Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
6,358 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Atb

    , Autor: Ria

    Dobrý deň. Ochorela som ( angina,horúčky) a beriem Atb zinnat 500 mg. Som v 29 tt. Môže to mať nejaký dopad na dieťa ? Crp som mala dosť vysoké, preto zvolila moja lekárka tieto atb. Ale od okolia len počujem ,že v žiadnom prípade aby v tehotenstve sa brali atb a pod. Som z toho dosť nervózna. Ďakujem. Zájsť radšej za gyn.ci je vsetko ok ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Zinnat patrí medzi antibiotiká, ktoré sa počas tehotenstva užívať môžu. Ste už v III. trimestri, nemusíte sa obávať ani byť nervózna.

Podobné otázky

  • Ťažkosti pri atb

    , Autor: Ria

    Dobrý deň. Ešte ohľadom tých atb zinnat. Naposledy som z týchto atb mala palenie,svrbenie ( mykoza ). Keďže teraz som tehotná aký volnopredajny liek by ste odporúčali okrem probiotik ? Mám candistop tak verím že by mohli zabrať. Alebo sú nejaké vhodnejšie? Samozrejme pri vážnejších ťažkostiach navštívim svojho gynekologa. Ďakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania antibiotík užívajte aj vaginálne probiotiká. Nemusíte užívať Candistop.

  • listeria

    , Autor:

    Prosim Vas som v 23tt a vcera som si robila hemendex so salamy vysocina, dneska ma 1x prehnalo, hned ma napadlo ci som sa nemohla nakazit listeriou alebo salmonelou aj ked ta salama aj vajicko boli tepelne upravene na panvici. A este sa chcem spytat co sa tyka syrov tavenych su bezpecne v tehotenstve? Neobsahaju listeriu? V pondelok chcem ist k dr. na krv. Pripadne nebolo by vhodne preventivne nasadit atb? Augmentin?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli potraviny tepelne upravené, nemusíte sa obávať. Jednorázové prehnanie nič neznamená, mohlo sa jednať len o diétnu chybu. Tavené syry sú tepelne spracované výrobky obsahujúce navyše celú radu emulgátorov a stabilizátorov, takže listéria by nebola schopná prežiť. Nie je dôvod na obavy ani na žiadnu antibiotickú liečbu.

  • Antb v tehotenstve

    , Autor: Zuzana

    Dobry den, som v 7tyz.tehotenstva, na zaklade silnej bolesti v krku som navstivila vseob.lekara urobili mi vyter tonzily nalez normalna flora hornych dychacich ciest, haemophilius influenzae masivne. Dostala som atb suprax 200mg, v pribalovom letaku sa pise as tento liek sa nema uzivat v tehotenstve najma pocas prvych troch mesiacov pokial to nie je zjavne nevyhnutne. Pytala som sa na to mojej Dr ta mi povedala ze mam urobit co uznam za vhodne. Viete mi prosim poradit co robit? Moze sa plod nakazit danou bakteriou a su tie antb v prvom trimestri skodlive? Dakujem moc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívanie Supraxu počas tehotenstva, zvlášť v 1. trimestri, vyžaduje starostlivé zhodnotenie pomeru prínos/ riziko. Ak je užívanie nutné a doba užívania nepresiahne 5 -10 dní, plod by ohrozený byť nemal.

  • Svrbenie a vytok

    , Autor: Ivana

    Dobry den, zijem v zahranici a som v 29tt. Mam asi od 20tt problemy so zelenymi a zltymi vytokmi a svrbeniami a velkymi rezavymi bolestami v podbrusku. Vysledok z kultivacie bol gardenerella vaginalis. Lekar mi dal na to Fluomizin, ktory prvykrat pomohol. Po sexe s partnerom sa mi to znova vratilo. Partner bral ATB a preliecil sa a ja som brala znova Fluomizin, ktory mi situaciu trochu upravil(zelene vytoky uz nemam) ale stale su vytoky do zlta, z rana byva velke mnozstvo na intimke a zacalo dokonca znova svrbenie. Lekar povedal ze bude treba nasadit ATB metronidazol vaginalne tablety. Ja vsak chcem pockat na spravenie dalsich testov ci tam ta gardnerella stale je(nechcem brat zbytocne ATB), kedze vytok zmenil farbu a uz mam iba z rana velke mnozstvo. Myslite, ze je potrebne nasadit ATB, ked sa situacia troska zlepsila alebo treba spravit znova tie testy alebo mi postaci nasadit nejake laktobacily do posvy?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste sa s obvodným gynekológom dohodli, že sa v dohľadnej dobe budú realizovať kontrolné výtery, liečbu môžete začať až po nich, podľa výsledkov citlivosti v prípade vykultivovania patogénov. Na Gardnerellu vaginalis je počas tehotenstva vhodný Clindamycin vo forme vaginálneho krému. Vaginálne probiotiká užívať môžete, no samotné užívanie vaginálnych probiotík výsledky výterov v prípade prítomnosti patogénov úplne nezlepší. O ďalšom postupe sa poraďte s Vašim obvodným gynekológom, ktorý Vás pozná najlepšie, ako aj pozná všetky výsledky a okolnosti a najobjektívnejšie a najvhodnejšie vie nastaviť potrebnú liečbu.

  • Klebsiella pneumoniae

    , Autor: Monika

    Dobrý deň,
    Som v 21. týždni tehotenstva a mala som zápal močových ciest. Dali mi Zinnat na 5 dní. Po douzivani mi našli v moci baktériu Klebsiella pneumoniae 10na 6. Momentálne však nemám žiadne ťažkosti a zatiaľ nemám ďalšie ATB. Čakám na druhu kultiváciu. Prosím Vás aký vplyv to môže mať na bábätko ak momentálne nemám žiadne ťažkosti?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prítomnosť tejto baktérie v moči nemá žiadny vplyv na plod. V prípade prítomnosti v pošve niekedy nie je nutná žiadna liečba, pripadne lokálna liečba vaginalnymi antibiotikami Macmiror. Nemusíte sa znepokojovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach však navštívte Vášho obvodného gynekológa.