Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,307 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • veľmi súrne

    , Autor: daonda

    Dobrý deň, pani doktorka, v prvom rade Vám ďakujem za predchádzajúcu odpoveď. Dnes som zistila, že som tehotná a v pondelok 26.5. mám podstúpiť u zubára(kopírujem presný názov) Výplň koreňa/Thermafil, RTG/ -3 koreňové kanáliky. V januári, mi bol zo sedmičky zuba vybratý nerv, a teraz to treba vyplniť. Neviem, či môžem podstúpiť toto ošetrenie u zubára. Bojím sa, pretože v januári v 7tt som podstúpila vybratie nerva zo zuba a v 10tt som potratila (zamĺknutý). Viem, že to nemalo so zubárom nič spoločné, ale aj tak sa veľmi bojím. Prosím môžete mi odporučiť, čo mám robiť?
    A druhý problém je, že 6-ročnému synovi natieram 2x denne intímne partie krémom Triamcinolon Léčiva UNG , 10g, od urologičky. Krém si nanášam vo veľkosti "šošovice", a na prste ho mám 30sek. -1minútu, teda po dobu, kým ho nenatriem. Potom prsty dôkladne umyjem.V príbalovom letáčiku je písané, že ak plánujete otehotnieť, alebo ste tehotné, alebo si myslíte že ste tehotné, poraďte sa s lekárom. A nemôže mi tak malé množstvo krému v tehotenstve ublížiť,mám radšej používať jednorázové rukavice? Vopred srdečne ďakujem za obe odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vzhľadom na tehotenstvo určite nemôžte podstúpiť RTG-máte to tam napísané, čiže ošetrenie ako také si myslím, že môže byť realoizované,avšak ak by zubár potreboval i rontgen, ten sa obávam nebudete môcť absolvovať.
    triamcinolon je dost silný kortikoid, pre istotu a pokoj by som radšej používala rukavice, alebo prípadne si to môže syn natrieť sám pod vaším dohľadom, určite sa neabsorbuje veĺké množstvo počas rýchlej aplikácie(vy ho samozrejme za žiadnzch okolnosťtí na seba napoužívajte teraz), ale v rámci bezpečnosti by som zbytočne nehazardovala
    veľa šťastia
    S pozdravom