Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,380 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Zle vysledky screeningu

    , Autor: katka123

    Dobry den, chcela by som Vas velmi pekne poprosit o Vas nazor. Mam 31 rokov a aktualne som 17+3 dni tehotna. V prvom tirmesti 11tt sme mali screening na Downov syndrom a vyslo nam riziko 1:1000. V teste, ktory bol robeny v 16 tt nam vyslo riziko DS 1:130. Podla zbezneho hovoru lekara som porozumela, ze je vysoka najma hodnota hCG 2,55 Mom. Odoslali nas na geneticke vysetrenie, kde mi znovu odobrali krv a poslali nas na SONO. To mi bolo vykonana asi za 2 minuty a lekar odmeral iba 2 hodnoty: BPD 43mm a FL 25mm. Ak som to spravne porozumela od sestricky, zda sa jej ze stehenna kost je trochu kratsia. Zial lekar opustil ordinaciu este pred tym ako som sa obliekla, takze nebola sanca sa ho na vysledky spytat. Chcela by som sa Vas spyat, ci ide skutocne o kratsiu stehennu kost ako by malo byt podla tt. A mam este jednu prosbu, myslite, ze je to uz dovod na amniocentezu. Viem, ze mi nemozte povedat, co urobit, ani to od Vas nemozem chiet, toto musi dozriet v nas, skor by som chcela poznat Vas ludsky a odborny nazor. Zvazujeme ju ako moznost, ale ak to nie je uplne nutne, neradi by sme nieco riskovali. V rodine sa nevyskytli ziadne geneticke poruchy a ide o nas prve babatko. Dakujem Vam velmi pekne nie len za seba ale aj vsetky zeny, ktore u Vas najdu pomoc a radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    bohužiaľ merania na UZV nie sú jednoznačné, preto vá ani nedokážem vašu otázku zodpovedať, vzhľadom na fakt, že vždy každý UZv má vlastné rozmedzie podľa ktorého vychádzajú výsledky a tiež zavísí od prístroja kt. váš lekár má
    skríning relatívne často vychádza falošne pozitívny , o tom vás určite informovali,
    tiež treba vziať do úvahy, že amniocentéza nie je nebezpečný zákrok, a výsledok je potom takmer stopercentný
    ako uvádzate správne, musíte sa ale rozhodnúť sama
    s pozdravom