Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,449 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • 6tt

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Minulý rok som prekonala mimomaternicové tehotenstvo, kde mi odstránili vajcovod. Pred pol rokom som potratila a bola mi robená kyretáž. Teraz som asi v 6tt a bol vidieť gestačný vak, ale zatiaľ prázdny. Doktorka mi predpísala utrogestan, ale čítala som, že sa po ňom špiní. Mám ho brať aj tak? Aj keď nekrvácam ani nemám špinenia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v 6. týždni tehotenstva už musí byť vidieť akciu srdca. Ak je v 6. týždni tehotenstva USG nález prázdneho gestačného vaku, jedná sa s najväčšou pravdepodobnosťou o anembryomolu, teda druh patologického tehotenstva, kedy nie sú prítomné zárodočné štruktúry embrya v gestačnom vaku. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Vzhľadom k nálezu odporúčam kontrolné USG, aj na vyššom pracovisku, v nemocničnom zdravotníckom zariadení.

Podobné otázky

  • Bolesť v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať som v 36tt a hrozne ma bolí zub nutne potrebujem ísť ku zubárovi, môžem v tomto týždni dostať lokálnu anestézu? (Tehotenstvo mám úplne bezproblémové)
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri ťažkostiach, samozrejme, navštívte stomatológa, ktorý zhodnotí nález. Lokálna anestéze nemá vplyv na tehotenstvo.

  • Zvysene leukocyty v moci

    , Autor:

    Dobrý deň,

    Som v 36tt a na základe vyšetrenia moču mi vyšli leukocyty 3+ (190), taktiež epit. Dlazd. a epit. guľaté pozitivne. Baktérie: veľa. Poznámka: slabo lipemicke sérum. Čo to prosím znamená? Poradňu mám o týždeň a nikto mi k týmto výsledkom nič nepovedal, dozvedela som sa o tom až z výsledkoveho listu. Ťažkosti s močením nemám, sem tam ma bolí v podbrušku ale len mierne a nie často, pripisovala som to pohybom dieťaťa. V minulosti som už mala zápal močového mechúra a to som skoro plakala po každom močení, preto som teraz trochu zaskočená.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať o bezpríznakovú infekciu močových ciest. Odporúčam dostatočnú hydratáciu aspoň 2 litre tekutín, urologický čaj. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Vitamin d

    , Autor:

    Dobry den,

    chcem sa opytat, ci je mozne uzivat v tehotenstve vitamin D, 3000IU denne. Odporucila mi ho imunologicka.

    Kazdy 2 mesiac mi beru krv na hematologii a vitamin D mam stale na nizsej hranici. Norma je od 30, ja mam iba 38 aj ked ho teraz uzivam.

    Vitamin C mi neodporucili uzivat.....

    Femibion uzivam kaudy 2-3 den.
    Som v 26tt
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, môžete užívať vitamín D. Postupujte podľa odporúčaní imunológa. Pri tehotenských poradniach o tom však informujte aj Vášho obvodného gynekológa.

  • Info

    , Autor: Viktoria

    Dobry den bola som na ultrazvuku 16tt 5d
    Chcela by som sa spytat na skratky MI 1.1 13 cm?? A Gn

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára. MI môže znamenať mechanický index, či mitrálnu insuficienciu. Gn môže znamenať glomerulonefritídu. Takto sa Vám však bližšie vyjadriť neviem.

  • Tehotenstvo + dieťa

    , Autor:

    Dobrý deň. Mám 8 mesačnú dcérku a som tehotná ešte len 5tt. Minulý mesiac som spontánne potratila v 6tt (v r. 2017 missed ab v 9tt) a teraz sa obávam že znova potratim. Dcérka je veľmi aktívna, kope ma aj do podbruška, chce sa nosiť na rukách no je ťažká, cez deň spí len na mne a tak mi tlačí aj na podbruško. Otázka znie môže aj to spôsobiť potrat alebo nejaké poškodenie bábätka v brušku? A ešte otázka je v poriadku že mi vyšiel pozitívny tehotenský test už prvý deň meškania? (Pri tehotenstve ktoré skončilo pôrodom mi vyšiel až po 2 týždňoch meškania) Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, nekrvácate, nosenie dieťaťa na rukách zárodku neuškodí. S postupujúcim tehotenstvom však spanie dieťaťa na Vašom bruchu nie je najlepší nápad. Áno, tehotenský test môže byť pozitívny aj v prvý deň meškania menštruácie. Obávať sa preto nemusíte. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.