Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Brusko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcem sa spytat kedy vypukne tehotenske brusko u prvorodicky ? ...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na toto Vám objektívne neodpovie žiadny gynekológ. Záleží totižto od mnohých faktorov, čo sa týka stavby tela a konštitúcie matky, výška, množstvo podkožného tuku, rýchlosti priberania, ... U štíhlych žien sa bruško začína objavovať už okolo 13. týždňa tehotenstva. V 20. týždni je už bruško jasne viditeľné.

Podobné otázky

  • Kontrola prietokov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v 40tt a dnes som mala poradňu u zastupujúcej lekárky. Kontrolovali ma vaginálne aj sonom cez bruško. Som menšia takže bábätko je do 3 kíl. Pýtala som sa, že či je všetko v poriadku a údajne, že áno. Pani doktorka pozerala dosť dlho na monitor, ja som ho nevidela, čo presne pozerá. Keď som odišla, napadlo mi, že som sa mala opýtať, ako prietoky. Vždy u mojej lekárky počujem šum. Zapisuje to aj do správy. Teraz tam nemám nič, ani hmotnosť ani prietoky.
    Mám obavy, či ich kontrolovala. Naposledy mi kontrolovali prietoky v pondelok, ďalšiu prípadnu poradňu mám deň po termíne, čiže o týždeň v piatok. Čo by sa stalo, kebyže mi tie prietoky neskontrolovala ? Nie som lekár a tak som sa len zbežne opýtala či je to všetko ok a nenapadlo mi ani ju napomínať. Len teraz nad tým rozmýšľam????
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizácia USG nie je štandardnou súčasťou každej tehotenskej poradne. Štandardnou súčasťou je CTG záznam, meranie tlaku, vyšetrenie moča a vaginálne vyšetrenie. Ak bol CTG záznam v poriadku, nie je potrebné realizovať USG vyšetrenie prietokov. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zriadenia, kde plánujete rodiť.

  • Špinenie v 6. týždni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som na začiatku 7. týždňa a minulý piatok večer som bola na pohotovosti, našla som si na toaletnom papieri trochu krvi (prevažne tmavá hnedá krv). Pan doktor na pohotovosti našiel v maternici trochu krvi, bol tam aj gestačný vak a žltko (bez prítomnosti plodu zatiaľ). V maternici mám aj myom, už sa stihol zväčšiť na skoro 5cm (pred tehotenstvom mal cca 2,8cm). Dostala som duphaston plus som si dala aj ascorutin. Som trosku stále nervózna, lebo stále pri utretí mávam stopy hnedého vytoku, aj podbruško ma pobolieva (inak ako doteraz, tak výraznejšie, niekedy bodavo). Vždy ráno po zobudení sa ten vytok nahromadí, a je ho oveľa viac ako potom cez deň. Mám z toho celého stres, strašne sa bojím o bábätko (dlho sme sa snažili). Môže to byť všetko v poriadku? Viem, že je to 50 na 50 stále. Môže to byt ta krv z maternice a pomaly odteká von? Pri prvom tehu som vedela sem tam krvácať (raz za mesiac - dva), ale až od 4. mesiaca a bola vždy len asi citlivá sliznica. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie najčastejšie hnedým výtokom do 16. týždňa je pomerne časté. Jedná sa o tzv. implantačné špinenie, kedy dochádza k tvorbe cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Bez videnia USG nálezu a poznania bližších informácii a okolností sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pokračujte v užívaní Duphastonu aj Ascorutinu a postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, či vyšetrujúcich lekárov.

  • Overenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor ,
    Chcem sa spýtať som v 17+3 tt do teraz cca po 14tt mi odišli nevoľnosti zvracanie..môžu sa mi objaviť teraz v tomto týždni? Čakala som.ze to pominie nie ze sa vráti..včera nedalo jablko ,dnes zatiaľ nič i keď náznak bol ale nič, môže to byť ovplyvnené dakymi hormónmy zvýšenými, tlakom na organy,alebo aj stresom poslednú dobu mame rodinné hekticke obdobie ci aj to nejako s tým súvisí ze sa mi to vrátilo?
    A ešte sa chcem spýtať bruško mi rastie aj keď neviem ako konkrétne ma vyzerať na tento týždeň ale ale váha mi kolíše ze pribrala som dokopy za celé tehotenstvo asi ani 3kg nie ...jest som jedla normlane myslím žiadne obmedzovanie ani diéty ale ani som.to neprehanala ..až na tieto 2 dni mi nejak nejde veľmi jedlo dole krkom ale snažím sa zjesť aspoň to malo ..myslite si ze je to dáky problém s tou váhou?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s nevoľnosťami v tehotenstve je to veľmi individuálne u každej ženy, dokonca je to individuálne u tej istej ženy počas každého tehotenstva. Sú ženy, ktoré majú nevoľnosti iba počas prvého trimestra, niektoré počas celého tehotenstva a sú ženy, ktoré nemajú nevoľnosti vôbec. Nie je ničím výnimočným, že sa u Vás vyskytujú nevoľnosti aj počas II. trimestra. Samozrejme nevylučujem vplyv stresu na zhoršenie prejavov nevoľností, nemusí to však byť iba tým. Čo sa týka Vašej hmotnosti, nie je to až tak podstatné, dôležité je, či priberá a rastie plod a či je dobre vyživovaný. Za dva dni sa toho veľa nezmení, čo sa týka zníženého príjmu potravy. Samozrejme, ak by bol aj naďalej problém v príjme potrava a najmä tekutín, je potrebné kontaktovať, či navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý zhodnotí stav a určí ďalší postup. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Špinenie v začiatku tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je okej keď dnes ráno som objavila na toaletnom papieri krv a tak som trocha špinila hnedasty výtok …. Ráno sa to objavilo a poobede bolo všetko fuč …. Zajtra začínam 4 týždeň, spinenie bolo sprevádzané bolesťami podbruskom, pichanim v boku …

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najčastejšie hnedým, ružovým, či krvavým výtokom, najmä po utretí po toalete, je veľmi časté. Najčastejšie sa jedná o tzv. implantačné špinenie, kedy dochádza k tvorbe cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Rovnako tak môžu byť pridružené mierne bolesti v podbrušku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne na podporu pevnosti ciev.

  • Ctg monitor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za odpoved a bežne sa tak budi bábätko v brusku? V tehotenstve je nebezpečný naraz do bruska. Potom sa také robí s bruškom nemôže sa niečo stať s bábätkom alebo plcentou?

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Plod je v maternici dobre chránený. Mierne pohyby bruška nemajú na tehotenstvo, ani plod, ani placentu negatívny vplyv. Áno, prudký náraz na brucho, napríklad pri autonehode alebo skoku do vody by mohlo spôsobiť predčasné odlučovanie placenty, či krvácanie. Pri budení plodu Vám ani plodu nič nehrozí.