Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • RADA

    , Autor: adika11

    Dobrý deň,

    chcela by som poprosiť o radu. Som tehotná v 28 tt. Mala som zvýšenú teplotu 2 dni, potom mi klesla ale dostala som silný kašel a na to znova po 3 dňoch teploty tak som sa rozhodla isť k lekárovi, tam mi zobrali krv a výsledky som mala velmi zlé...silný zápal, ale najhrošie sú výsledky crp 106.80, nasadili mi antibiotiká ktoré užívam a už sa cítim lepšie.Chcela by som som Vás však poprosiť ako môže tento zápal ovplyvniť vývoj môjho bábetka a čo mu môže hroziť?Lekár mi len povedal že môže byť bábetko ohrozené ale nič bližšie mi ktomu nepovedal. Chcela by som sa dozvedieť viac a če je možnosť že by sa bábetko nenakazilo vôbec. Prosím o bližšie vysvetlenie.Veľmi pekne Vám dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    určite takto vysoký zápal dieťatku neprospieva ale je veľa mamičiek ktoré počas tehotenstva prekonali podobné ochorenie a vôbec vôbec nič sa nestalo preto sa zbytočne nestrachujte. keďže ide zrejme o zápal horných dýchacích ciest a antibiotiká sa nasadili včas (veľmi rozumne ste reagovali, že ste išli k lekárovi) nepredpokladám, že dieťatko je bezprostredne ohrozené. Držím palce!

Podobné otázky

  • Zvracení z ogtt

    , Autor: Crystallin

    Dobrý den,
    Dnes jsem byla na testu na těhotenskou cukrovku. Po vypití malinového roztoku jsem ho do 5 min v čekárně vyzvracela. Musím podotknout že už těsně před ním mi z hladu nebylo moc dobře. Jsem objednaná na další termín, ale uvažuji o odmítnutí, předpokládám že to bude probíhat úplně stejně a zase obsah vyzvrátím. Zbytek dne mi bylo na omdlení, trvalo než jsem se vzpamatovala. Dá se to vyřešit nejakou alternativou, např. jen odběrem krve na lačno, nebo pořízení glukoměru a testovat se sama doma, nebo preventivní zavedení diety?
    Nerada bych něco zanedbala, ale bohužel se obávám že tento test už znova nezvládnu.
    Ve 12. týdnu jsem měla cukr na lačno z lab. výsledků 4.67, dnes ráno z prstu před vypitím roztoku 4.8.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, sú ženy, ktoré netolerujú a nedokážu vypiť sladký roztok pri realizovaní oGTT, prípadne dôjde k vyzvracaniu celého objemu vypitého roztoku cukru. Alternatívou sú všetky Vami uvedené možnosti, teda iba vyšetrenie glykémie nalačno, domáci selfmonitoring glykémii, či preventívne obmedzenie častej konzumácie sladkostí. Skonzultujte to a dohodnite sa s Vašim obvodným gynekológom.

  • Progesteron

    , Autor: Sima1995

    Dobrý deň, mám takú zložitejšiu otázku. Progesterón užívam asi cca od 8 tt, kvôli zakrvácaniu, kt. sa vstrebalo, teraz som v 24 tt a asi ho budem užívať dlhodobo, z dôvodu, že keď ho začnem vysadzovať, tvrdne mi brucho a aj bolí. Chcem sa opýtať, či sa užíva až do pôrodu a ak nie, tak či je nejaká istota, že po vysadení pred pôrodom sa dieťaťu nič nestane. Ja by som ho ideálne rada vysadila, ale vždy ma vystraší tá bolesť podbruška. Môže táto bolesť a tvrdnutie niečo signalizovať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, progesterónový blok sa štandardne užíva v prípade potreby do 34. týždňa tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, v prípade ťažkostí alebo nejasností sa ho nebojte kontaktovať.

  • som tehotná?

    , Autor: sendy3456

    bola som tehotná potratila som 8.9 2022 od vtedy mi az pred tyzdnom kleslo hcg len 45 uplne sa zastavilo a dnes zas stuplo na 199 mozem byt zas v tom? a ano sex bol..krvacala som len týždeň a kyret vraj nebol potrebný

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po potrate je potrebné odsledovať beta HCG až do nuly, keďže sa ešte môže vyskytnúť celá rada komplikácií. Takto sa Vám k celej situácii neviem vyjadriť. Dátum potratu ste uvideli z budúcnosti. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • tehotenské príznaky

    , Autor: MU

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, robila som si test pár dní po tom čo mi meškala menštruácia lebo som mala všetky príznaky tehotenstva ako napr. točenie hlavy, bolesť hlavy, únava, chuť na jedlo, pachuť v ústach po železe, ranú nevoľnosť, bolestivé prsia, s bradaviek mi vytekala číra až žltkastá tekutina ale samotné bradavky neboleli pri zmačknutí, krče v podbrušku a bolesť v slabinách - vyšiel negatívne nakoľko som si ho robila počas dňa. Druhý test som si robila o pár dni na to ráno a tam som mala tzv. ducha čiarku, ale na večer som už začala špiniť a do rána som silne krvácala. Môže ísť o samovolný potrať? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem vyjadriť, ale do úvahy za daných okolností pripadá aj potrat. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva a dodiferencovania zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.

  • Masticka Tobrex do oka v tehotenstve

    , Autor: Denisa1603

    Dobry den, chcela by som sa velmi pekne opytat. Bola mi predpisana masticka do oka Tobrex na zaklade vysetrenia u ocneho nakolko mam vnutorny jacmen. Som v 9tt a chcem sa spytat ci by masticka nemohla uskodit kedze je antibioticka. Bojim sa nakolko som pred pol rokom prisla o babatko v neskorom stadiu tehotenstva takze by som nerada nieco zanedbala. Dakujem velmi krasne za odpoved. Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hoci sa liek neodporúča užívať počas tehotenstva, keďže nie sú žiadne štúdie o možnom vplyve, pri krátkodobej aplikácii by nemal byť žiaden problém. Predpokladám, že Vám oftalmológ liek predpísal po dôkladnom zvážení prínosu liečby.