Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nazor

    , Autor: soledat

    Chcem sa spytat ak som 7.8 bola na vysetrenie sono v gravidite CRL bolo namerane 3.30 cm 10/3 t/d Z:Grav hebd 10,intacta Znamena to ze k oplodneniu doslo pred 73 dnami?Da sa nato spoliehat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, my pôrodníci sa riadime základnými dvoma termínmi pôrodu, ktoré sú určené na základe poslednej menštruácie a na základe prvotrimestrálneho ultrazvuku v 10 -13 týždni tehotenstva. Na prvotrimestrálny screeening sa dá spoliehať. Áno, ak je pacientka v daný dátum v 10+3 TG, tak k oplodneniu došlo 73 dní pred vykonaným ultrazvukom.

Podobné otázky

  • Ide o tehotenské priznaky?

    , Autor: 6602ZUZI

    Dobry den.

    Mam 42 rokov, jedno dieta a s manzelom sa pokúšame o bábätko. Menstruaciu mam pravidelnú. Tento mesiac sme sa snazili pred aj pocas plodnych dni. Menstruacia ma prist o 2 dni. Uz 2-3 dni mam bolesti v podbrušku. Viac na pravej strane. Nie je to bolest ako pri menstruacii ale taka bodava ktora trva cca 5min, prejde a zas sa vrati o par min. Alebo zacne necakane pichnutim v podbrusku. Zacali mi aj vyrazne vypadavat vlasy za poslednych 10dni. Tehotenske testy mi vysli este so slabou druhou čiarkou. V mojom veku sa snazim byt od zaciatku opatrna ak by malo ist o tehotenstvo. Aky je vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vitaminy

    , Autor: Jul652

    Pekny den, pan doktor, momentalne som v 14 tt, pri poslednej poradni mi doktor povedal, ze babatko je o tyzden vacsie, beriem vitaminy lejdyvita 2 a stretla som sa s nazorom, ze po brati vitaminov sa rodia vacsie deti, mam teraz obavy ci som vitaminmi nejako neuskodila plodu a ci je ich potrebne vobec brat, popripade ich brat kazdy 2-3 den ? alebo to s velkostou vobec nesuvisi...dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie tehotenských vitamínov nemá zásadný vplyv na veľkosť plodu. V 14. týždni však ešte neexistuje, aby bol plod o týždeň väčší. Najskôr je zle prepočítaný termín pôrodu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tehotenské vitamíny môžete užívať denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Progestanelle

    , Autor: Krstn

    Dobrý deň, od začiatku tehotenstva (momentálne som 27tt) beriem progestanelle 200mg 2 tabletky denne. Doktor mi ho opakovane predpisuje kvôli opatrnosti, komplikacie žiadne nemám. Chcem sa teda opýtať na názor niekoho iného, či mi môže nejakým spôsobom ublížiť (alebo babatku) nakoľko sa jedna o hormonálny liek a či je v poriadku užívať ho aj keď je po zdravotnej strane všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plodu to určite neublíži, takže sa nemusíte obávať. Štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva, ak je na to dôvod. Vo všeobecnosti platí, že ak to nie opodstatnené, nie je potrebné užívať, či aplikovať si progesterónový blok. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Trikuspidalna regurgitacia

    , Autor: Naty_00

    Dobrý deň pán doktor.
    Na ll.trimestralnom skríningu (19+1tt) zistili že ma bábätko trikuspidalnu regurgitaciu 1 stupňa (do 100cm/sek). Prvý kombinovaný skrining bol v poriadku, triple test v 16 týždni tiež, celkove rizika choromozomnych anomálii sú nízke.
    Dočítala som sa že trikuspidalna regurgitacia môže byt aj v dôsledku nejakej genetickéj vady a teraz mám veľký strach o bábätko. Moj gynekológ ma upokojoval že nie je to nic hrozne, ale že to riziko nejake vady tam stále je. Rozmýšľam aj nad tym že by som išla urobiť aj trisomy test, aby sa mohli vylúčiť nejake genetické vady.
    Chcela by som počuť aj váš názor.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, táto anomália nemusí prestavovať vôbec žiadne riziko. Trikuspidálna regurgitácia síce môže byť odrazom štrukturálnych anomálií srdca a hoci je pravda, že často býva prítomná aj u chromozomálne abnormálnych plodov (Downov syndróm, Edwardsov syndróm, ...), môže sa vyskytovať aj u chromozomálne normálnych plodov, teda plod nemusí byť vôbec poškodený, môže byť prakticky úplne v poriadku, Trisomy test môže byť negatívny a spomínaná trikuspidálna regurgitácia sa môže vyskytovať. Môže sa do pôrodu ešte upraviť, aj to je jedna z možností. Dôležité sú výsledky aj ostatných vyšetrení, či už USG, ale aj výsledkov krvi vrámci PTS. Na základe všetkých vyšetrení sa vie urobiť komplexne záver s odporúčaniami a ďalším postupom. Samozrejme, Trisomy test si môžete nechať vyšetriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Barbor345

    Dobrý deň , prosím Vás o názor. Som tehotná 31+3, na poradni mi zmerala (usg) krčok 28mm, bez otvárania.
    Mám očakávať, že porodim predčasne... Užívam Magnerot + Utrogenstan večer + mám sa šetriť.
    Aký máte na tento nález názor Vy?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 28mm krčok v 32. týždni tehotenstva, navyše ak nemáte časté tvrdnutie bruška, ani nie je prítomné vnútorné otváranie sa, nie je žiadna katastrofa. Môžete pokojne plod donosiť a porodiť v termíne. Nehovorí to nič o tom, že by ste mali porodiť predčasne. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.