Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,285 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nazor

    , Autor: soledat

    Chcem sa spytat ak som 7.8 bola na vysetrenie sono v gravidite CRL bolo namerane 3.30 cm 10/3 t/d Z:Grav hebd 10,intacta Znamena to ze k oplodneniu doslo pred 73 dnami?Da sa nato spoliehat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, my pôrodníci sa riadime základnými dvoma termínmi pôrodu, ktoré sú určené na základe poslednej menštruácie a na základe prvotrimestrálneho ultrazvuku v 10 -13 týždni tehotenstva. Na prvotrimestrálny screeening sa dá spoliehať. Áno, ak je pacientka v daný dátum v 10+3 TG, tak k oplodneniu došlo 73 dní pred vykonaným ultrazvukom.

Podobné otázky

  • Vyskedku screeningu v 18tt

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor vysledku krvnych testov z 18tt. O tyzden idem na morfolog.vysetrenie, sono. V 1.trimestri mi podla testu vyslo riziko DS 1-350 a negativny avsak v spojitosti so sonom + test, PC vypocital pozitivitu 1 v 160.
    Lekarka mi odporucila,aby som pockala na tento vysledok sona + krvnych testov a potom by som sla na tie NIFTY.
    Zatial mam iba vysledok krvnych testov.
    MS -AFP: 61,320KIU/L - 2,05 MoM
    UE3: 2,07nmol/L - 1,00MoM
    Total hCG: 68,403 kvu/L - 3,32MoM
    Nuchal meranie: 1,8mm - 1,11MoM
    PAPP-A hodnota: 3,79iu/L - 1,47MoM
    Frees-hCG hod.: 168,1 iu/L - 5,02 MoM.
    Tu poslednu hodnotu mam asi dost vysoku :-(
    Riziko DS: 1 v 9400
    Riziko NTD: 1 v 1800

    Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opísaných výsledkov máte riziko Downovho syndrómu 1:9400 a riziko rázštepu nervovej trubice (NTD) 1:1800, teda riziko je malé. Nepoznám však ďalšie informácie, ako napríklad vek, výsledky Triple testu, preto sa Vám takto jednoznačne vyjadriť neviem. Trisomy test si môžete nechať realizovať. Budete určite kľudnejšia. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti aj informácie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vaginalne probiotika v tehotenstve

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den,pred pol rokom som trpela opakovanym zapalom mocoveho mechura a aj vaginalny zapalom ktory bol prelieceny ,ale aj tak mavam stale pocit nekomfortu najcastejsie po pohlavnom styku .Zvyknem si davat vitagyn c alebo probiotika a vtedy sa to ukludni.
    Pred par dnami som zistila ze som tehotna , moj gynekolog mi povedal ze nemam pouzivat vaginalne probiotika.
    Chcela som sa opytat ci to moze dako ohrozit plod lebo mne ten vitagyn c alebo probiotika pomahaju ale moj doktor to dako nechcel pochopit a zamietol to jednoznacne
    Chcela by som teda pocut aj iny nazor, ci to vkladanie vaginalnych probiotik alebo uzivanie vitagynu c moze ublizit plodu alebo je ich aplikacia bezpecna
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám dôvod, pre ktorý by sa vaginálne probiotiká nemohli počas tehotenstva používať. Obsahujú iba prospešné laktobacily, ktoré upravia pošvovú mikroflóru. Na tehotenstvo nemajú vplyv. Samozrejem, sú aj preparáty na predpis, ktoré obsahujú spolu s laktobacilmi aj estrogény. Tieto preparáty sa nemajú používať počas tehotenstva. Avšak voľnopredajné preparáty obsahujúce čisto laktobacily, bez pridania hormónov sa v tehotenstve používať môžu.

  • Tehotenstvo a styk

    , Autor: pedriiik

    Dobrý deň pán doktor, mám asi takú citlivejšiu otázku. Som zatiaľ na úplnom začiatku tehotenstva a chcem sa spýtať na váš názor či je možné že odkedy som tehotna mi môže spôsobovať problém keď mame s partnerom sex samozrejme si už pozor nedávame ale akoby ma ejakulát začal dráždiť. Myslite že môže byt tým že som tehotna ? Že bude lepšie si zasa začať dávať takzvane pozor aby som už neprišla do kontaktu s ejakulatom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vplyvom hormonálnych zmien, ku ktorým v tehotenstve dochádza môže byť aj zmenená citlivosť na niektoré látky, napríklad aj ejakulát. Môžete vyskúšať prezervatív a odsledovať si to. Neviem sa Vám k tomu takto viac vyjadriť.

  • Nasal inhaler

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor. Ešte mám nadväzujúcu otázku na ten olynth HA. Včera som vám písala že užívam dlhodobo kvapky do nosa v lekárni mi odporučili afrin keďže som závislá a bez kvapiek sa dusím cez deň sa to ešte dá ale v noci neviem spať doslova lapam po dychu včera sa mi afrin minul tak som miesto toho použila olynth HA strekla som ho za deň tri krát v noci som spala ale zobudila som sa na to že sa dusim s tým že som si povedala že skúsim dať šancu ešte morskej soli quixxx a inhalatoru z Thajska s pepermintom. Samozrejme som striekala hodinu a skúšala vdychovať čo najlepšie hodinu som sa trápila až som skoro odpadla že neviem dýchať potom som si prečítala že tento inhalator obsahuje levanduľu kampor eukalyptus mentol methyl a podobne s tým že som sa dočítala že niektoré tieto oleje sa v tehotenstve neodporúčajú vôbec v prvom trimestri som 7+3 samozrejme už si to dávať nebudem toto bolo prvý krát chcela som vyskúšať len morskú sol a nejakú inú alternatívu ako kvapky a aj tak mi to nepomohlo lebo som sa doslova trápila dusením čo som len vstrekovala slanú vodu každú chvíľu a inhalovala som vyčerpaná kompletne tak som si dala olynth HA s kyselinou hyalurónovou hneď sa mi uľavilo samozrejme som musela streknut tri krát lebo tak som mala opuchnutý nos že prvý ani druhý vstrek neprešiel cez dutiny konečne dokážem dýchať od polnoci no mám strach či som nemohla ublížiť bábätku zajtra si zadovážim ten afrin a pozhováram sa so svojím gynekológom že takýto problém so závislosťou na kvapkách je keďže v piatok ma preberá od centra on no chcela som sa u vás upokojit či som mohla vyvolať missed abort alebo potrat tým že som inhalovala tú tyčinku prípadne že som si dala olynth? Veľmi sa bojím....a teraz neviem zaspať z toho že som ublížila bábätku. No chcela som vyskúšať tu soľ ešte a s tým inhalatorom vôbec mi nedošlo že to môže obsahovať oleje ktoré škodia. Samozrejme bolo to jednorázovo len tú hodinu čo som skúšala stále soľ na striedačku s inhalatorom stipalo to veľmi v nose no efekt to žiadny nemalo. Olynth pomohol ako vravím užívam afrin dlhodobo fľaštička mi vydržala dva mesiace čo som tehotná lebo sa snažím nepreháňať no včera a dnes bola záchraná olynnth ha s kyselinou hyalurónovou. Prosím mohla som spôsobiť potrat alebo missed abort alebo ublížiť bábätku? ???? Strašne sa bojím

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, jednorázová aplikácia, či už Olynthu alebo aj spomínaného inhalátora Vám potrat nespôsobí. Vplyv môže mať dlhodobé a nadmerné užívanie. Vhodné bude podľa môjho názoru navštíviť ORL, ako aj alergológa.

  • Ultrazvuk

    , Autor: kikus

    Dobrý deň,
    Na poradni mi lekarka povedala ze mame väčšiu hlavičku , chcela by som vediet vas nazor , či je to v poriadku alebo je tam velký rozdiel .
    Podľa:
    PM 30+3
    BPDxFOCD 32+3
    TADxAPD 32+1
    FL 29+2
    zodpovedá g.t 31+0
    Ďakujem.S pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, popisované biometrické parametre plodu sú v norme. Nemusíte sa obávať.