Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den p.doktor. Posledna MS : 15.3.
    V nedelu 12.4. som mala dostat menstruaciu ,
    nedostala som. Tehotenske testy velmi slabo viditelna druha ciarka. V utorok som bola na krvi ako samoplatca - hcg 50 . Dnes v stvrtok - hcg 70.
    Vcera a predvcerom slaby tmavohnedy vytok.
    V oktobri som absolvovala kyretaz ked ked v 11 tzdni zistili anembryolu. V decembri som mala dalsiu kyretaz pre silne menstruacne krvacanie.
    Je podla Vas sanca ze toto dopadne dobre ? AJ ked su hodnoty hcg relativne nizke a hlavne sa nezdvojnasobuju ?

    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jedná sa o veľmi včasné tehotenstvo. Dôležité je, že sa jedná o žiadané tehotenstvo a či máte nejaké bolesti alebo iné ťažkosti. Záleží nie len od hodnoty beta HCG ale aj USG nálezu.Určite je vhodné to odsledovať, vylúčiť aj mimomaternicové tehotenstvo. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je nutné počkať, ako sa situácia vyvinie. Pri zmene alebo zhoršení zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa, eventuálne gynekologickú pohotovosť.

Podobné otázky

  • 38 týždeň a bolesti

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor končím 38 týždeň a mám bolesti v krížoch a časté tvrdnutie brúska je to moje druhé tehotenstvo pred týždňom v poradni som bola úplne zatvorená krcok som mala na 1 CM skrátený tak neviem či som sa mohla otvoriť nespozorovala som ani odtok hlienovej zátky maličká je už príliš nízko tlačí mi hlavičkou aj bruško kleslo nechcem ísť zbytočne do nemocnice mám 16 dní do pôrodu preto sa chcem uistiť že ci je to tu alebo čo mám robiť lebo keď mi bruško stvrdne tak poriadne udrie do krížov dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná skôr o poslíčkov, čo je v tomto týždni tehotenstva úplne normálne. V prípade, že dôjde k častému - pravidelnému tvrdnutiu podbrušku á 5 - 7 minút, ktoré si predýchate, alebo dôjde k odtoku plodovej vody, pripadne ku krvácaniu, navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Missed abortion

    , Autor:

    Dobry den,
    pred 10 dnami som bola u svojej lekarky na kontrole. Povedala mi, ze som podla sona v 5+0tt, bolo vidno gestacny vak a plod o velkosti 1,9mm. Dnes som bola opat na kontrole, ale u zastupujucej lekarky. Podla sona som bola v 6+3tt, velkost plodu bola 6,2mm. Lekarka mi povedala, ze kedze nevidi srdiecko a mam pod vakom hematom do 3cm doslo k missed abortion a mam sa objednat do nemocnice na kyretaz. Do spravy mi napisala ze je tam hypotopicky YS, ci mi nevysvetlila. Trvala som na tom, ze chcem ist este o tyzden na kontrolu k svojej lekarke. Myslite, ze je este sanca, ze to nie je potrat? Ze srdiecko zacne byt vidno? Ci ten hypotopicky YS znamena, ze som definitivne potratila? Poznam viacero zien, u ktorych nebolo vidno akciu srdiecka este v 8tt a zacalo v 9tt, tak preco u mna to hned uzavrela ako missed abortion? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe USG si tiež myslím, že sa jedná o zamlčaný potrat. Ak sa však jedná o žiadúce tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti a nesúhlasíte pre túto chvíľu so zákrokom, dá sa urobiť kontrolné USG, nemyslím si však, že sa nález zmení.

  • Intralipidy

    , Autor:

    Zdravim Vas, pan Doktor,
    mozte mi, prosim poradit, lebo s imunologickou sa tazko spojim... Neodpisala mi uz tyzden... Ide o to, ze chodim na intralipidy v tehotenstve. Vlastne cele tehotenstvo kazde 2,5 tyzdna. Dr. mi na zaklade vysleskov z imunologie odporucila tieto intralipidy infuzie do 17-18tt. ALE mne posledne 2 infuzie vychadzaju na 16+4tt a 18+4tt. Poslednu musim dat na 2 tyzdne.
    Pan Doktor, podla Vas, staci ist poslesnykrat 16+4tt alebo radsej aj 18+4tt.nemoze sojovy intralipod uskodit v 18+4tt? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na imunológa, ale z gynekologického hľadiska Vám posledná infúzia v 19. týždni neuškodí.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň som 17 týždni tehotenstva chcela by som sa opýtať lekár mi nasadil macmirror 500.
    Okrem toho beriem clexan, dufaston, a euthyrox.
    Chcem sa opýtať či je dobre nasadiť aj probiotika gynimum. A ako ich užívať. A chcem sa opýtať keď bábätko malo v 11 týždni TT Crl 10. Je to niečo zlé.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vaginálne probiotiká sú vhodné, začnite však s ich užívaním až po doužívaní Macmiroru. Podľa opisu celkom nerozumiem hodnote CRL, preto sa Vám neviem bližšie vyjadriť.

  • Spinenie

    , Autor:

    Dobrý deň momentalne som 6+5..mamvam predmenstruacne bolesti a uz tyzden take jemne jednorazové špinenie hnedej farby.. Dieta je zatial v poriadku.. Viete mi povedať z coho by to mohlo byt.. Pred 4 mesiacmi som potratila začiatkom 5.tyzdna bol to samovolny potrat.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, do 16. týždňa je najčastejšie špinenie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Hnedé špinenie značí starú krv, nie čerstvú. Je lepšie, ak sa krv dostane z maternice von, ako by sa mala hromadiť medzi stenou maternice a embryom. Zväčšujúci hematóm by mohol spôsobiť potrat. Štatisticky je tehotenstvo po predchádzajúcom neúspešnom tehotenstve úspešné. Znepokojovať sa nemusíte, stav si odsledujte. Samozrejme pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.