Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Co s tym?

    , Autor: emmilly16

    Dobrý den pani doktorka, ja uz som vam raz pisala ohladom prietokov, neviem ci si spominate , mala som zle hodnoty RI a zaviselo od kontroly ci pojdem lezat do nemocnice alebo nie.Takze moje hodnoty sa zvysovali a ja som bola nutena nastupit na hospitalizaciu, davali magnezium, tabletky aj injekcie na riedenie krvi atd...kedze sa hodnota RI zvysila na 0,95 tak ma previezli do inej nemocnice kde je aj neonatologicke centrum pre pripad ze by hrozil porod. Nakoniec som drobceka porodila cisarskym rezom o 2 mesiace skor. cize v 32 gestacnomt yzdni, pretoze sa zhorsovala placenta, obaly, malo plod. vody, zle hodnoty prietokov, zly monitoring atd...takze sa rozhodli ukoncit tehotenstvo...malicky je v inkubatore ma dnes uz 12 dni a velmi sa mu dari...uz na 3 den nebol na kysliku dycha sam a prospieva velmi pekne narodil sa s vahou 1500g a 40cm, potom klesol na vahu 1260 a vcera na 11 den vazi uz 1480 g a papa 27ml kazde 3 hodiny. nema ziadne problemy chvalabohu...takze musi len pribrat a pojdeme domov. Lenze moj problem spociva v tom, ze nemozem byt s nim pretoze nemam dostatok mliecka, kazde tri hodiny odsajem ledva 10ml, niekedy ani to. Preto sa chcem opytat ci nema nejaku radu ktora by mi pomohla...uz som vyskusala skoro vsetko...od zaprazenych polievok, jem vydatnu a zdravu stravu, brala som aj homeopatika ricinus 5ch, nepomohlo. pijem vineu dostatok vody, aj caje na podporu kojenia...myslite ze ked uz budem mat pri sebe maleho tak sa to zlepsi? neviem ci to mam pripisat tomu odluceniu, alebo jednoducho nebudem mat naozaj dostatok mliecka. dakujem sa rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň
    na podporu tvorby mliečka veľmi dobre pôsobí Senovka grécka a Benedikt lekársky, sú v tabletovej forme a denne sa dokopy užívajú 3 tabletky 3 x denne. Je možné zakúpiť v lekárni prípadne objednať na internete. Samozrejme svoju úlohu zohráva aj odlúčenie a je preto možné, že keď budete zo synčekom prirodzenou stimuláciou bradaviek dôjde k spusteniu laktácie. dajte vedieť ako spomínane lieky zabrali. Držím palce!

Podobné otázky

  • Nízky tlak

    , Autor: Alžbetka94

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadom tlaku. Som 28tt, avšak už dlhšie sa so mnou ťahá nízky tlak, čo nebolo u mňa zvykom. Ale ten tlak je taký zvláštny. SYS je napríklad max do 105 a DIA takmer stále nad 80 do tých 90. Pulz v priemere 94. Nie je ten vrchný nízky a ten spodný zas vyšší? Cítim závrate, potenie, mdloby. Čo s tým? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tlak krvi 105/80 Torr je v norme. Na nízky tlak sa neumiera, je to však niekedy veľmi nepríjemné. Skúste piť kávu, prípadne colu. Dodržujte pitný režim aspoň 2 litre denne.

  • Problemy s jedlom

    , Autor: Dúška

    Dobry den, chcela by som sa opytat. Som v 14tt a mam problemy so zeleninou, vzdy po jedle zeleniny mam žahu alebo bolesti žaludka az nechut k jedlu. Viete mi poradit co s tym? A este jedno spozorovanie, taktiez mam nechut k mäsu..Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nechutenstvo, nevoľnosti, či tráviace ťažkosti sú v prvom trimestri tehotenstva pomerne časté. Rovnako tak, aj zmena chutí. Surová zelenina je pomerne ťažká na citlivý žalúdok. V lekárni existuje viacero voľnopredajných preparátov na úľavu od príznakov pálenia záhy.

  • Pocit nafúknutia

    , Autor: Nata12321

    Dobrý deň prajem. Som v 20tt a asi pred pár dňami ma začalo bruško cca 10 cm pod prsiami ťahať, pocit je to akokeby som bola prejedena, no niesom. Neda s mi koľkokrát ani poriadne vystriet. Doteraz som mala bezproblemove tehotenstvi, neberiem ziadne lieky, sem tam si dam Céčko a Déčko. Vedeli by ste mi prosím poradit co s tym? Nechcem zbytočne vyvolávať paniku. Podbruško mi netvrdne, len horevyssie nad pupkom. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od druhej polovice tehotenstvo začína bruško rásť intenzívnejšie, maternica sa zväčšuje, čo môže spôsobovať pocit nafúknutejšieho bruška. Odsledujte si to. neurobíte s tým ale asi nič. Neznepokojujte sa, patrí to k tehotenstvu. Samozrejme pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hemoroid v tehotenstve

    , Autor: Hopsajda

    Dobry vecer pan doktor, dnes pri sprchovani som si vsimla, ze z konecnika mi trci predpokladam hemoroid. Nic ma neboli, zapchu nemam, ani krv v stolici, koncim 32tt. Chcem sa spytat, co s tym? Stiahne sa to same alebo treba tomu nejako dopomoct? Trochu ma to vydesilo, nikdy som nic take nemala. Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, počas tehotenstva to nie je nutné riešiť. Môže sa jednať o hemorrhoidy, ale aj o polyp konečníka, takto sa však objektívne bližšie vyjadriť neviem. Znepokojovať sa však nemusíte, môžete to spomenúť gynekológovi pri najbližšej poradni, ktorý nález potvrdí.