Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otázka

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, čo všetko sa kontroluje v 30tt na USG ? Nemôže mi to gynekologička skontrolovať v 27tt ked mám vtedy práve poradnu??? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nemože vám to kontrolovať skôr pretože sa hodnotia niektoré hodnoty a parametre, ktoré sú charakterisitcké až po 30 týždni tehotnestva. Ide predovšetkým o stav fetoplacentárnej jednotky, teda hlavne o stav a funkčnosť placenty a krvné zásobovanie plodu.

Podobné otázky

  • Posledná otázka na listeriozu

    , Autor: Florencia 5

    Kamoška má dnes vystrašila a vŕta mi v hlave včera si vravela že listerioza je aj v chladničke včera som varila mäso so syrovovou omackou s cestovinami v hrnci s pokrievkou som dala do chladničky dnes som si to zohriala v mikrovlnke ale nebolo to horúce a tak mi napadlo čo mi hovorila a tak som rozmýšľala že či sa mám obávať chladničku umývam podľa potreby keď je špinavá alebo mastná ale celkovo má len zaujíma či aj takto sa viem nakaziť keby náhodou niečo alebo či môžem byť v kľude a jesť aj jedlo z druhého dňa ....nechce sa mi variť každý deň nové jedlo a hlavne. V chladničke som mala plesnivé citrony ale tie som vyhodila a neprišlo mi za potrebné umyvat hneď chladničku chcem len vedieť či sa mám obávať alebo môžem byť v kľude ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v chladničke nedržali suroviny, či potraviny z pofidérneho zdroja, obávať sa nemusíte. Listéria na Vás nečaká na každom rohu. Plesnivé citróny obsahujú pliesne, nie listérie. Samozrejme, z hygienického dôvodu, ako aj pri častom používaní chladničky je potrebné chladničku pravidelne čistiť. tak, ako sa vysáva, či umýva podlaha, je potrebné raz za čas poumývať a vydezinfikovať aj chladničku.

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.

  • Listerioza /toxoplazma

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor dosť si dávam pozor na čistotu ovocia a zeleniny vždy keď si ošúpeme pomaranč umyjem si ruky keďže som sa dotýkala šupky dnes som akosi na to pozabudla ošúpala som a rovno som zjedla chcem sa spýtať či je nejaké riziko nákazenia sa listeriou. Viem že asi hlúpa otázka ale čítala som rôzne veci kde z jahôd na samozbere mali toxoplazmozu a podobne ja som síce kúpila pomaranče v obchode ale neumyvam obvykle ovocie so šupkou skrátka ošúpem a umyjem ruky no teraz som neumyla ruky a rovno ho zjedla mám sa obávať? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že máte dôvod na obavy. Pravdepodobnosť nakazenia listériou je za daných okolností veľmi malá.

  • Dojcenie a fastum gel

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, kojim a som po cisarskom. Strasne ma boli lava strana esicko nemozem ani chodit. Vybija mi bolest. Co viem na to pouzit? Beriem ibuprofen a mastim fastum gelom. Mozem ho pouzivat? Poznate pripadne lepsi krem/gel/lieky/vitaminy? Mala som aj obstrek ale tym ze bez kortokoidov kedze kojim tak velmi nepomohol. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre ortopéda, rehabilitačného lekára, či fyzioterapeuta, ale Fastum gél používať môžete. Vyskúšať môžete aj homeo krém Traumeel.

  • Placenta praevia

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, pred pár dňami som bola na pohotovosti v nemocnici kvôli tomu že som mala menštruačné bolesti v podbrušku a v krížoch a môj Gynekolog už neordinoval. Bola som presne 28+0 tt. Mam diagnózu placenta praevia diagnostikovanú od 17 tt. Na pohotovosti mi robili pasy či nemám kontrakcie a dokonca aj vaginalny ultrazvuk aj keď viem, že by sa to pri tejto diagnóze nemalo robiť. V správe mam napísané, že žiadne kontrakcie ( vraj to boli asi len falošne alebo mi len rástla maternica), krčok 5,5 cm a placenta prekrýva 1,5 cm vnútornú bránku. Prerastenie do jazvy po prvom cisárskom reze alebo svaloviny maternice vraj nemám. Moja otázka znie či mi mohli poškodiť plod keď mi robili pasy v takom skorom týždni plus či pri tejto placente praevia musím naozaj len ležať ? Je potrebná aj magnetická rezonancia ?
    Ďakujem pekne za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny USG sa pri diagnóze vcestnej placenty robiť môže, v niektorých prípadoch dokonca aj musí. Pacientka by však nemala byť palpačne vaginálne vyšetrená. Realizovaniíe CTG záznamu tehotenstvu neškodí, ani nemá žiadny negatívny vplyv na maternicu, či plod. Dôvod na magnetickú rezonanciu nevidím, ak sa nejedná o placenta accreta spectrum. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.