Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vitaminy

    , Autor: odbornik6

    dobry den pani doktorka. Chcela by som sa spytat na Vas nazor na uzivanie tehotenskych vitaminov. V diskusiach na internete som sa docitala, ze sa po ich uzivani rodia velke deti, aj v lekarni ked som si chcela nejake kupit mi lekarnicka povedala ze sa potom rodia veke deti a pokial ja sa citim dobre, ze nie je potrebne nieco uzivat, ze dieta si odo mna zoberie co bude potrebovat aby mu nic nechybalo a pripadnym nedostatkom nejakeho vitaminu by som "utrpela" ja. Som v 11tt a uzivam len kyselinu listovu. mam si pre spravny vyvoj dietata predsa len kupit nejake vitaminy? citim sa dobre, obcas mam "ranne" nevolnosti trvajuce cely den, a krce v podbrusku ale inak mi je fajn.
    dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že ak máte vyváženú stravu a príjímate dostatok vitamínov nepotrebujete žiadne ďalšie vitamíny. Kyselina listová je dostačujúca.

Podobné otázky

  • Užívanie vitamínov v čase prechorenie

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcela by som sa spýtať ,som ba začiatku tehotenstva , prvé týždne . A som predhorena, aké vitamíny môžem užívať? A celkovo aj mimo obdobia choroby ,okrem femibion
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už užívate denne tehotenské vitamíny, nie je vždy výhodné to s vitamínmi preháňať. Dôležité je dodržiavať pitný režim, dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 litre tekutín, najlepšie čaju, džúsu, neperlivej vody, denne. Môžete si na pár dní doplniť vitamín C , D, či zinok.

  • Herpes

    , Autor: Florencia 5

    A je dôvod sa obávať toho herpesu ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Herpes je vírus, ktorý už máte v sebe dlhšie, teraz vplyvom napríklad poklesu imunity mohlo dôjsť k jeho znovuobjaveniu. Odsledujte si to. Užívajte vitamíny, ak ich ešte neužívate a dodržujte dostatočný pitný režim.

  • 3. tehotenstvo

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    s manzelom planujeme tretie dieta po 30tke. Mame uz dve deti do 4 rokov. Doteraz bezproblemove tehotenstva aj porody. Je mozne ze po 30tke uz mozu nastat nejake komplikacie napriek tomu ze predosle tehotenstva boli v poriadku? Mame uzivat nejake vyzivove doplnky este pred otehotnenim? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na treťorodičku ste stále mladá, takže sa nemusíte obávať. Rizikový vek sa považuje vek 35 rokov a viac. Úplne postačí užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva a 3 mesiace tehotenstva, prípadne môžete začať užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj kyselinu listovú, napríklad Femibion 1.

  • Inozitol

    , Autor: Ab123

    Dobrý deň,
    bola som na sone 2 trimestri dr , ktorá robila sono mi odporucila užívať inozitol. Som 22tt na internete som sa, ale Dočítala len o prínosoch pri plánovaní tehotenstva. Môže sa užívať aj počas tehotenstva,aká dávka a aký má prínos ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, inozitol sa bežne užíva najmä v kombinácii s kyselinou listovou. Ak však už užívate tehotenské vitamíny, nie je nevyhnutné ho užívať samostatne.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.