Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Choroba v prvom trimestri a udrzanie tehotenstva

    , Autor: katka88

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Hneď na začiatku tehotenstva (3.-6.týždni) som mala opakovane zapálené hrdlo, hnisavú nádchu, zdurené uzliny v podpazuší. Užívala sa homeopatiká, následne antibiotikum Bioparox a Calcium Chloratum. Gynekologička mi zároveň zistila stredne masívne enterokoky, ktoré vzhľadom na nízke štádium tehotenstva a absenciu iných potiaží nepreliečovala. Teraz na konci 7. týždňa mám už tretí deň hnedý výtok. Zastupujúca gynekologička zhodnotila, že nevidí príčinu výtoku (ani hematom). Na podporu tehotenstva mi predpisala 3 balenia Duphastonu (3x1 tab.). Chcela by som sa spýtať, či vzhľadom na predchádzajúce ochorenia v ranom štádiu tehotenstva nenechať ďalší priebeh tehotenstva "na prírodu", nakoľko sa veľmi bojím, že plod može byť vzhľadom na moju chorobu na začiatku tehotenstva poškodený. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    lieky kt. ste užívala ,mimo bioparoxu nemjú vôbec vplyv na tehotenstvo, bioparox -to je na zváženie, avšak všetky liečivá nie sú doporučované v prvom trimestri.Budú sas robiť kontroly UZv a skríning plodu, ak by náhodou niečo nemalo byť v poriadku, výsledky by to mali ukázať.
    Duphaston je teraz v poriadku užívať
    Zatiaľ sa neznepokojujte
    S pozdravom