Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • magnezium

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka.Mam na Vas jednu otazocku.Som v tyzdni 13+1.Moj problem su caste bolesti hlavy,pred tehotenstvom som tento problem riesila analgetikami,niekedy az tbl, na migrenu.Niekedy pomohlo,inokedy to trvalo aj niekolko dni.Chodila som aj na vysetrenia a CT neukazalo nic tak mi neurolog predpisal MAGNÉZIOVÉ TABLETY 500 MG GALVEX 50tbl,baravala som ich,ale hned ako som otehotnela,prestala som s uzivanim,nakolko uz beriem duphaston 2x1,femibion 400,kyselinu listovu. Nechcela som sa prepchavat.A teraz ma boli hlava uz treti den,po dvoch dnoch som uz nevladala tak som si vzala paralen,ale co je to oproti tym analgetikam co som bravala.TAkze nepomohlo.A preto sa chcem opytat ci sa mozem vratit k uzivanu magnezia,mam pocit,ze vtedy mi to celkom zaberalo.Len sa bojim,aby som neublizila babatku.Dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • Tlak

    , Autor: Jennifer1

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať ohľadom tlaku v pošve po serkaži. Včera má prepustili po zákroku a všetko bolo fajn dnes začal tlak alebo divný pocit ako keby som tam niečo mala. Beriem progesteron 3x za deň. Magnezium si dávam celé tehotenstvo večer. Mám strach pretože krčok maternice bol 1cm a preto urobili zákrok. Samozrejme mám relax a cely deň som doma ležím. Jedine ak sa kus prejdem po byte na WC a späť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď rozumiem Vašim obavám, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný a kde ste boli hospitalizovaná. Budú sa Vám tam vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Prudký pohyb

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať som 6 tt+6 dnes som ráno v posteli sa v polospanku vystierala a spravila som veľmi zlý pohyb veľmi ma zapichalo a zabolelo na ľavej strane podbruška tak veľmi to zabolelo že som sa vrátila do pôvodnej polohy dala som si magnezium a všetko vyzerá ok. Nič nebolí len som sa chcela opýtať či sa tým zlým pohybom mohlo niečo pokaziť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva je ešte materncia v malej panve a je minimálne zväčšená. Spomínaným pohybom ste si neublížili, skôr ste si podľa mňa natiahli svaly. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Tlak v tehotenstve

    , Autor: NikaBrut

    Dobrý deň, chcela vy som sa vás opýtať. Už niekoľko dní mam problém s tlakom. Minulého týždňa som mala tlak 140 a taktiež na kontrolnej poradni,kde následne mi nasadila p. Doktorka DOPEGYT 2x1. Liečba bola nasadená aj kvôli problémom s tlakom v predchádzajúcom tehotenstve. Ale.... Prvý deň pri bráni liekov som tlak dostala do normálu... Čiže 123/70...no ďalším dňom už to je horšie... Mam neskutočne kolísanie tlaku....dokonca zavratie.... A dnes po prebudení opuch ruk a neskutočná bolesť ruk.... Po premerani tlak 134 no po hodine premerania v kľude tlak 113....je to prosím vás normálne?? Lieky som pre istotu už nebrala keďže som sa bála ešte zníženia tlaku... Popritom beriem magnézium a ANOPIRIN.... Co mam robiť prosím vás??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nerozhodli ste sa práve najlepšie. Dopegyt sa nesmie vsadzovať len tak, jeho znižovanie až postupné vysadenie musí byť pomalé, nakoľko po jeho náhlom vysadení môže opäť dôjsť k výraznému vzostupu tlaku krvi. Za daných okolností by Vás mal obvodný gynekológ odoslať na interné, či kardiologické vyšetrenie, kde by Vám dali pravdepodobne na 24 hodín Holter, aby sa tlaky odsledovali. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam kontaktovať alebo priamo navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý následne určí ďalší postup alebo Vás odošle na ďalšie potrebné vyšetrenia k odborníkom.

  • Pichanie a bolest

    , Autor: Florencia 5

    No pán doktor tak dala som si magnezium a bolesti aj pichanie ustalo. Ale aj myslím že príčina bola že som prechladla boli sme na terase a sedeli sme vonku nie dlho a aj keď bola kozusina na sedadlách a mala som dlhšiu bundu tak mohla som prechladnúť okrem toho som mala keď som prišla domov permanentne studené nohy a uvažujem že vlastne keď som sa zahriala nohy až tak tie silné bodave a pichave bolesti ustúpili no kríže boleli nesmierne dnes pichanie bolo miernejšie. Ale bolesti ako pri menzese a v krížoch ani nehovorím aj včera neskutočne silné bolesti. No ale chcela som sa spýtať či sa mám pri takomto prechladnutí obávať potratu? Samozrejme že si už budem dávať väčší pozor ale len pre istotu sa opýtam či môžem byť v klude. A moc ďakujem že ste taký ochotný a skvelý doktor ďakujem som 6 tt dnes ráno som bola na kontrolnom hcg a bolo 9842.91 veľmi vám ďakujem za odpoveď za všetko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, nemusí dôjsť vôbec k potratu. Na prechladnutie je však potrebné dávať si pozor. Pri častom a neliečenom prechladnutí logicky pozitívny efekt na tehotenstvo neočakávajte. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.