Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,887 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • RADA

    , Autor: adika11

    Dobrý deň,

    chcela by som poprosiť o radu. Som tehotná v 28 tt. Mala som zvýšenú teplotu 2 dni, potom mi klesla ale dostala som silný kašel a na to znova po 3 dňoch teploty tak som sa rozhodla isť k lekárovi, tam mi zobrali krv a výsledky som mala velmi zlé...silný zápal, ale najhrošie sú výsledky crp 106.80, nasadili mi antibiotiká ktoré užívam a už sa cítim lepšie.Chcela by som som Vás však poprosiť ako môže tento zápal ovplyvniť vývoj môjho bábetka a čo mu môže hroziť?Lekár mi len povedal že môže byť bábetko ohrozené ale nič bližšie mi ktomu nepovedal. Chcela by som sa dozvedieť viac a če je možnosť že by sa bábetko nenakazilo vôbec. Prosím o bližšie vysvetlenie.Veľmi pekne Vám dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    určite takto vysoký zápal dieťatku neprospieva ale je veľa mamičiek ktoré počas tehotenstva prekonali podobné ochorenie a vôbec vôbec nič sa nestalo preto sa zbytočne nestrachujte. keďže ide zrejme o zápal horných dýchacích ciest a antibiotiká sa nasadili včas (veľmi rozumne ste reagovali, že ste išli k lekárovi) nepredpokladám, že dieťatko je bezprostredne ohrozené. Držím palce!

Podobné otázky

  • Jednovaječná dvojčata - Triple test

    , Autor: NikiDis

    Dobrý den,

    mám dotaz ohledně Triple testu. Čekám jednovaječná dvojčata (momentálně 18+0 a 17+5), přirozené početí. Včera (20.1.22) jsem byla na kontrole, kde mi doktorka sdělila šílené výsledky na rozštěpové vady neurální trubice, konkrétně 1:2 (konkrétnější výsledky na jednotlivé hodnoty mi sděleny nebyly), výsledky z kombinovaného prvotrimestrálního screeningu na syndromy vyšly v pořádku (NT 2,0 a 1,5).

    Samozřejmě jsem si o Triple testu pročítala různé informace, přece jenom bych se ráda zeptala na Váš názor.

    Od začátku těhotenství, kdy se zjistilo, že čekám jednovaječná dvojčata, chodím na kontroly každých 14 dní. Na své gynekologii jsem si zaplatila nadstandardní služby, tudíž všechny vyšetření se konají tam. V ordinaci se dokonce střídají tři lékaři, pokaždé když jsem byla na kontrole, se dvojčata důkladně kontrolují, naposledy teda kontrola včera (20.1.22), kdy se doktorka zaměřila kvůli výsledkům hlavně na páteře a obličeje, podle ní neviděla žádné odchylky, obě děti skoro stejně velké (209 g a 200 g). Vyšetření v 16 tt., jiný doktor, opět kontrolovány páteře i obličeje, vše v pořádku.

    Za dva týdny jsem objednaná na morfologický ultrazvuk, snažím se tedy zůstat v klidu, no pochybnost, že je něco špatně, tam přece jen je.

    Celé těhotenství probíhá v pořádku, od začátku nemám žádné problémy, proto absolutně nechápu, jak mohly tyto výsledky vyjít takto špatně.

    Chtěla bych se tedy zeptat, zda se v těchto testech vůbec zohledňuje to, že čekám jednovaječná dvojčata? Případně jaké další testy jsou v dnešní době k dispozici, aby se zjistily rozštěpy? Našla jsem si informaci o magnetické rezonanci plodu, kde se tyto rozštěpy dají zjistit, amniocentéza ani Trisomy testy mi doporučeny nebyly, jelikož výsledky na syndromy vyšly v pořádku.

    Děkuji za upřímnou odpověď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenstvo s dvojičkami je kapitola sama o sebe. Keďže čakáte dvojičky, hodnoty skríningových vyšetrení, teda aj Triple testu, ktoré sa interpretujú ako u pacientiek tehotných s jedným plodom, sú nespoľahlivé a menej presné. Dôležité sú USG vyšetrenia, PTS (prvotrimestrálny screening), a morfologické USG. Realizujte morfologické USG podľa odporúčania. Na morfologickom USG realizovanom certifikovaným lekárom by sa prítomnosť rázštepu objavila. Podľa mňa sa nemusíte obávať.

  • Prečo mi gynekológ predpísal Duphaston?

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň prajem. Som v 6/4 tt. Včera mi môj gynekológ predpísal Duphaston, s vysvetlením, že je to na udržanie tehotenstva. Bola to moja prvá návšteva u gyn. po otehotnení, dokonca moje prvé tehot., nával nových informácií, emócie... a tak som sa s tým nezaoberala. Až potom som sa dočítala, čo je ten Duphaston a že ho predpíšu pri špinení v tehotenstve, ženám po viacerých potratoch, na úpravu cyklu... A vtedy som pochopila, že vlastne nechápem, prečo som ho dostala aj ja: nešpiním, potraty som nemala, mám prirodzené tehot., krvný obraz mi robil môj gyn. až po predpísaní. Uvažujem tak, že mi to predpísal ako prevenciu, kvôli môjmu veku (42)? Môžem poprosiť o Váš názor, pán doktor? Mám ho užívať do 16tt. Príbalový leták ma dosť vystrašil. Zatiaľ som hormóny nebrala, od včera mám zimomriavky. Ale keď je to opodstatnené, tak ho samozrejme budem brať, len by som rada vedela, k čomu vlastne slúži. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie okolnosti, výsledky vyšetrení, USG nálezy, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, Duphaston neužíva paušálne každá tehotná. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám Duphaston predpísal.

  • Strava v tehotenstve

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý večer, chcela by som sa informovať, či je vhodné počas tehotenstva konzumovať ryby, sardinky, losos. Som v 9tt, čítala som rôzne názory NATO a neviem teraz čo je správne. Taktiež rada by som vedieť všeobecne, čo sa odporúča a čomu sa vyhýbať, čo sa týka stravy. Za vašu skorú odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, konzumovať ryby v tehotenstve je prospešné, avšak len v obmedzenom množstve. Nie je vhodné ich úplne vynechať, pretože mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách sú životne dôležité pre normálnu tvorbu detského mozgu. odporúčajú určite sa vyhnúť konzumácii žraloka a mečiara. Vhodné je konzumovať na zdravé tuky bohatého tuniaka, ale kvôli možnému obsahu ortuti treba množstvo obmedziť. Bezpečné sú dva steaky z tuniaka týždenne alebo štyri stredne veľké plechovky. Vyvarovať by sme sa mali aj častej konzumácii ostatných tučných rýb - losos, pstruh, makrela, sleď, pretože môžu obsahovať látky pochádzajúce zo znečistenia morí, najmä dioxíny a polychlórované bifenyly. Dve porcie týždenne sú však optimálne a prospešné aj pre vývoj mozgu dieťaťa.

  • Mykoza

    , Autor: Niky23

    Dobrý večer prajem, chcem sa spýtať, dnes som bola u Dr. a predpísal mi Clotrimazol tabletky a Clotrimazolum dermalny krem, pretože mám vytok a vyzerá to ze to bude začínajúca mykoza. Ale ja kojim 3 mesačne bábätko. Aj som mu to povedala a ze mi predpise niečo čo môžem, ale v pribalovom letáku je napísané, že ak to beriem treba prestať dojčiť. Tak neviem co teraz mam robiť. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpísané preparáty si môžete do pošvy aplikovať. Tým, že sa jedná o lokálnu (vaginálnu) aplikáciu, sa množstvo účinnej látky, ktoré bude vstrebané, znižuje na minimum. Výrobca nemožnosť užívania počas kojenia uvádza z dôvodu možného použitia clotrimazolu aj na ošetrenie bradaviek, kedy je skutočne potrebné kojenie prerušiť, prípadne je potrebné pred každým kojením prsný dvorec a bradavku dôkladne opláchnuť.

  • Patologickecl prietoky

    , Autor: Krasti

    Dobry den p. Doktor, zhhrniem moj stav pri prijati do nemocnice.
    1 plod, AS+, PP+, PPHI, post. Lave, plac. ps grade III, bez priznakov odlucovania, mimo DS, DVP 3,6 cm, BPD 88, HC 322, AC 279, FL 70, EFW cca 2322g (pod 1 pctl)
    PI AU 1,01 (84 pctl) PI ACM 0,89 (pod 1 pctl), PCR pod 1 pctl
    O uterus NT, f3ppx, PPHL, Dk bilat. edemy chodidiel, vag. hrdlo 1,5 cm, mediosakralne, polotuhe, vonk. br.pre spic prsta, PV neodteka, nekrvaca, hlavicka nalieha
    Zaver: grav. 37+5, 1/0, GBS neg., FGR foeti, CPR pod 1 pctl.
    Odp. ODBER KO, Hf, VS, pomer alb/kreatinin ratio, ctg 3 x denne, TK P 4 x denne, ringier 500 ml
    Pan doktor, rada by som sa Vas opytala na vysledky, nakolko mi meraju prietoky vzdy ini lekari, jeden tvrdil, ze na porod to este nevidi, a dnes po kontrolnom prietoku mi dalsi oznamil, ze sa bude indukovat porod, som aktualne 38+4, rano ma vysetri primar a zhodnoti situaciu. Je to naozaj tak patologicke, aby sme museli porod vyvolavat? Znaci to o tak vysokom riziku, ze pre babo je lespie ist von? Chcela som velmi nechat to na prirodu, az sa samo vypyta, no nechcem ho ohrozit na zivote. Ctg mam stale v norme, OZ test robeny uz 2x po4 dnoch, na druhy sa podarilo vyvolat kontrakciu, prietok mozgovy vraj nie je v poriadku, (tusim spomenul nejaku diastolu) ohrozuje to babo? V 32+5tt sme mali hmotnost cca 2000 g +-, v 36+5 tt stupla hmotnost odhadom na 2295, pred dvoma dnami 38.+2 tt vraj nejakych 2500 +-300g. Chcela som podrzat tehot. do terminu, ak by este nieco mohlo pribrat a samo sa vypytat. Takto mam velmi velke obavy, ci mu neuskodime, a ci by nebola vhodnejsia sekcia ako vyvolat.a takisto sa chcem opytat, co by to mohlo znacit za nasledky pre babo.
    Dakujem za Vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste už v týždni, kedy má plod vyvinuté všetky orgány, takže sa nebude jednať o predčasný pôrod. Nie vždy je vhodné nechať veci na prírodu, lebo to nemusí dopadnúť vždy dobre. OZT test bol realizovaný práve kvôli tomu, aby sa zistilo, či plod znesie záťaž pri použití hormónov k vyvolaniu pôrodu. Ak by sa čokoľvek dialo, samozrejme, pôrod sa ukončí cisárskym rezom. Iba na základe opisu jedného USG vyšetrenia sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrené, odberov, nálezov a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť k Vášmu tehotenstvu, ako aj k ďalšiemu postupu.