Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,765 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otázka

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, Počas morfologického ultrazvuku stav resp. uloženie placenty sa dá 100% skontrolovať, predovšetkým vzdialenosť dolného pólu placenty od okraja vnútornej bránky. Platí to pre ultrazvuk cez bruško??? Velmi pekne DAKUJEM:

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak sú na to vhodné podmienky aj uloženie dieťatka tak sa to dá skontrolovať aj cez bruško, na druhej strane ak by mal lekár akúkoľvek pochybnosť či nejasnosť je možné to skontrolovať aj vaginálnym sonom. Opakujem však, že do 30 týždňa nemá uloženie placenty význam pretože existuje reálny predpoklad, že sa placenta vysunie vyššie.

Podobné otázky

  • Mikrovlnka

    , Autor: Florencia 5

    Ešte otázka isla som si dat popcorn do mikrovlnky a zrazu zacala vnutri blikat bzucat a horiet a blikat tak som ju okamzite vypla zo zasuvky a hned som popcorn vytiahla a vyhodila uz mam tu mikrovlnku 15 rokov ale kdesi som citala ze ziarenie z mikrovlnky je nebezpecné pre tehotnu chcem sa spytat ci je dovod sa obavat samozrejme hned som vypla a dym vyvetrala keďže horela. Ale len chcem vediet ci vadi ze som hned vytiahla ten popcorn a vyhodila a ci hrozi nejake kvazi oziarenie? Alebo či niečo hrozí z takej starej a bzuciacej mikrovlnke? Dakujem
    PS: za tieto otazky vam tiez zaplatim dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola mikrovlnná rúra vypnutá a vytiahnutá zo zásuvky, žiadne žiarenie Vám nehrozilo, nemusíte sa obávať.

  • Maľovanie v tehotenstve

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň.
    Rada by som sa opýtala či škodí plodu maľovanie obrazu akrylovymi farbami či striekanie dekoračných predmetov sprejom ak to nerobím pravidelne. Pred pár dňami som maľovala 2 obrazy, jeden s akrylom druhý s vodou riediteľnou farbou bez zapachu a 4 dekoračne predmety sprejom vonku a s ochrannými pomôckami/rukavice,rúško/. Mohlo to poškodiť plod, nakoľko som tieto aktivity robila vo veľmi kratkych časovych intervaloch a nie ten istý deň. Práve teraz som sa dozvedela že som tehotná.
    Dakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to nie je otázka pre gynekológa, myslím si, že akrylové farby používať môžete. Čo sa týka sprejov, s nimi by som narábal opatrne. Určite je potrebné používať ochranné pomôcky. Ak ste doteraz používali ochranné pomôcky, tehotenstvu ste neublížili. Je však vhodné pozrieť si odporúčania k jednotlivým farbám a sprejom, kde by mali byť napísané potrebné informácie.

  • Ešte podotazka

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa spýtať ešte ja som žiaľ ja som na obed vložila ten Canesten gyn a ten sa nerozpustil a večer som dávala progesteronelle keďže som tam cítila ten Canesten gyn snažila som sa to nechtom dostať von nešlo to tak som šla vyplachnut zo spodu lebo som sa zľakla či sa môže skombinovať progesteronelle a Canesten gyn. Teraz ešte raz dve otázky lebo som sa dočítala že aj nechtom sa dá prepichnut plodová voda či som tým že som sa snažila to vybrať nemohla prepichnut alebo poškodiť plodovu vodu krcok mám 4,9 CM podľa merania a či som si nemohla uškodiť tým vyplachom ? Aj tak som keď som dole dala prst zistila že ani výplach nepomohol ostalo to tam teraz otázka na vás mám vložiť ešte raz pre istotu progesteronelle? A majú lieky Canesten GYN a progesteronelle nejakú kontraindikáciu alebo je to ok spolu? Prepáčte ale panikáriť tak sa potrebujem uistiť u lekára. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nechtom sa dá plodová voda prpeichnúť keď je už hlavička vstúpená v panvovej úžine až panvovom východe, keď pacientka rodí a je otvorená na 4 - 5 cm. Takto vo Vašom prípade sa plodové obaly prepichnúť nedajú. Krčok máte dlhý, uzavretý, takže sa k plodovým obalom nedá dostať. Vaginálny výplach v tehotenstve je možné realizovať, nie však často a najmä nie počas aplikácie vaginálnych preparátov, ktoré si realizáciou vaginálneho výplachu vypláchnete z pošvy. Ak aj ostal zvyšok tabletky Canesten GYN v pošve, mohli ste si aplikovať Progestanelle. Nemusíte panikáriť. Tým, že sa Canesten GYN aplikuje jednorázovo, má postupné uvoľňovanie a rozpúšťanie. Vhodnejšie je si v prípade, že máte nasadenú aj inú vaginálnu liečbu aplikovať klasický Canesten alebo Candibene, ktoré sa rozpustia skôr. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Podootazka

    , Autor: Florencia 5

    Prepáčte ešte sa spýtam na ten femibion 2 a magnézium lebo sa píše že tam treba aspoň dvojhodinový odstup kvôli tomu že femibion ma železo a nejaké vitaminy a spolu a femibionom sa vylučuju ? Preto sa pýtam či nevadí že som to vzala naraz spolu dve tabletky magnézia a femibion ? Lebo ráno som mala už dve tabletky magnézia ráno o šiestej potom ráno o desiatej dve a teraz na obed som dala femibion a až o druhej dávam magnézium lenže tak som mala bolesti že som to užila naraz?vždy dávam dvojhodinový odstup ale len preto sa pýtam že či nemôžem ublížiť bábätku že som užila aj magnézium naraz aj ten femibion dokopy? Či to nevadí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, správne dodržujte dvojhodinový odstup. Nedodržanie dvojhodinovému odstupu však nemá vplyv na tehotenstvo, nepoškodí plod, iba môže dôjsť k zníženému vstrebaniu tabliet. Nemusíte sa obávať.

  • Staphylococcus aureus

    , Autor: Lucka22

    Dobrý večer,

    napadla ma ešte otázka, nakoľko som si veľa o tomto náleze čítala, je potrebné testovať aj moč a pripadne krv na prítomnosť Staphylococcus aureus v prípade, ak mi bol zistený v pošve?
    Ďakujem a prajem všetko dobre.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od ťažkostí, ako aj viacerých okolností. Napríklad vrámci hospitalizácie vyšetrujeme okrem výteru z pošvy aj moč, samozrejme realizujeme aj odbery krvi a v prípade pozitivity aj v moči aj v pošve nasadzujeme celkovú antibiotickú liečbu. Ak máte ťažkosti s pálením, či svrbením v pošve, teda je u Vás prítomná infekcia iba v pošve a bude podaná adekvátna lokálna liečba, malo by to byť v poriadku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštíviť Vášho obvodného gynekológa.