Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otázka

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň som 17tt a mám pichlave bolesti v podbrušku ktore vedu až k pupkua aj bolesť pichlava bodava vaječníkov. Nie je to vkuse ale často. Gynekologička ma nepozerala povedala že sa rozťahuje maternica. Je to normalne ked mi to začalo až v druhom trimestri? A mám aj niekedy palenie pri močeni tak mi moč na poradni skontrolovali a bol ok. Tým papierikom aj tak neverím. Malo by sa to skontrolovať ultrazvukom alebo aspon gynekologicky? Pomohlo by aspon gynekologicky? čo môže taketo pichanie a bodanie spôsobiť potrat alebo by som sa mohla začať otvárať??? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je veľmi pravdepodobné, že to súvisí s rastom maternice, ktorá práve v tomto období najviac rastie. Ak však máte pálenie pri močení je nutné vylúčiť močovú infekciu a taktiež skontrolovať vaginálny nález. Ultrazvuk prípadnú močovú infekciu neodhalí.

Podobné otázky

  • Tehotenska chrípka

    , Autor: Florencia 5

    A ešte posledná otázka pán doktor mám silnú nádchu a bolesti hrdla používam od začiatku tehotenstva olynth HA na striedačku s Afrinom aj naparujem na ORL mám termín až neskôr takže momentálne fungujem dlhodobo na kvapkách žiaľ bez nich neviem dýchať a dusím sa neviem spávať ani nič morská soľ ani naparovanie mi nepomáha aj keď sa snažím naparovat často efekt to nemá predpokladam že to bude zo závislosti na tých kvapkách. Každopádne sa chcem spýtať užívam aj pastilky do hrdla pre tehotné lebo ma začalo bolieť aj hrdlo. Inak mám len nádchu a chytene hrdlo mám sa obávať o bábätko alebo je chrípka klasika. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotné ženy, ktoré sa nakazia chrípkou, môžu čeliť aj takzvaným kardiopulmonálnym ťažkostiam. Počas tehotenstva sa tehotnej žene každým dňom zväčšuje maternica, následkom čoho sa bránica dostáva do vyšších polôh na úkor pľúc a tak sa žene sťažuje dýchanie. Nekomplikovaný priebeh nachladnutia, či chrípky na tehotenstvo nejaký zásadný vplyv nemá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného lekára, prípadne plánujte návštevu ORL lekára skôr.

  • Nadal inhaler

    , Autor: Florencia 5

    Áno pán doktor viem že ste písali že olynth potrat nespôsobí ale písala som že som skúšala quixx asi hodinu keďže nezaberalo zapojila som inhalovanie nosovej tyčinky z Thajska s obsahom pepermintu mentolu camphoru eukalyptu levandule a methylu a človek oil. S tým až po pol hodine neuspesneho inhalovamia som sa dozvedela že že esenciálne oleje ako eukalyptusa podobne môžu uškodiť a vôbec sa neodporúčajú v prvom trimestri. Veľmi som sa zľakla a ešte som potom aj strekla olynth takže moja otázka znie teraz či ten inhalator do nosa mohol spôsobiť nejaký zlý účinok na plod potrat a tak podobne? Či to môže ublížiť bábätku? Samozrejme to už nebudem používať ale potrebujem sa upokojiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, ani jednorázová aplikácia bylinkových esenciálnych olejov formou inhalátora potrat nespôsobí.

  • Zub mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a uz mi pred 3dnami odisla aj hlienova zatka ale ze to vyzera dobre a mala by som potiahnut do terminu. Ozval sa mi ale hore zub mudrosti. Mam to opuchnute a obavam sa ze aj zapalene. Mne sa babätko neotocilo tak to vyzera na cisarsky rez ale teraz neviem ci mi ho urobia ked mam zapal v ustach a len by som ho nejako miernila 2tyzdne co nie je istota ze prejde uplne. Mohla by som ist na cisarsky aj tak? Mozem pripadne ist aj na extrakciu teraz ? Neviem ako von z takejto situacie. Nechcem si vyvolat ani predcasny porod. Vyplachujem si zatial usta repikom a pouzivam bylinnu tinkturu len na poter oblasti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na posúdenie stavu v dutine ústnej musíte navštíviť zubára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť a určiť ďalší postup, či liečbu. Tehotenstvo zastaviť nevieme, takže bez ohľadu na zub, aj indikácia na cisársky rez, naplánuje sa v termíne, v 39. týždni tehotenstva, štandardne 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Ak bude potrebné zub vytrhnúť, pokiaľ to bude možné, vhodnejšie bude odložiť vytrhnutie zubu po pôrode. Je však možné, že bude postačovať lokálna liečba. Je to však otázka pre zubára. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Spánok

    , Autor: Florencia 5

    A vlastne ešte jedna otázka pán doktor ako som tehotná som PN stále som unavená najskôr som chodila aj na prechádzky potom mi povedali že keď som spinila že mám mať kludovy režim tak som nechodila ani na prechádzky.no bolo mi povedané že to nie je dobre len ležať že môže vzniknúť tromboza obezita alebo tehotenská cukrovka. No som prvý trimester a úprimne často krát sa mi vôbec nechce nič som 7+0 a furt by som len ležala spala lebo som buď unavená a pre počasie sa mi nič nechce alebo skrátka mi vyhovuje ležať a pozerať filmy. Prosím môže taká to lenivosť a únava naozaj uškodiť že nechodím nikam len ležím akože občas idem aspoň do obchodu ale mne sa fakt vážne nechce. Bojím sa že dostatočne neprekrvujem maternicu ale mne sa niekedy len chce stále spať ležať fakt mám minimálny pohyb. Akurát dosť často chodím v noci cikať ale to je asi tak jediný pohyb a úprimne ak treba zaradím povinné prechádzky ale vravím sú dni kedy najradšej len ležím.tak sa len chcem spýtať či to môžeš spôsobiť missed abort alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, vysvetliteľné a neznamená automaticky hroziaci potrat. Čo sa týka pohybu, nie je najlepšie iba ležať, trošku pohybu vo forme prechádzok neuškodí. Únava v tehotenstve je pomerne Častá. Užívanie tehotenských vitamínov, dostatočná hydratácia a trošku pohybu sú ideálnou kombináciou na prekonanie I. trimestra.

  • Tlačenie

    , Autor: Florencia 5

    Prapacte pán doktor otazka bola na tlačenie pri veľkej potrebe....chcem opýtať na tlačenie pri potrebe. Snažím sa zväčša netlacit no minule sa stalo že som musela potlačiť a no dnes po ultrazvuku som mala také nutkanie ísť na potrebu som 6+5 tt srdiečko bije som po Ket užívam prolutex 1 progesteronelle 0-1-1a estrofem 4*2 kvôli špineniu ktoré som mala už nešpiním nič len dnes som mala také nutkanie na potrebu šla som na wc pár krát som silnejsie zatlačila asi Max 5 Min po dva tri krát lebo nechcela som veľmi a keď to nešlo po pár minútach som to vzdala a nechala tak že počkám kým to príde samo. Samozrejme že nechcem tlačiť moc ale chcem sa spýtať že pár takýchto zatlačení môže uškodiť a môže prísť potrat? Alebo mohlo toto uškodiť bábätku alebo je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, ani tlačenie na veľkú potrebu Vám v tomto týždni tehotenstva nespôsobí potrat. Skúste zvýšiť príjem vlákniny a dodržujte dostatočný pitný režim, aby ste mali jednoduchšie vyprázdňovanie.