Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Spánok

    , Autor: mirka077

    Dobrý deň p. doktor,
    som v 28T1D a chcela by som sa opýtať, či môžem ublížiť plodu, resp.ci je dostatočne chránený plodovou vodou, keďže v noci sa dosť prehadzujem zboka na bok, a stáva sa, že až tvrdšie zaspím, tak sa prebudím na bolesti v ľavom, v pravom boku z tlačenia na danú stranu, ba až na pichanie. Nemôžem si privodiť niejaké ťažkosti ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, plodu ani sebe neublížite. Uvidíte, postupom tehotenstva si už budete musieť hľadať optimálnejšie polohy, ktoré Vám budú vyhovovať.

Podobné otázky

  • Spánok

    , Autor: Florencia 5

    A vlastne ešte jedna otázka pán doktor ako som tehotná som PN stále som unavená najskôr som chodila aj na prechádzky potom mi povedali že keď som spinila že mám mať kludovy režim tak som nechodila ani na prechádzky.no bolo mi povedané že to nie je dobre len ležať že môže vzniknúť tromboza obezita alebo tehotenská cukrovka. No som prvý trimester a úprimne často krát sa mi vôbec nechce nič som 7+0 a furt by som len ležala spala lebo som buď unavená a pre počasie sa mi nič nechce alebo skrátka mi vyhovuje ležať a pozerať filmy. Prosím môže taká to lenivosť a únava naozaj uškodiť že nechodím nikam len ležím akože občas idem aspoň do obchodu ale mne sa fakt vážne nechce. Bojím sa že dostatočne neprekrvujem maternicu ale mne sa niekedy len chce stále spať ležať fakt mám minimálny pohyb. Akurát dosť často chodím v noci cikať ale to je asi tak jediný pohyb a úprimne ak treba zaradím povinné prechádzky ale vravím sú dni kedy najradšej len ležím.tak sa len chcem spýtať či to môžeš spôsobiť missed abort alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, vysvetliteľné a neznamená automaticky hroziaci potrat. Čo sa týka pohybu, nie je najlepšie iba ležať, trošku pohybu vo forme prechádzok neuškodí. Únava v tehotenstve je pomerne Častá. Užívanie tehotenských vitamínov, dostatočná hydratácia a trošku pohybu sú ideálnou kombináciou na prekonanie I. trimestra.

  • Tableta po

    , Autor: Jani77

    Dobry den pan doktor, odporucili by ste v takomto pripadne uzit tabletku po? Som 11 tyzdnov po porode cisarskym rezom, menstruacia sa este nedostavila. Dieta je len dojcene,cez den kazde 2-3 hodinky, v noci dojcene dvakrat. Raz 4-5 hodin od ulozenia na spanok a potom este raz po dvoch hodinkach.Zradil nas kondom pri styku. Dakujem pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak došlo k pretrhnutiu kondómu a tehotenstvo sa jednoznačne vylúčiť nedá, jednou z možností je aj užitie núdzovej tabletky hormonálnej antikoncepcie Escapelle. Čo sa týka vplyvu na kojenie, veľmi malé množstvo liečiva tohto lieku sa môže objaviť v materskom mlieku. Nie je pravdepodobné, že by uškodilo dieťaťu, ale ak sa obávate, môžete užiť vašu tabletu hneď po dojčení a vyhnúť sa dojčeniu aspoň 8 hodín po jej užití. Týmto spôsobom užijete tabletu správne pred nasledujúcim dojčením a znížite tak množstvo liečiva, ktoré by vaše dieťa užilo spolu s materským mliekom.

  • Priečna poloha bábätka a spánok na boku

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň p. doktor, chcem sa vás opýtať na odporúčanie ohľadom spánku. Som na začiatku 36tt a bábätko má stále nestabilnú polohu. Už bolo otočené dole hlavou na kontrole v 33tt, no teraz je zase priečne. Kope napravo, hlavičku vydúva na ľavom boku. Tehotenstvo je bez problémov, no ťažkosti prichádzajú, keď idem spať alebo ležím. Na chrbte spať nemôžem, raz som tak zaspala a ostalo mi dosť nevoľno. Občas v noci sa pretočím na chrbát, no potom sa vrátim na bok. Na boku zase cítim nepohodlie, lebo malá vykopáva a ráno sa budím s úplne deformovaným bruchom. Zároveň mám strach, či ju v tejto polohe nejako nestláčam.

    Môžem jej nejako ublížiť, ak spím na ľavom boku, kde ma uloženú hlavičku? Predstavuje v tejto polohe spánok na bokoch nejaké riziko pre dieťa?

    Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevoľnosť pri ležaní na chrbte je spôsobená syndrómom dolnej dutej žily, čo je v tomto týždni tehotenstva pomerne časté. Ležaním na boku plodu neublížite, ani ho netlačíte. Nemusíte sa obávať. Maternica je pevný ochranný obal a plod dobre chráni pred vonkajšími vplyvmi. Môžete pokojne spať na boku, či v polohe, ktorá Vám najviac vyhovuje. Ak bude plod aj naďalej uložený v priečnej polohe, tehotenstvo bude ukončované plánovaným cisárskym rezom.

  • Spánok

    , Autor: Dušana_1

    Pán doktor, zaujíma ma téma spánku v tehotenstve. Zaspávam na pravom/ľavom boku, snažím sa ich meniť v noci. Ale samozrejme môže sa stať,že sa zobudím na chrbte- je to problém? Viem, že sa tam spať nedá ale niekedy tomu nezabránite.
    Napríklad túto noc som sa zobudila na stŕpnutie choddla a potom taka ospalá som rozmyšlala ci som vlastne nespala na chrbte v noci. Nemohla by som tym ublizit babatku? Ked som zaspavala na boku aj som ho citila, ale zaujima ma to, kedy takto spanok na chrbte vie byt nebezpecny. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám pohodlne spí aj na chrbte, nad polohou spánku sa netrápte. Spite tak, ako Vám je pohodlné. Vo väčšine prípadov sa v pokročilom štádiu tehotenstva ženám na chrbte nedá veľmi spať pre syndróm dolnej dutej žily. Aj keď zaspíte na boku, v priebehu noci sa aj tak viete nevedomky pretočiť na chrbát. Ak Vám to nevadí a nezobudíte sa na to, je to v poriadku. U každej tehotnej je to však individuálne.

  • Spánok v tehotenstve

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň pán doktor,
    chcem sa s vami poradiť, ako riešiť problémy so spánkom v tehotenstve. Som na konci 6. mesiaca a ide o to, že nie som zvyknutá spať na boku, takže ma pravidelne každé ráno bolia kríže, chrbát, kĺby, niekedy dokonca aj brucho.
    Problém je, že sa každé ráno budím na to, že sa v spánku naťahujem, lebo ma bolí chrbát a nohy. Chcem sa opýtať, či je to nebezpečné pre dieťa? Bojím sa, aby som neurobila nejaké prudké pohyby a nespôsobilo to problémy dieťaťu alebo mne.

    Zároveň sa chcem opýtať, či si môžem v tehotenstve dopriať horúcu sprchu. Kúpeľu sa vyhýbam, ale na horúcu sprchu som zvyknutá aspoň 2x denne, no včera mi ostalo po sprche dosť nevoľno.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s podobným i ťažkosťami sa potýkajú asi všetky tehotné vo vyššom štádiu tehotenstva. Musíte si nájsť úľavovú polohu, tak, aby Vám bolo dobre a nič Vás netlačilo. Existuje viacero tehotenských vankúšov, ktoré by Vám mohli pomôcť. Naťahovanie sa plodu neublíži, nemusíte sa obávať. Horúca sprcha v tehotenstve nie je veľmi dobrým nápadom. Chápem, že chcete trošku uvoľniť svalstvo, ale sú aj iné možnosti, ako práve horúca sprcha, ktorá Vám môže skôr uškodiť a spôsobiť minimálne nevoľnosť.