Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • CAR

    , Autor: stanka10

    Dobrý deň pan doktor, chcem sa opýtať na Váš názor, boli sme už v CAR, u androloga, genetika atď, skoro všetky vyšetrenia, kde nás CAR odporučilo. Ja som zdravá, ovulácia prebieha, folikuly rastú, UZ, Hormonalny profil OK, manžel má zlý spermiogram. Progresívnych spermií má len 19%, aj to len skupiny B, morfologiu 0,5 a to ešte nemame fragmentáciu, čiže dosť slabý spermiogram.. množstvo má13,7mil/ml (oligoasthenoteratozoospermia), genetik povedal, že to na prirodzené otehotnenie je, androlog čakáme práve na výsledky, ale vyzerá to OK, tiež že by to šlo aj prirodzene a CAR, že s takým spermiogramom určite prirodzene nie. Čo odborník, to iný názor, ja už neviem… čo si o tom myslíte vy? Váš názor, aj keď viem, že ste predovšetkým gynekolog., ale zaujíma ma.. myslíte, že po vitaminovej kure o 3 mesiace sa môže spermiogram zlepšiť? Množstvo, pohyblivosť, alebo dokonca aj morfologia? (opäť v CAR nam povedali, že minimalne, genetik, že úplne sa môže zmeniť).
    Aspoň keby sme vedeli, čo ešte dokážeme zlepšiť. Manžel nepije (ani pivo), nefajčí, nekonzumuje mastné jedlá, jeho obľúbené jedlo je zeleninový šalát, nechodí do saun, meria 190/80kg, my už nevieme, čo máme zlepšiť.. berie koenzým Q10, macu, vitamin E,C, zinok, selen, Folandrol, občas myositol, kyselinu listovu a kotvicnik..
    Ďakujem pekne za názor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa Vášho opisu sa Vám venuje dostatok odborníkov v danej problematike. Keďže nepracujem vôbec v tejto oblasti a s touto problematikou, veľmi môj názor ani odporúčanie nebudú objektívne. Osobne si myslím, že ak sa Vám v dohľadnej dobe, do pol roka, nepodarí otehotnieť aj napriek všetkým, aj spomínaným, dostupným preparátom, jedinou možnosťou bude IVF.

Podobné otázky

  • Vajecnikova rezerva

    , Autor: Rybka137

    Dobry den,
    mam 32 rokov a v novembri sme absolvovali s manzelom umele oplodnenie, bohuzial neuspesne. V CAR sme mali niekolko sedeni, kde mi kontrolovali vajecnikovu rezervu pocet folikulov bol vzdy 38 (gynekologicka mi vzdy hovorila, ze moja zasoba je praveze skvela vela zien v mojom veku tolko folikulov prirodzene bez liekov nemaju).

    Nasledne v 11/23 som zacala s hormonalnou stimulaciou. Pri prvej kontrole som na folikulometrii mala len 20 vhodnych folikulov, po dvoch dnoch bola dalsia kontrola a mala som ich 14 a o dalsie dva dni bol odber vajickoch kedy mi odobrali len 9 (neviem ake priemery) ale oplodnilo sa len 5. Nakoniec len 2 embrya prezili, ktore sa dlho vyvijali a na zmrazenie by boli velmi slabe.

    Manzel ma sice 1% morfologiu ale metodou ICSI mali vybrat TOP spermie, vychadza mi z toho teda, ze za pomaly vyvoj mozu moje nekvalitne vajicka (v CAR mi nevedeli povedat co je za tym). Vzdy som bola po zdravotnej stranke v poriadku, ani chora nebyvam, nemam ziadne alergie, pripadne gynekologicke problemy.

    Moja otazka je, myslite si, ze pokles folikulov mohol byt sposobeny nespravnou davkou injekcii ako bolo potrebne ? Brala som vzdy rano Bemfolu 225 IU, Ganirelix 0,25 mg a den pred odberom Gonasi

    PS: uz dlhodobo sa s manzelom snazime o babatko, preto uz niekolko rokov uzivam vitaminy, C,D,Zn, B9 a komplex vitaminov YARILO – nadvahu nemam. Pocas stimulacii som nemala ziadne problemy, dodrziavala som pitny rezim a konzumovala som vacsie mnostvo bielkovin tak ako mi bolo doporucene CARom

    Vopred velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rezerva vajíčok sa hodnotí nie na základe USG, kde môže mať žena zjavne dostatočný počet folikulov, ale mnohé nemusia obsahovať vajíčko. Potrebné je realizovať odber krvi na AMH (Antimülleriánsky hormón), ktorého výsledok vie objektívnejšie zhodnotiť stav ovariálnej rezervy. K užívanými liekom, ani k samotným protokolom sa Vám neviem vyjadriť. Existuje viacero protokolov stimulácie, ako aj nasadenia rôznych kombinácií liekov. O najvhodnejšom postupe rozhodujú lekári centra asistovanej reprodukcie, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, ako Vaše, tak aj manželove, a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. Postupujte podľa lekárov centra asistovanej reprodukcie a v prípade nejasností sa ich nebojte pýtať.

  • Probiotiká

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    Je možné počas tehotenstva (momentálne 14+5) užívať Gynimun intim care preventívne aj dlhodobo? Alebo len tých 8 dni uvedených v letáku (prippadne celé balenie 10ks) a následne dať nejakú prestávku? Odporúčali mi probiotiká dlhodobo na sone, ale presne nešpecifikovali, môj dr mi len odpísal, že môžem, ale tiež nekonkretizoval a na prehliadku idem až za týždeň. V lekárni mi odporúčali toeto probiotiká, len teraz váham, či si kúpiť ďalšie balenie alebo dať prestávku, pripadne zmeniť?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vaginálne probiotiká si môžete aplikovať aj dlhodobejšie. Na trhu je veľké množstvo voľnopredajných preparátov vaginálnych probiotík, aplikovať si môžete aj Vami spomínaný preparát.

  • Probiotiká v tehotenstve

    , Autor: som

    Dobrý deň,
    na prvom ultrazvuku mi dr. Odporučila užívať vaginálne probiotiká. Momentálne som 13+6 a v lekárni mi dali Gynimun intim care. V letáku je však uvedené že sa môžu len po porade s lekárom. Sú tieto probiotiká vhodne na preventívne užívanie počas tehotenstva alebo radšej voliť iné. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálne probiotiká sa môžu bez obáv aplikovať aj počas tehotenstva. Nemusíte sa obávať.

  • Laktácia a vápnik

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň pán doktor, pani reumatologička mi predpísala vápnik (Calcium carbonici) a Vigantol. Intenzívne dojčím 9-mesačného synčeka. Nespôsobí mi vápnik alebo vit. D zníženie tvorby mlieka? Zatiaľ ju mám ukážkovú a nechcem si to pokaziť, napr. kvôli dojčeniu som na jar neužívala antihistaminiká, ktoré majú negatívny vplyv na laktáciu. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, spomínané vitamíny a minerály nemajú negatívny vplyv na laktáciu. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom dojčení.

  • Kontrola u gynekológa pri jednovaječných dvojčatách

    , Autor: Dominika.

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať, ako často treba chodiť na kontrolu pri jednovaječných dvojčatách (mo-bi). Doteraz som mávala v CAR kontroly pravidelne, každé dva týždne (som po KET) ale ako som už nastúpila k svojej gynekologičke, ďalší termín mi dala až presne o mesiac a jeden deň. Chcela by som sa spýtať, či je to v poriadku, nakoľko som sa všade dočítala, že jednovaječné dvojičky treba kontrolovať každé dva týždne hlavne pre transfúzny syndróm. Okrem toho mám aj hematóm 31x11mm a špinenie. Doktorka má najbližšie dva týždne dovolenku, takže sa jej nedovolám.
    Práve dnes som 12+0 tt tehotenstva, ale plody majú 11+0 a 10+6.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom trimestri sa ešte tieto patológie neprejavujú a aj keď to možno vyznie nepríjemne, je faktom, že v tomto týždni tehotenstva (prvý trimester) s tým nevieme aj tak nič urobiť. Samozrejme, vo vyššom štádiu tehotenstva budú kontroly častejšie. Postupujte podľa odporúčaní.