Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dobrý deň

    , Autor: lucindaasebik

    Chcem sa spýtať,pani doktorka, som objednaná na permanet make up obočia no mešká mi menzes,ak som tehotná či mám radšej odložiť tú kozmetickú záležitosť alebo môžem podstúpiť? ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v tehotestve sa permanentný make up neodporúča. urobte si tehotenský test.

Podobné otázky

  • Vyskedku screeningu v 18tt

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor vysledku krvnych testov z 18tt. O tyzden idem na morfolog.vysetrenie, sono. V 1.trimestri mi podla testu vyslo riziko DS 1-350 a negativny avsak v spojitosti so sonom + test, PC vypocital pozitivitu 1 v 160.
    Lekarka mi odporucila,aby som pockala na tento vysledok sona + krvnych testov a potom by som sla na tie NIFTY.
    Zatial mam iba vysledok krvnych testov.
    MS -AFP: 61,320KIU/L - 2,05 MoM
    UE3: 2,07nmol/L - 1,00MoM
    Total hCG: 68,403 kvu/L - 3,32MoM
    Nuchal meranie: 1,8mm - 1,11MoM
    PAPP-A hodnota: 3,79iu/L - 1,47MoM
    Frees-hCG hod.: 168,1 iu/L - 5,02 MoM.
    Tu poslednu hodnotu mam asi dost vysoku :-(
    Riziko DS: 1 v 9400
    Riziko NTD: 1 v 1800

    Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opísaných výsledkov máte riziko Downovho syndrómu 1:9400 a riziko rázštepu nervovej trubice (NTD) 1:1800, teda riziko je malé. Nepoznám však ďalšie informácie, ako napríklad vek, výsledky Triple testu, preto sa Vám takto jednoznačne vyjadriť neviem. Trisomy test si môžete nechať realizovať. Budete určite kľudnejšia. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti aj informácie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hemeroidy

    , Autor: Florencia 5

    A ešte posledná otázka pán doktor môžu hemeroidy nejako ohroziť bábätko? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, hemoroidy nemajú vplyv na tehotenstvo, ako také. Sú skôr nepríjemné pre Vás.

  • Preparation H

    , Autor: Florencia 5

    Práve konkrétne na tento liek sa chcem spýtať pán doktor. Je to preparation H čapíky či si môžem dať ? Prosím vás poraďte

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete si aplikovať aj Preparation H. Môžu ho užívať tehotné ženy aj dojčiace matky.

  • Ascorutin

    , Autor: AlexS

    Dobrý deň,
    Mam otázku ohľadom dlhodobého užívania lieku Ascorutin. Od 7tt som mávala sem tam hnedý výtok, najčastejšie len doobeda. Po kontrolnom sone mi bolo povedane že tam bol maličký hematóm, ktorý sa ale postupne do ďalšej kontroly vytratil/vyplavil. Chvíľku bol kľud, ale hnedé špinenie sa vrátilo, začala som brat Ascorutin najprv 3x1 tabletu, spinenie pekne ustúpilo, tak som sa snažila ho postupne vysadiť, a však pri postupnom vysádzaní sa to vrátilo, tak som sa vrátila na dávku 2x1 tabletu a už skoro dva týždne je kľud. Myslíte si, že môžem v jeho užívaní aj naďalej pokračovať? Dnes končím akurát 11tt. Som po KET a okrem toho si ráno aplikujem Prolutex a večer si dávam 1x Progestenalle, plus mi v 5 týždni nasadili aj fraxiparin 0,3.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ascorutin môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne až do 16. týždňa tehotenstva. Odsledujte si to.

  • Hemeroidy

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor mám hemeroidy od začiatku tehotenstva mám zápchu začala som dosť intenzívne krvácať z konečníka mám zrejme vnútorné hemeroidy? Som 10+5tt čo si na to môžem dať mám doma preparation dva čapíky ale neviem či môžem. Prosím sú hemeroidy nebezpečné pre bábätko?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si aplikovať aj rektálne čapíky, aj lokálne masť, rovnako tak môžete užívať Detralex 2 tabletky denne.