Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,636 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Dobry den

    , Autor:

    Chcem sa opytat meska mi menzes 4 dni...mam ho pravidelny a dnes ukazal test 2 ciarky podla mna hlupost a urcite sa mi menzes dostavi....posledny menzes 28.2.
    Moze to byt tehotnost ebo test ukazal preto dve ciarky ze sa mi.ma dostavit menzes?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zjavne máte pozitívny tehotenský test, s najväčšou pravdepodobnosťou ste tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krvácanie 12tt

    , Autor:

    Pekný deň. Tri dni dozadu som z ničoho nič profuzne zakrvacala stredne silnou intenzitou. Som v 12tt. Hospitalizovali ma a nasadili liečbu dicynone, ascorutin, agolutin a utrogestan. Po podaní liekov to prestalo ešte v ten deň. Sono ok, plod vitálny. Zo sona nebolo veľmi vidno z čoho to krvacalo, len drobný hematóm. Som po dvoch sekciách. Počas druhého tehotenstva som tiež mala hematóm, ale nebola som hospitalizovaná. Už nekrvacam ani nešpinim. Chcem sa vypýtať domov a liečiť ambulantne. Bola hospitalizacia správnym riešim na toľko dní ? Je to malý týždeň tehotenstva a keď sa má potratit, tak sa potrati či už v nemocnici alebo doma. Poprípade zvažujem odchod aj na vlastné riziko (reverz). Aký názor máte vy ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ako sa hovorí, po vojne je každý generál, preto spätne hodnotiť neopodstatnenosť hospitalizácie nie je na mieste. Rozhodnutie podpísať negatívny reverz na vlastnú zodpovednosť je na Vás. Ja pacientkam hovorím, že oni sa rozhodli vyhľadať pomoc preto, že mali ťažkosti. Dôvod na hospitalizáciu tam asi bol. Ak už akútne ťažkosti ustúpili a nález sa nemení niekoľko dní, je možné pacientku prepustiť do ambulantnej liečby. Takto sa Vám k tomu však určite neviem objektívne vyjadriť.

  • Retrovelamentozny hematom

    , Autor:

    Dobry den,

    V stredu mi na pohotovosti zistili retrovelamentozny hematom v rozmeroch 3x0.7 cm. Nikto mi vsak nepovedal o aky presne hematom ide, kde sa nachadza, aka je sanca ze sa vstrebe/ vyplavi. Vedeli by ste mi prosim tento druh hematomu specifikovat? Mam nariadeny kludovy rezim do 19.5., a teda poctivo lezim v posteli. Je to moje prve tehotenstvo a dost sa bojim. Taktiez mi predpisali liek progestanelle 1-0-1. Som v 14+2tt a aktualne spinim -ide zo mna tmavo hneda krv. Na vlozke vsak nemam, skor na toaletnom papieri.
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jedná sa o hematóm nachádzajúci sa za plodovými obalmi. Do 16. týždňa, kedy sa ešte nejedná o placentu, ale o chorión, je špinenie spôsobené najčastejšie tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a týmto choriónom. Štandardne sa môže krv vyplavovať cez pošvu von v podobe tmavej krvi, čo žena vníma ako špinenie, najčastejšie po utretí sa, alebo daná krv neodtečie, nahromadí sa a vytvorí hematóm. Zbytočne sa neznervózňujte, nepomôže to ničomu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Streptokok

    , Autor:

    Dobrý deň,

    Ďakujem za odpoveď. Prečo teda žena nie je odporúčaná na cisársky rez pri zistení streptokoka ak je taký nebezpečný pre bábätko? Ak žene podajú antibiotiká je teda istota že sa nemôže dieťa nakaziť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, presne tak, ak je podaná antibiotická liečba, je riziko komplikácii minimálne. Už jedna dávka antibiotík má na to vplyv, do polhodiny od podania je látka v obehu plodu.

  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať. Ako je to pri zistení streptokoka v tehotenstve? stačí pacientke podať pred pôrodom antibiotiká?
    A čo ak by odtiekla plodová voda? Existuje nejaký časový limit dostavenia sa do nemocnice? Všade je písané okamžite. Ale čo to znamená? Čo hrozí ak by pacientke podali antibiotiká napr. za hodinu? A čo ak nestihnú podať vôbec ?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri pozitivite na Streptococcus agalactiae (GBS) sa pacientke podávajú antibiotiká pri príjme na pôrodnú sálu, či už pri rozbehnutí pôrodnej činnosti, alebo pri predčasnom odtoku plodovej vody. Časový limit neexistuje, pri zistení, že Vám odteká plodová voda, je nutné sa pobaliť a navštíviť tehotenskú pohotovosť v nemocničnom zariadení. Infekcia potrebuje čas, aby sa mohla rozvinúť. Ak sa podajú antibiotiká hodinu či dve po odtoku plodovej vody, nemá to zásadný vplyv. Plod sa môže nakaziť pri pôrode prechodom pôrodnými cestami. Vplyv by to mohlo mať aj pri dlhodobo odtečenej plodovej vode niekoľko hodín, kedy by už došlo k rozvinutiu infekcie a zvyšovalo by riziko novorodeneckej sepsy.

  • Škrátenie krčka

    , Autor:

    Dobrý deň prajem,
    Chcela by som sa opýtať, som v 34 tt. a na poslednej poradni som mala takéto výsledky:
    hrdlo vzadu chabé 1 cm, VB pre prst vnútorná pre špic, Uterus 3pnp normostatický OOP .... sú tieto hodnoty krčķa na tento tt zlé? Doktor mi povedal, že na hospitalizáciu to zatial nie je. No mám obavu a strach. ĎAKUJEM za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od viacerých výsledkov vyšetrení, USG nálezov, cervikometrie, progresie nálezu, subjektívnych ťažkostí. Takto sa Vám neviem jednoznačne objektívne vyjadriť. Ak Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a okolnosti, usúdil, že bude stačiť kľudový režim a hospitalizácia nie je nutná, postupujte podľa jeho odporúčaní. Samozrejme, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.