Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dievčatko

    , Autor: odbornik6

    počula som, teda aj čítala, že ak je styk hneď po menštruácii pár dní tak vtedy je v tele ženy viac ženských chromozomov a práve vtedy je predpoklad na dievča, je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    určite nie, pretože pre pohlavie dieťaťa je rozhodujúca genetická informácia, ktorú nesie oplodňujúca spermia partnera.

Podobné otázky

  • Vyššia NT hodnota

    , Autor: Sahulka

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes som bola na USG a pán doktor zmeral hodnotu NT 4,14 mm. Povedal mi, že je hraničná, že mám prísť o 2 týždne na kontrolné USG. Aktuálne som 10+3 podľa menzesu, 10+5 podľa veľkosti plodu. Prítomná bola akcia srdiečka aj pohyby. Prosím vás je možné, že by sa tekutina vstrebala a hodnota sa znížila? Máme doma 1 zdravé dievčatko a druhé tehotenstvo skončilo MA v januári 2023 v 7. tt.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný postup je pomerne častý. Neznepokojujte sa, hodnota NT nie je u Vás až tak dramatická. Hranicu predstavuje hodnota 3,5 mm. Je logické, že hodnoty namerané z rozostupom jedného až dvoch týždňov musia byť odlišné, plod sa vyvíja. Treba tiež povedať, že aj keby robili USG dvaja lekári v jeden deň za sebou, výjdu im mierne odlišné hodnoty. Hovoríme tu o cca pol milimetri. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pozitivny screening na ds

    , Autor: slniecko992

    Dobry den , vysiel mi v 17. tyzdni pozitivny screening na DS 1:29 a NTD 1:13000
    mam 29 a pri narodeni dietata budem mat 30 r.
    vyska 158cm
    vaha 109 kg
    zatial tehotenstvo bez problemov. Prvy usg bol tiez ok aj kombinovane testy 1:11000

    Bola som uz na morfologickom usg tam je babo podla lekarky v poriadku. Je to dievca.
    Odber som odmietla a testom neverim lebo vraj tiez nie su spolahlive. Tak sme sa rozhodli neriesit to. Ale obava tam je.
    V papieroch na vysledku je napisane ze riziko ds je vyssie ako je ocakavane len podla veku matky 1v 960 co to znamena ?
    Moze to suvisiet aj s mojou vahou a vekom ? Pocula som aj take ze ked je to dievcatko vyskakuje taketo vysledky.
    Teraz by mal gynekolog sledovat viac plod ?
    Neviem ako to beru lekari.
    Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizáciou amniocentézy by bola jednoznačne vylúčená trizómia 21 chromozómu (Downov syndróm), ako aj ďalšie chromozómové abnormality. Čo sa týka veku, aj istý vek je rizikovým faktorom, pričom všetky výsledky vyšetrení sú v poriadku. Ak ste sa rozhodli plod donosiť bez ohľadu na možné poškodenie, obvodný gynekológ, ako aj následne lekári v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť, by mali tehotenstvo a plod sledovať v pravidelných intervaloch. Samozrejme, dôležité sú aj výsledky USG vyšetrení, či nie je prítomná vrodená chyba srdca, či iné chyby. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pohlavie plodu

    , Autor: VikiNiki

    Dobre rano prajem. v 20tyzdni tehotenstva na vyšetreni ultrazvukove zistili pohlavie dietata chlapec. Ale poslednom čase som si robila test so sodou bikarbonou a vyzera vysledok že čakam dievčatko. Tak isto tu na stranke je vypočitany cinsky kalendar že dievčatko. Ale potrebujem tak isto vediet v knižke tehotenskej mam oznacenie pohlavie plodu -Aposl. to neviem co znamena. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bolo na morfologickom screeningu povedané pohlavie plodu, asi to bude tak. Označeniu v tehotenskej knižke nerozumiem ani ja. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, prípadne vyšetrujúcich lekárov.

  • Pohlavie dieťaťa

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň. Dávala som si robiť Trisomy testy, na základe ktorých bolo stanovené pohlavie plodu ako ženské. Aktuálne som v 16 tt a podľa USG to vyzerá na chlapca. Podobné stanovisko som si vypočula od Dr. už v 11 tt, už vtedy Dr. povedal, že tam niečo vidí, pupočná šnúra by bola vraj vyššie. Čomu sa dá veriť viac? Dr. mi dnes USG ukazoval a sama som videla že tam niečo je, pri dievčatku by tam vraj nič také byť nemalo. Trisomy testy by sa ale vraj nemali v tomto mýliť. Zostala som preto v miernom strese, keďže mi pán doktor na otázku, čo to tam vidíme ak je to dievčatko odpovedal, že to on nevie. Doplním, že už pri prvom tehotenstve Dr. v podobnom týždni stanovil pohlavie (chlapček) a nemýlil sa.
    Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri Trisomy testoch by nemalo dôjsť k omylu týkajúceho sa pohlavia plodu. Obmedzenie Trisomy testu týkajúce sa určenia pohlavia plodov môže byť pri tehotenstve s dvojičkami. K USG nálezu sa Vám vyjadriť neviem. Viete sa objednať na morfologické USG vyšetrenie v 20. týždni tehotenstva, kde by malo byť pohlavie jasne vidieť. Veril by som ale skôr Trisomy testom.

  • Pohlavie

    , Autor: Naďula

    Dobrý deň, prosím Vás, keby Vám pošlem sono viete mi povedať pohlavie, pretože jeden lekár mi povedal ze je to dievčatko a druhý zase že chlapec

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je vhodné sa vyjadrovať na základe fotky, čo je statický obraz a nemusí zobrazovať potrebné štruktúry, ktoré sú dôležité pri určovaní pohlavia plodu. Záleží tiež od týždňa tehotenstva, v ktorom sa nachádzate. Vrámci morfologického USG vyšetrenia realizovanom certifikovaným lekárom v 20. - 22. týždni tehotenstva by Vám malo byť jednoznačne povedané pohlavie plodu.