Poradňa gynekológa

Gynekológ
5,791 otázok , Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kultivacia

    , Autor: Dana

    Este by ma zaujimalo na kolko je nebezpecny tento nalez pre babo - candida albicans ojedinele a streptococcus agalactiae. Som v 16 tt. Je podla Vas potrebna liecba aj ked nemam ziadne problemy len ked som na wc husty zlty hlien?
    Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Candida albicans spôsobuje kandidózu, ktorá má aj Vami popisované prejavy, a dá sa liečiť, informujte sa u Vášho obvodného gynekológa. Niektoré lieky sú však odporúčané až od II. trimestra. Ak máte GBS pozitivitu (tzn. pozitivitu na Streptococcus agalactiae, v priebehu tehotenstva sa to adekvátne preliečiť nedá, až po pôrode. Pre Vás to ale znamená, že od momentu príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu Vám budú podávané antibiotiká, aj napriek prípadnej negativite kultivácie v ďalšom priebehu tehotenstva. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ureaplazma v tehotenstve

    , Autor: Veronika

    Dobry den pan doktor, pred 2 tyzdnami sa mi spustil relativne intenzivny vytok. Lekar mi urobil ster, dal mi macmiror. Po 12 dni uzivania macmirroru som isla k lekarovi na morfologiu plodu ta je v poriadku. , v stere nasli ureaplazmu a mykoplazmu , dal mi dve balenia summamedu uzivat 3 dni po tyzdni dalsie balenie, okrem toho clotrimazol . Suhlasite s takou liecbou? Nemoze tolko tabletiek ublizt babatku? Som v 21+6 tt. Da sa liecba podporit nejak prirodne ? Mam sa niecomu v strave alebo pohybe vyhybat? Dakujem pekne vopred

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak vyšla pozitívna kultivácia z výteru z pošvy, riadime sa citlivosťou na vyklutivovanú baktériu. Ste už v druhom trimestri, takže čo sa týka používania antibiotík, môžeme byť smelší. Liečbu prírodne podporiť veľmi neviete. Po liečbe ako aj počas nej odporúčam užívanie vaginálnych probiotík. Pokračujte v liečbe podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností ho kontaktuje.

  • Klion D-100

    , Autor: lucia08

    Dobrý deň, poprosím Vás o radu. Som a v 28tt a nedávno som mala menšie problémy pripomínajúce začínajúcu mykózu. Gynekológ mi spravil výter, videl zmenu ph a predpísal Klion D-100. Ten som však po prečítaní príbalového letáku nezačala hneď užívať kvôli všetkým vedľajším účinkom, ale chcela som počkať na výsledku steru, nakoľko sa celé tehotenstvo liekom vyhýbam. Problémy trvali max.3dni a užívala som Canesten a Gynolact, ktorý mi v lekárni poradili ako úplne bezpečný. Výsledky steru boli nakoniec negatívne, avšak môj gynekológ mi doporučil aby som ich aj tak brala, pretože by tam mohla mohla byť nejaká baktéria, ktorú kultivácia neodhalila. Teraz mám veľkú dilemu, či začať klion užívať alebo nie. Nerada by som to brala len preventívne. Bojím sa, aby som svoje dieťa neohrozila. Je možné, že by kultivácia neodhalila nejakú infekciu alebo baktériu? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    je to samozrejme možné a úplne súhlasím s vašim lekárom. V gravidite je naozaj nutné infekciu preliečiť aj keď sa prejavi len klinicky či zmenou pH. Určite spomínaný preparát užite, pretože následy nepreliečenej infekcie môžu byť naozaj veľmi nepríjemné, a to či už v podobe hroziaceho predčasného pôrodu alebo potratu.

  • sima1234-odpoveď

    , Autor: sima1234

    Dĺžka krčka maternice je 28mm...Ano teraz sme v 33tt.Dĺžku krčku mi pán doktor meria každý týžden,kvoli skracovaniu a to aj CTG,kvoli zlému záznamu..Kultivacia bola brana a bola- negativna.Ja len dufam,že aspoŇ do toho 35tt vydržime a potom može ísť štuplik vonku..Aj moj gynekolog povedal,že to už nebudeme silit injekciami a liekmi čo uživame na udržanie a utlmenie kontrakcii.Po tom 35tt vysadime všetko a už len čakať...V 32+0tt sme mali váhi 2100g.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    krčok je teda evidentne skrátený, je nutný kľudový režim, ale pri takmer 30 mm krčku matenrice je veľká pravdepodobnosť, že ešte tie dva týždne vydržíte. Užívajte 500 mg MgO 3x1 (magnézium). Držím palce!

  • otazočka

    , Autor: sima1234

    Dobrý deň,chcela by som sa opýtať.V 24tt tehotenstva sme boli hospitalizovany na tvrdnutie bruška-zkracovanie cervixu uteri,podavali nam infuzie Mg a pichali do zadočku nejake injekcie na ich utlmenie.Potom sme boli v 30tt na CTG- a zaznamenal nam nepravidelne kontrakcie a neskor pravidelne,tak nas opať hospitalizovali na diagnozu- O470-hroziaci predčasny porod pred 37tt,progresia zkracovania cervixu uteri.Maličkemu pichli(mne do zadočku) kortikoidy na dozretie pluc.Po tyždni nas prepustili a hneď na druhy deň sme mali kontrolné CTG-s ktorým nás opať hospitalizovali,ale do Ca- nemocnice.Tam sme pobudli tiež tyžden a nás pustili.V prepuštacej sprave je napisane-Nález:spec:nekrvaca
    vonk:uterus veľ.grav.m.8,pp hl,OP prav,normotonus.
    vag:Hrdlo skratene,retroponovane,vonk.branka pre prst,vnutorna minimalne dilatovana,cez klenbu hlavička plodu nalieha na vchod.Kultivacia,bola odobrata a je negativna.(čo znamena že ta vnutorna branka je dilatovana?)lebo pred tym v Za-fakultnej nemocnici,keď ma hospitalizovali,tak bola uzavreta.A o týždeň na to - tento nález.
    Bolesti stále pretrvávaju,ale tvrdnutie nie je také časté,ako bývalo,no vystriedalo to silne bolesti v podbrušku,ako pri menštruácii a v krížoch plus chrbta.V noci sa na to budim.Niekedy mám silné pichanie v pošve pri chodzi,že ma to až zastavi a musim predýchať,neviete,čo to znamena?Ctg-naposledy robene pred tyždnom bolo trošku lepšie,ale hrbole-kontrakcie sa stale objavuju.Chcem sa opýtať..Poslednych 10 dni mam občasny hlienovy-žlto-zeleny vytok hustej,ťahavej farby.Celé tehotenstvo mám výtok ale taky obyčajný.Tento výtok ktorý som Vám opisala my vytečie nárazovo a to tak raz za deň,niekedy raz za 2 dni,ako kedy.Može ísť o odtok hlienovej zátky?Dočítala som sa,že to može odtekať aj postupne a to aj 2tt.

    Vopred Ďakujem za odpoveď.Budem veľmi vďačná za vašu odbornú radu.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    v prvom rade mi chýba presná informácia o týždni v ktorom ste teraz, predpokladám však, že ste cca 32-33 týždeň gravidity. Každopádne ak máte bolesti a tvrdnutie bruška je nutná hospitalizácia, ak treba až do času kedy bude dieťatko pripravené na pôrod. Okrem vaginálneho nálezu (ktorý nehovorí o presnej dĺžke krčka maternice) je dôležitá cervikometria - teda ultrazvukové vyšetrenie dĺžky krčka maternice a jeho tendencia k otváraniu. Taktiež je nutné aktuálne vylúčiť vaginálnu infekciu - vami popisovaný hlien nie je hlienová zátka.

    to, že je vnútorná bránka minimálne dilatovaná znamená, že nie je celkom otvorená.

  • zly stav na krcku, 29tt

    , Autor: homerka

    Dobry den,
    som tretorodicka (mam dve deti) v 29tt, po serklazi v 23tt. Dnes som bola v poradni a doktor sa netvaril velmi nadsene. V papieroch mam napisane:" hrdlo 1cm chabe, formovane stehom pre spicku prsta, klenby volne, hlava nalieha, uterus normot. OPP, bez kontrakcii"

    Do nemocnice ma neposlal, mam dalej lezat, brat magnezium. Nic viac mi nepovedal, ibaze pre mna sa nic nemeni, mam dalej lezat.
    Je mozne s takymto nalezom vydrzat aspon do 36tt?
    Bolesti nemam ziadne, kultivacia negativna. Lezim fakt poctivo.
    Dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň,
    možné je s takýmto nálezom aj prenášať graviditu po termíne pôrodu, ale veľmi pravdepodobne bude u vás predčasný pôrod. Otázne je či sa nález na krčku mení alebo nie, ak dochádza k progresii nálezu, teda že sa krčok napriek stehu skracuje alebo otvára, bolo by vhodnejšie ísť do nemocnice. Pokiaľ je nález rovnaký a nedochádza k progresii nálezu, tak presne ako povedal váš pan doktor, pokračujte v režime ako doteraz. držím palce!