovala.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi najčastejšie vedľajšie účinky preparátov núdzovej antikoncepcie je znepravidelnenie menstruačného cyklu, nepravidelné špinenie, či krvácanie. Nie je zaručené, že sa menštruácia dostaví o mesiac od posledného krvácania. Za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to.

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Môže sa jednať o implantacne krvácanie

    , Autor: Karikari

    Dobrý deň, mala som menštruáciu, ktorá prišla tak ako mala, krv bolo tmavo červená, dĺžka ms tak ako vždy a vyplavili sa aj vrstvy maternice. Môže sa jednať o implantacne krvácanie ak mi vypadli kúsky maternice?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem sa vyjadriť k charakteru menštruačného krvácania, ani k obsahu menstruačnej drte. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo síce vylúčiť nedá, ak však došlo ku krvácaniu aj s odlučovaním sliznice dutiny maternice, tehotenstvo nepredpokladám. Odsledujte si to.