Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vitaminy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka. Chcela by som sa spytat na Vas nazor na uzivanie tehotenskych vitaminov. V diskusiach na internete som sa docitala, ze sa po ich uzivani rodia velke deti, aj v lekarni ked som si chcela nejake kupit mi lekarnicka povedala ze sa potom rodia veke deti a pokial ja sa citim dobre, ze nie je potrebne nieco uzivat, ze dieta si odo mna zoberie co bude potrebovat aby mu nic nechybalo a pripadnym nedostatkom nejakeho vitaminu by som "utrpela" ja. Som v 11tt a uzivam len kyselinu listovu. mam si pre spravny vyvoj dietata predsa len kupit nejake vitaminy? citim sa dobre, obcas mam "ranne" nevolnosti trvajuce cely den, a krce v podbrusku ale inak mi je fajn.
    dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že ak máte vyváženú stravu a príjímate dostatok vitamínov nepotrebujete žiadne ďalšie vitamíny. Kyselina listová je dostačujúca.

Podobné otázky

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môže covid spôsobiť potrat v 4-5tt ak by prebiehal mierne (bolesť hrdla, mandlí, únava, trocha zatiahnuté dutiny, teplota skôr nie)? Je problémom v takomto prípade vírus alebo skôr teplota/horúčka? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mal som už viacero pacientiek, ktoré prekonali COVID-19 tesne pred otehotnením, vo včasnom štádiu tehotenstva, či v I. trimestri a narodili sa im zdravé deti. S infekciami vo včasnom štádiu tehotenstva je to väčšinou na princípe "všetko alebo nič", to znamená, že ak nedôjde k potratu, plod môže byť absolútne zdravý. Záleží od viacerých okolností, aj od toho, či ste proti COVIDu očkovaná alebo nie, prípadne, či ste ho už v minulosti prekonali alebo toto je prvá infekcia. Navyše, ak máte iba mierny priebeh a bez teplôt, riziko je o to menšie. Odporúčam piť dostatok tekutín, aspoň 2 litre denne, užívať vitamíny, hlavne vitamín C a D, pri teplote môžete užívať Paralen, dodržujte kľudový režim a vhodná je samozrejme aj karanténa, teda zdržiavať sa doma. Odsledujte si to. Po odoznení príznakov a uplynutí inkubačnej doby navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý tehotenstvo potvrdí, keďže predpokladám, že ho ešte nemáte potvrdené, a stanoví ďalší postup.

  • Rozdiel v raste plodu o dva týždne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, podľa MS by som mala byť v 20tt a dnes na morfologickom sone mi povedali, že bábätko zodpovedá 18tt, teda rozdiel 2 týždne... Moja dr mi doteraz vždy merala, že veľkosť plodu podľa utz sedí s poslednou MS (resp. odchýlka 1-2dni). Morfologicky vyzerá byť všetko v poriadku vďaka Bohu, všetky orgány, hodnoty.... Dali mi kontrolu o dva týždne... Čo môžem urobiť aby som podporila rast u plodu? Nejaké vitamíny? Beriem femibion... Od začiatku tehotenstva mávam dosť stres skrz prácu, neviem či aj takéto psychické faktory majú vplyv alebo kde hľadať príčinu.. Ja s mužom sme relatívne vysoki (170cm) hoci z muzovej strany sú rodicia aj starí rodičia, brat, vzrastovo nizsi (150cm)... ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva sa už u plodu prejavujú zdedené vlastnosti. Rozdiel 2 týždne nie je zaostávanie v raste. Ak bol morfologický screening v norme, nevidím dôvod na obavy. Príčin rozdielnych meraní Vášho obvodného gynekológa a špecialistu v odbore maternofetálna medicína, ktorý morfologický screening realizuje môže byť viacero. Záleží aj od kvality USG prístroja, od odchýlky meraní vyšetrujúcich lekárov, … Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Heparangína

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mala by som na Vás dve otźky. Môže mať heparangína vplyv na tehotenstvo v v I. trimestri?
    Ak by bol zápal nosohltana spôsobený vírusom herpes simplex, môže to mať uškodiť plodu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to podľa názvu zavádzajúce, herpesová angína alebo herpangína nie je spôsobená vírusom herpes simplex, ani iným herpetickým vírusom, ale vírusmi typu coxsackie, ktoré tiež môžu napadnúť plod, aj keď riziko je pomerne nízke. Ak ste už v minulosti mali herpes, nemusíte sa obávať. Herpes simplex môže mať vplyv na tehotenstvo iba vtedy, ak sa ním žena počas tehotenstva nakazí prvýkrát a vírus sa dostane do krvného obehu, odkiaľ vie prestúpiť cez placentu. Vhodné je užívať tehotenské vitamíny, dodržovať pitný režim a absolvovať všetky odporúčané USG screeningy.

  • Zvýšená hladina testosterónu a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať, či je možnou príčinou toho, že neviem otehotnieť zvýšená hladina testosterónu v krvi. Ide o to, že moja gynekologička mi pred pár rokmi nasadila antikoncepciu na vyrovnanie hormónov v tele a ja som zostala tehotná. Antikoncepciu som vysadila. Teraz sa s partnerom snažíme o dieťa, ale zatiaľ bohužiaľ bezvýsledne. Zvýšený testosterón sa mi prejavuje ochlpením na tvári a na ženu mám dosť veľkú silu (aktívne športujem, neberiem žiadne doplnky, iba proteín, glutamín a vitamíny B, C a D). Moja otázka teda znie, či je možné, že kvôli zvýšenej hladine testosterónu neviem otehotnieť. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin problémov s otehotnením môže byť viacero. nevylučujem ani vplyv zvýšeného testosterónu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani všetky výsledky, hodnoty ďalších hormónov, ani nálezy, či okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať na ďalšie vyšetrenia na špecializované pracoviská.

  • Vitaminy v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat ake vitaminy mozem uzivat v tehotenstve, mozem kludne napriklad C? Pripadne nejake magnezium,D? Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete. Na trhu je viacero preparátov vitamínov pre tehotné, ktoré obsahujú všetky potrebné vitamíny. Môžete užívať napríklad Femibion 2.