Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,307 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohyby dieťatka

    , Autor: zizzi

    Dobry den, pan doktor. Chcela som sa spytat, na pohyby babatka, ake caste maju byt, kedy uz spozorniet. Som v 20.tt a zacinam citit pohyby, su to asi tyzden aj pol take akoby motyliky, no dnes mam pocit, ze som nezacitila nic. Chcem sa spytat, ci mozu byt aj take dni, ze babatko nepocitim, hoci sa nic zle nedeje, resp. kedy ist k lekarovi, ci je na to nejake voditko podla coho sa riadit. Dakujem krasne. Pekny vecer prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako prvorodička v začiatkoch cítenia prvých pohybov plodu nemusíte ešte pociťovať pohyby plodu každý deň, respektíve to ťažšie rozoznáte. Áno, sú dni, kedy je plod lenivejší, závisí to aj od množstva prijatých tekutín, ako aj od druhu tekutín, množstva potravy, sladkostí,... Vodítko na cítenie pohybov neexistuje. Vo všeobecnosti platí, že pri bolestiach, krvácaní, odtoku plodovej vody ako aj v prípade akýchkoľvek nejasností treba navštíviť obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Pohyby

    , Autor: Lilly123

    Dobrý deň chcem sa spýtať som v 25tt a nejaké dni dnes prvý deň cítim pohyby dieťatka slabšie je to normálne ? Ešte včera som ho cítila ako rybička , už som o jedno dieťatko prišla v 36tt musela som ho odrodit mŕtve udusil sa okolo šnúry najbližšiu kontrolu u svojho dr mám 9.11.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pohyby plodu v 25. týždni tehotenstva nemusia byť citeľné každý deň a môžu mať charakter žblnkotania, ale už aj zreteľných pohybov. Je to individuálne. Odsledujte si to. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení, ako aj USG nálezy v poriadku, podľa mňa sa nemusíte obávať. Pri nejasnotiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pohyby dieťatka

    , Autor: Kuklac

    Dobrý deň. Som v 25 tt a ešte vôbec som necítila pohyby dieťatka. Som prvorodička. Minulý týždeň som bola v poradni a všetko bolo v poriadku a môj gynekológ mi povedal, že už by som mala pomaly cítiť pohyby. Ide o naše vytúžené dieťatko tak sa veľmi obávame či to je v poriadku. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste prvorodička, za istých okolností ešte nemusíte jednoznačne cítiť pohyby plodu. Napríklad, ak je placenta na prednej stene maternice, môže do istej miery tlmiť pohyby plodu. Vplyv majú aj ďalšie okolnosti. Ak boli výsledky vyšetrení a USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.

  • Príliš časté pohyby?

    , Autor: bajkach

    Dobrý deň, chcela som sa spýtať či nie je problém sústavné kopanie/pohyby dieťatka. Pri synovi som toto nezažila, hýbal sa takmer len večer keď som si lahla. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je predpísaný maximálny počet pohybov plodu za deň. Záleží aj od týždňa tehotenstva, polohy plodu, lokalizácii placenty, ... Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Chvenie dietatka, pohyby

    , Autor: iny

    Dobrý deň,
    som v 37tt, chcela by som sa spýtať.. pohyby dieťatka cítim dobre, no obcas v miestach len kde má hlavičku citim akoby rychle chvenie, kmitanie, je to niekedy aj vidiet. Chcem sa spýtať, či je to normálne? Užívam Magnosolv.
    Ešte 1 otazka, či su vhodne omega 3 (ryby olej z trescej pecene, ktory obsahuje i vitamin A) v tehotenstve aj dojčení?
    Ďakujem, pekny deň.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o čakanie plodu. Takto sa však neviem objektívne bližšie vyjadriť. Omega mastné kyseliny sú vhodné, môžete ich užívať.

  • Pohyby dieťatka

    , Autor: MiaK

    Dobrý deň prajem. Som v 24. týždni tehotenstva. Pohyby dieťatka cítim od 6. júla. Cítila som ich veľmi intenzívne a každým dňom čoraz silnejšie. Dokonca som minulý týždeň videla na brušku i malé hrboľčeky... Zrazu som mala jedného dňa pocit, akoby sa bábätko pretočilo celé... O pár dní na to, som bola na SONO, pri ktorom mi lekár povedal, že sa dieťatko naozaj pretočilo a je otočené zadočkom. Taktiež mám placentu vpredu... Odkedy je pretočené, cítim pohyby oveľa slabšie... Cítim ich, ale úplne slabunko... Je to tým, že sa pretočilo? Nechcem hneď panikáriť, preto píšem sem... Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané znepokojenie je spôsobené otočením plodu, ako aj umiestnením placenty. Ak má tehotná placentu na prednej stene maternice, nemusí to cítiť tak intenzívne. Odsledujte si to.