Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,250 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • tehotenstvo

    , Autor: norek

    Dobrý deň pani doktorka,chcela by som sa informovať, či sa v 5-6 tyž.tehotenstva robí vaginálny ultrazvuk na potvrdenie tehotnosti a vylúčenie mimomaternicového tehotenstva.
    Je možné, aby po vaginálnom USG došlo k porušeniu a následnéhu potratu?
    Ďakujem za odpoved,Norek.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    štandardne áno, aby sa potvrdilo či je gravidita vnútri maternice a nejedná sa o mimomaternicoví tehotenstvo.
    Vaginálny ultrazvuk však určite nespôsobuje potrat či prerušenie tehotenstva, ak som teda správne pochopila vašu otázku.

Podobné otázky

  • šalvia v tehotenstve

    , Autor: anne56

    Dobry den, ja som nevedela o tomm ze sa bylinky v tehu nemozu, gynekolog ma neupozornil, bola som v 25tt ked som pila salviovy caj asi 2,5l denne po dobu 5 dni.. ako som mohla ublizit babatku? teraz som 31tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste už v 31. týždni tehotenstva a výsledky a USG nálezy boli doteraz v poriadku, nemusíte sa obávať a stresovať. Nemyslím si, že krátkodobé pitie čaju vo vyššom týždni tehotenstva by malo vplyv na tehotenstvo.

  • Prehltla som docasnu vypln zubu

    , Autor: Lub1a

    Dobry den, dnes som bola u zubara. Mam zlomeny zub, lenze na zakrok som si netrufla, lebo mi bolo cely den zle - som v 11tt. Dal mi teda docasnu vypln zubu. Pri veceri sa mi vsak odlepila a ja som ju s jedlom prehltla. Moze to byt nebezpecne pre plod? Je lepsie vyhladat lekara?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nie som zubný lekár, neviem sa Vám vyjadriť ani k zloženiu výplne, ani k spôsobu možného rozloženia. Nemyslím si však, že to bude mať pre Vás nejaký negatívny vplyv, na tehotenstvo už vôbec nie. Predpokladám, že so stolicou sa náhradná výplň vylúči von z tela. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho zubného lekára.

  • Norethisteron tehotenstvo a dvojicky

    , Autor: Leen

    Dobry den, brala som norethisteron vo vyšších h davkach 4dni na 5 ty den som dostala menštruáciu. A nasledne som otehotnela. Momentalne mi meska menstruacia 5dni a mam pozitivny test .. Moja otazka znie moze norethisteron ublížiť dieťatu.. A druha otazka. Mozem mat dvojicky niekde som citala ze po norethisterone je to mozne a uz sa strachujem.. Vopred vdaka za odpoved.. Prajem pekny deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, realizovať si tehotenský test na piaty deň meškajúcej menštruácie nemá zmysel. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. To, či žena bude mať dvojičky záleží na viacerých okolnostiach, Norethisteron to veľmi ovplyvniť nevie. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kyselina listová

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň p. doktor, do ktorého týždňa je ideálne brať kyselinu listovú? Alebo je vhodná po celé tehotenstvo? Som v 11tt a raz denne beriem kyselinu listovú od Jamieson (1000mg). Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívanie kyseliny listovej sa odporúča aspoň dva mesiace pred plánovaním tehotenstva, ako aj prvé tri mesiace tehotenstva. Trimestrové tehotenské vitamíny ju už majú obsiahnutú. Predpokladám, že užívate preparát s obsahom kyseliny listovej 1000ug, nie 1000mg, to by boli extrémne dávky. Odporúčaná denná dávka je 400ug, pri zvýšenom riziku 800ug. Ak sa rozhodnete začať užívať trimestrové tehotenské vitamíny, LadeeVita, či Femibion, vysaďte aktuálne užívaný preparát s kyselinou listovou.

  • Dvíhanie bremien v 5. mesiaci

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň pán doktor, som momentálne v 21. tt. Ja aktuálne vážim 62 kg a mám doma približne 10-kg vážiace bábätko, ktoré zvyknem často dvíhať. Okolie ma vystríha, aby som to kvôli bezpečnosti už nerobila. Viem, že dvíhanie ťažkých bremien v tehotenstve je zakázané, ale čo možno v mojom prípade považovať za "ťažké bremeno", koľko kg? Ďakujem pekne za odpoveď, Katarína.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je pochopiteľné, že sa o dieťa staráte a že sa nevyhnete ani jeho zdvíhaniu. Veľa závisí od toho, ako prebieha aktuálne tehotenstvo, ako sa subjektívne cítite, aký je nález na krčku, či sú prítomné známky skracovania a otvárania, ... Samozrejme, časté zdvíhanie 10 a viac kilovej záťaže spôsobuje napínanie brušného lisu svalov brušnej steny, ako aj zvýšenie vnútrobrušného tlaku, čo môže mať vplyv na krčok maternice. Ak sú u Vás všetky výsledky vyšetrení v poriadku, občasné zdvihnutie dieťaťa nezaškodí, netreba to však preháňať.