Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,791 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Lucia S.

    Dobry den p.doktor. Posledna MS : 15.3.
    V nedelu 12.4. som mala dostat menstruaciu ,
    nedostala som. Tehotenske testy velmi slabo viditelna druha ciarka. V utorok som bola na krvi ako samoplatca - hcg 50 . Dnes v stvrtok - hcg 70.
    Vcera a predvcerom slaby tmavohnedy vytok.
    V oktobri som absolvovala kyretaz ked ked v 11 tzdni zistili anembryolu. V decembri som mala dalsiu kyretaz pre silne menstruacne krvacanie.
    Je podla Vas sanca ze toto dopadne dobre ? AJ ked su hodnoty hcg relativne nizke a hlavne sa nezdvojnasobuju ?

    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o veľmi včasné tehotenstvo. Dôležité je, že sa jedná o žiadané tehotenstvo a či máte nejaké bolesti alebo iné ťažkosti. Záleží nie len od hodnoty beta HCG ale aj USG nálezu.Určite je vhodné to odsledovať, vylúčiť aj mimomaternicové tehotenstvo. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je nutné počkať, ako sa situácia vyvinie. Pri zmene alebo zhoršení zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa, eventuálne gynekologickú pohotovosť.

Podobné otázky

  • Stoptussin

    , Autor: Marianna1997

    Dobrý deň,
    zistila som, že som tehotná teraz v 4 týždni. Otehotnela som počas choroby a mala som hrozný dráždivý kašeľ, v nevedomosti som si na utíšenie dávala občas večer stoptussin kvapky, naposledy včera večer . Chcem sa spýtať, či som tým nejako mohla plodu uškodiť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Stoptussin sa nemá užívať v prvých 3 mesiacoch tehotenstva. Teraz už s tým nič neurobíte. Ďalej ho však neužívajte, vyskúšať môžete užívať Stodal alebo Stopkašeľ, ak ešte kašeľ pretrváva. Nemusí sa zákonite stať nič, je to na princípe všetko alebo nič. Ak ná byť tehotenstvo prospešné, bude. Predpokladám však, že ešte nemáte potvrdené tehotenstvo obvodným gynekológom. Je vhodné ho pri návšteve o tom informovať. Ak sa potvrdí vitálne tehotenstvo v maternici, odporúčam sa následne objednať na PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. až 14. týždni tehotenstva.

  • Zohnutie

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa spytat dnes som robila taky ukon potrebovala som si natriet konecnik ako mam hemeroidy a dosť silné lebo velmi krvacaju tak som sa postavila proti zrkadlu zadkom a chrbtom a aby som si videla konečník tak som sa predklonila a pomedzi nohy som mala hlavu bola som predklonena a pozerala som sa do zrkadla a natrela sa akoze celkom akrobaticky kusok ale zial inak som to nevedela lebo vzdy som sa natrela inde a nepomahalo to manzel nie je doma tak ja len ci sa nemohlo nieco stat? Alebo či je dôvod na obavy viem že tehotenstvo nie je choroba ale iste úkony sa neodporúčajú som 23 tt. Dúfam že som to opísala dosť presne chcem len vedieť či som mohla niečo spôsobiť alebo môžem by v kľude ? Po Tom úkone ma zapichalo v bruchu ale už je všetko ok

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, platí to, čo som Vám už písal. Ak budete pokojnejšia, vyhnite sa podobným úkonom. Hemoroidy sa dajú ošetriť a natrieť aj “naslepo”.

  • Magnézium

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň prepustili na z nemocnice s tým že mi ponechali vysoké dávky magnézia aj osem tabliet denne magnesii lactas galvex. Lenže včera a predvčerom som dostala úporne hnačky a magnézium som nedala chcem sa spýtať či môže ublížiť to že zrazu tak z vysokých dávok z nemocnice som zrazu nemala ani jedno žiaľ aj keď užijem tak vyjde to von. Ja len či to nemôže ublížiť bábätku že pred tým som mala vysoké dávky a zrazu nič. Je dôvod na obavy mám aj tak užiť magnézium ? Nasadila som si hylak a čakám kým to prejde.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať, nemá to na plod, ani na tehotenstvo žiaden negatívny vplyv. Príčin hnačiek môže byť viacero. Nemusia súvisieť s užívaním magnézia. Ak však hnačky pretrvávajú, magnézium sa nestihne vstrebať, preto je myslím si zbytočné ho dnes, či zajtra užívať. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní tráviacich ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Nízke CRL

    , Autor: Katka1986

    Ďakujem za predchádzujúcu odpoveď.
    Nemože byť nízke CRL sposobené tým, že plod odumrel?
    Dá sa na ultrazvuku jasne ifentifikovať akcia srdiečka?
    Pozn. Vklad 5-dňového embrya 2.4.2024.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samozrejme, na USG sa jasne identifikuje akcia srdca. Zárodok však musí vyrásť, aby bolo akciu srdca vidieť. Zárodok každým dňom rastie, takže pre jednoznačné posúdenie kvality tehotenstva je potrebné realizovať kontrolné USG s odstupom napríklad týždňa a podľa toho sa dá konštatovať, či tehotenstvo prosperuje alebo nie a došlo k odumretiu zárodku. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Progestenalle 200 mg a probiotiká odpoved na predoslu

    , Autor: Adusl

    Na kvasinky som bola preliecena pred vkladanim progestenalle. Dávala som si 6 dní clotrimazol AL 200 . Probiotiká som si chcela dávať preventívne keď že aj prvé tehotenstvo som mávala kvasinky bezpriznakovo len z výteru vždy vyšli masívne . Môžem teda vkladať preventívne popri progestenalle?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete. Najvhodnejšie bude aplikovať probiotiká na obed, medzi dávkami progesterónu.