Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohyby dieťaťa

    , Autor: Radka545

    Dobrý deň,som v 20tt+0. Som prvorodička. Všade čítam,že už by som mala cítim pohyby dieťaťa. Mám sa obávať,keď necítim žiadne zatiaľ? Poradňu mám v utorok. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u prvorodičiek je cítenie prvých pohybov vnímané neskoršie, niekedy aj v 22. týždni tehotenstva. Ak bolo doteraz všetko v poriadku, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Zle prietoky

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, som v 25tt. Bola som na pohotovosti z dôvodu, že som 24 hodin necítila pohyby dieťaťa. Na pohotovosti bolo všetko v poriadku. Môj gynekológ sa rozhodol urobiť kontrolu prietokov a povedal, že nie sú veľmi dobre. Prietoky boli namerané ako RI: 0,81 - 0,75. PI 1,61. Dieťatko už cítim v silnej intenzite (necitila som pohyby len v daný deň, keď som sla na pohotovost). Veľkosť bábätka sa pohybuje okolo 740 - 800gr (merali veľkosť dvaja lekári na inom prístroji). Je to stav, ktorý môže ohroziť bábätko? Viem sa tak veľmi vystresovať, až nemôžem spať. Som rada, že na to lekár prišiel, ak niečo nie je v poriadku, ale je to dôvod na paniku? Zatiaľ mi bolo odporučené brat len viac magnezia.
    Je to druhé tehotenstvo. Prvé bolo bezproblémové. V tomto tehotenstve nemám problem s tlakom, nemám cukrovku. Všetko doteraz prebiehalo úplne v poriadku. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva sa ešte veľmi prietoky v pupočníku nehodnotia, opisované hodnoty sú však vrámci normy. Veľkosť plodu je tiež v norme. Nevidím dôvod na znepokojenie. Absolvujte tehotenské poradne podľa odporúčaní. Objednajte sa na fetálny screening v 30. týždni tehotenstva.

  • Pohyby dieťaťa

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor
    chcem sa spýtať, som v 17+4tt (2 tehotenstvo) a cítim pohyby plodu oproti prvému tehotenstvu len veľmi málo, niekedy počas dňa žiadne. V prvom som cítila pohyby už od 15 týždňa. Môže byť niekde problém? Kontrolu mám až o 2 týždne, zatiaľ bolo všetko v poriadku.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na vnímanie cítenia pohybov plodu má vplyv viacero faktorov a okolností. Určite však aktuálne tehotenstvo neporovnávajte s predchádzajúcim tehotenstvom. Ak boli výsledky vyšetrení a USG nálezy v poriadku, nemusíte sa obávať. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , chcem sa opýtať na pohyby dieťaťa . TP je 20.08 . A ešte žiadne pohyby necítim , bojim sa lebo pri dcere dom sa tehotenstvo dozvedela 3.2.21 a prvý pohyb som zaznamenala 15.5.21 a druhorodicky vraj pohyby cítia skôr. Ešte ds chcem opýtať ns bolesti podbruska . Sú Ok ak každý deň MS trošku pobolieva ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 15. - 16. týždni tehotenstva pohyby plodu necíti ani viacrodička. Je to ešte veľmi skoro. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Maternica sa každým dňom zväčšuje, dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako pobolievanie v podbrušku alebo občasné pichnutie v pošve. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pohyby

    , Autor: Niektoanikto

    Dobrý deň
    Chcem sa opýtať, či je normálne že v 27tt tehotenstva cítim slabšie pohyby dieťaťa?
    V pondelok bolo všetko v poriadku bolo aktívne a včera aj cena je to slabšie. Ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod si žije v maternici svoj život. Keď ste hore vy, plod môže spať a naopak. Ste už v týždni tehotenstva, kedy už nemá plod toľko miesta, ako v prvom, či druhom trimestri, takže pohyby už nemusia byť také "akčné". Odsledujte si to. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pohyby

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 31tt a cely deň mi je nevoľno mám hnačku bolesti hlavy a mierne bolesti v podbrušku a krížoch a búšenie srdca aj keď ležím a som v klude, navyše celý deň necítim skoro vôbec pohyby dieťaťa.. chcem sa teda opýtať čo sa deje a čo stym mám robiť a ci to je dôvod na obavy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa eventuálne zdravotníckej zariadenie, kde plánujete rodiť.