Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Poškodená placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    som druhý krát tehotná,prvé tehotenstvo prebiehalo bez akýchkoľvek problémov, len nakoľko bolo bábätko veľké 4350g, bola vykonaná sekcia. Od začiatku druhého tehotenstva ma sprevádzajú problémy, najprv podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo, cista na vaječníku, kde bolo zároveň aj žlté teliesko, takže som mala kľudový ražim aby náhodou cista nepraskal, potom by údajne odumrel aj plod. Aj počas kľudového režimu som mala slabé krvácanie a kŕče. Mala som nasedený dufaston a asorutin. Po 12 týždni prestalo j krvácanie, bolesti ešte občas mávam. V 13 týždni som bola na prvom veľkom one kde mi doktor povedal, že vyzerá že sa plod vyvíja normálne ale placenta prerastá cez krčok maternice, čo sa zrejme upraví mám na placente malú cistu a vrchná tretina placenty ma odlišnú štruktúru čo môže byť spôsobené tým, že som mohla prekonať ochorenie ako vyrózu alebo podobne. Opäť som chorá, mám kašel a vykašliavam hlieny. A mám obavy či sa nemôže placenta ešte viac poškodiť a ovplyvniť alebo poškodiť vývoj plodu. Moja sestra má DMO a viem čo to je mať v rodine veľmi postihnuté dieťa teda mám z toho veľké obavy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    isteže, každé ochorenie v tehotenstve nie je priaznivé, najrizikovejšie obdobie je však do 12 týždňa gravidity, kedy má už plod vyvinuté všetky orgány a jeho organogenéza je plne dokončená. Skúste ochorenie čo najdôkladnejšie preliečiť, určite ho nezanedbajte ale nemusíte sa zbytočne obávať. Väčšina tehotných prekoná počas tehotenstva nejaké ochorenie, ale pokiaľ je preliečené včas a neprejde do závažnejších celkových ochorení nie je dôvod na obavy. Držím palce!