Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kliešť

    , Autor: deborah1

    Pekný deň,
    som v 6.tt. Včera mi manžel našila kliešťa,ktorého sok si dala vytiahnuť na pohotovosti. Myslím,že som ho mala asi 2 dni prisatého. Som s toho strašne nervózna. Prosím,poraďte mi,kde by mi mohli čí skôr vyšetriť krv,či ma kliešť niečim nenakazil.Ďakuje veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ideálne bude infekčná klinika - resp. ambulancia infekčnej kliniky.

Podobné otázky

  • Ultrazvuk a vysetrenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať od začiatku tehotenstva mám spinenie a krvácanie užívam veľmi veľa hormónov aby sa to nedialo keďže som po Ket ivf. Užívam Estrofem 4*2 plus prolutex ráno a obed večer progesteronelle. Najskôr som spinila na začiatku ružová krv to mi robili sono vyšetrenie na pohotovosti v pondelok pred pár týždňami aj pozreli má prstami z vnútra aj kukli vnútro klieštami. Potom mi navýšili estrofem z 3*2 na 4*2 a progesteronelle aj na obed aby som nespinila potom o týždeň na to som mohla znížiť dávku ale zase som začala špiniť tak som šla ďalší pondelok teda o týždeň toho prvého sona na ďalšie sono a už bola aj akcia srdiečka tam mi nepozerali ani spodok ani prstami čisto len sono bolo všetko ok. Potom som vo štvrtok mala len sono v centre kvôli tomu že ma pottebovali pozrieť aby ma už prevzal môj gynekológ a ubezpečili ma že sono neškodí.Dnes je utorok a ja som zase začala krvácať slabo ružovo a mala silné kŕče dva dni už od včera v noci a keďže som nespala šla som teda dnes neskoro na pohotovosť pretože som nechcela nič podceniť. Robilo sono pár minút a pozreli má aj zvnútra prstami plus dali tie kliešte na otvorenie pošvy. Nebolo to príjemné ale všetko bolo ok skrátka výsledok znie že pravdepodobne krvácam z vysokého krvného tlaku no chcem sa spýtať či takéto vyšetrenie pošvy vnútorné prstami alebo to že dali tie kliešte plus sono 4 krát za mesiac tento môže ublížiť bábätku alebo môžem byť pokojná som 7+3 a najbližšie plánujem sono až koncom trimestra. Ale len potrebujem vedieť a upokojiť či mohlo niečo uškodiť či sono ultrazvuk? Alebo vyšetrenie z pošvy keďže dávali dnu tie kliešte či ako sa to volá a prsty kvôli vyšetreniu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým výtokom alebo hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Realizovanie USG, ani vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, či palpačné gynekologické vyšetrenie nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v nastavenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Kliešť

    , Autor: Jak11

    Dobrý deň, v 3 mesiaci tehotenstva som mala zrejme kliešťa v podpazuší, neviem to určiť lebo odstrániť to išlo bez problémov a rýchlo, bezbolestné. nemala som žiadne začervenanie kože. Odstupom času teraz v 38 týždni mám pálenie kože, bolesť bedrových kĺbov, predtým som mala aj bolesť v záhlavi a niekedy mám problém s očným videním. Bola som na očnom kde mi nič nenašli,vplyvom tehotenstva sa mi zhoršilo vyhodnotenie. Niekedy som bola počas tehotenstva unavená ale stále som si myslela,že je to vplyvom tehotenstva. Chorá som bola raz ako zápal hrdla a zahlienena ktoré prešlo bez teploty. Chcela som ísť teraz na krvné testy ale nespravia pretože momentálne beriem antibiotika pre akútny zápal hrdla a zväčšená uzlina. Takže som zúfalá či ak mám to ochorenie počas celého tehotenstva či je možné aby bol plod poškodený. Doteraz všetké výsledky som mala v poriadku, usg aj morfologické. Pôrod ma čaká o 10 dní. Čo by ste mi odporučili? Kontaktovala som aj infektologa ale ten sa nevedel k tomu vyjadriť a momentálne kvôli sviatkom ordinovať nebudú. Mám obavy ,že som to podcenila a ohrozila moje dieťa. Na tehotenskej poradní sa vyjadrili,že oni riešia pôrod a nie také.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak uvažujete nad boreliózou, nespĺňate žiadne kritériá, ani príznaky boreliózy. Inkubačná doba boreliózy sa pohybuje v rozmedzí niekoľkých dní až týždňov, väčšinou je to 7 - 14 dní ale tolerancia je až 3 - 30 dní. Je to však otázka na infektológa. Aj v prípade, že sa u tehotnej vyskytne borelióza, lieči sa podávaním antibiotík s výnimkou tých liečiv, ktoré sú v tehotenstve kontraindikované. Aj keď Borrelia môže prenikať cez placentu, doposiaľ nebol zaznamenaný negatívny vplyv na vývoj bábätka. A aj keby ste mali príznaky boreliózy, tieto baktérie neprechádzajú do materského mlieka. Podľa mňa, ak však boli všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Je to však naozaj otázka na infektológa.

  • Kliešť

    , Autor: Jak11

    Zdravím, cez leto priateľ bol uštipnutí s kliešťom, bol vybratý,o dva týždne sa mu spravil fľak a bral antibiotiká následne testy ukázali negatívne. Boli sme spolu na tej prechádzke, ja som sa skontroloval ale nevidela som žiadneho kliešťa a ani som nespozorovala fľak. Bola som v 9 týždni, o dva cca týždne na to som bola kus zahlienena ale počas jedného dňa to prešlo. Odvtedy som nemala žiadne zvýšenú Teplotu alebo niečo. Teraz v poslednom mesiaci tehotenstva som ochorela, mám pálenie koži okolo zápästia niekedy a predtým som mala bolesť krčnej chrbtice,v záhlavi. Ale tiež bez teploty,celé tehotenstvo som nemala ani raz zvýšenú teplotu. Je možné, že som nejak to mohla podceniť a príznaky sa ukázali až teraz po 7 mesiacov?doteraz bábätko sa podľa usg a krvnych výsledkov vyvíja zdravé. Do termínu pôrodu mám 2 týždne a ja som veľmi zúfalá a neviem ,že čo ak u mňa celý čas tá choroba bola skrytá a malému to ublíži. Dá sa požiadať o vyvolanie pôrodu skôr už len kvôli psychike matky? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak uvažujete nad boreliózou, nespĺňate žiadne kritériá, ani príznaky boreliózy. Inkubačná doba boreliózy sa pohybuje v rozmedzí niekoľkých dní až týždňov, väčšinou je to 7 - 14 dní ale tolerancia je až 3 - 30 dní. Je to však otázka na infektológa. Aj v prípade, že sa u tehotnej vyskytne borelióza, lieči sa podávaním antibiotík s výnimkou tých liečiv, ktoré sú v tehotenstve kontraindikované. Aj keď Borrelia môže prenikať cez placentu, doposiaľ nebol zaznamenaný negatívny vplyv na vývoj bábätka. A aj keby ste mali príznaky boreliózy, tieto baktérie neprechádzajú do materského mlieka. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Ak však máte podozrenie alebo nejasnosti, realizujte infektologické vyšetrenie.

  • Kliešť v 39tt

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, bola som sa vcera prejst v lese a dnes som si nasla na zadnej strane stehne kliesta, uplne maleho, takto hned nájdeného, dali sme ho prec, moze byt v 39tt nejake riziko pre maleho? Mam ist s tym lekarovi? Som z toho na nervy dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol kliešť odstránený v celku a neštipol Vás, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri príznakoch zhoršenia, zvýšenej teplote, slabosti, prehnanej ospalosti navštívte obvodného lekára.

  • kliest v 33tt

    , Autor: cherry1981

    Dobry den som v 33tt a nasla som si kliesta ktoreho som musela drapnut len u nas na zahrade, kedze do hory ani lesa, na luky nechodim. Dost ma to vystrasilo. Vcera mi ho manzel vybral , ale ostala tam hlavicka, ktoru sa tiez podarilo vybrat. Miesto som si vydenzifikovala. Aj napriek tomu mam stravh. Poradnu mam 1.8 kde gynekologovi spomeniem o kliestovi, ale ide o to, ci neyreba ist skor k dr. Ci staci toho 1.8 alebo ist radsej k svojej dr. Nemoze to ublizit dietatku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 33. týždni tehotenstva by už nemal byť kliešť zvlášť nebezpečný, no napriek tomu by som doporučoval navštíviť dermatológa ako aj infektológa. Ak vás uhryzol kliešť, informujte o tom svojho gynekológa, ktorý vám dá odobrať krv na boreliózu. Odber treba potom opakovať o šesť týždňov. Aj keby bol kliešť infikovaný, po 2 dňoch od prisatia kliešťa by výsledok z krvi bol negatívny. Inkubačná doba boreliózy sa pohybuje rádovo v dňoch či týždňoch, keď človek začína na sebe pociťovať prvé príznaky. Jediným typickým a nezameniteľným prejavom tohto ochorenia je červená škvrna, ktorá sa objavuje v časovom odstupe niekoľkých dní až týždňov od prisatia kliešťa.