Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,286 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • problém s UZV

    , Autor: barborazaja

    Dobrý deň, pani doktorka
    mám otázku ohľadom tehotenstva a UZV vyšetrenia.
    Poslednú menštruáciu som mala 8.11.2012. tehotenský test som si robila 8.12.2012 a bol pozitívny, ďalší test 20.12.2012 bol tiež pozitívny. Podľa toho by som mala byť v 8tt.
    Dňa 3.1.2013 som však bola na UZV vyšetrení pre potvrdenie tehotenstva. Pán doktor bol zarazený, lebo výsledky nesedeli. V správe mi napísal, že "priemer intrauterinného gestačného vačku je 13.3mm a naznačený žltkový vačok priemeru 3.0mm, biometricky zodpovedá 5 týždeň tehotenstva"
    Dokážem pochopiť odchýlku v sone keď je plod malý napr. o jeden týždeň, ale o tri týždne...?
    Mohla by byť skreslená informácia zo sona ak mi lekár robil UZV vyšetrenie normálne cez bruško a nie vaginálnou sondou, v takto skorom štádiu tehotenstva?
    Mám už osemročnú dcéru a syn má 2r a 2m, medzi nimi som mala jedno umelé prerušenie tehotenstva, takže sa v mojom prípade jedná o štvrté tehotenstvo. Ovplyvňuje to nejako aj táto informácia?
    Kontrolný UZV mám až 15.1.2013, mám však strach a je to hodne dlhá doba. Mám sa pripraviť na variantu, že plod v brušku sa prestal vyvíjaťa tehotenstvo bolo ukončené? Pretože predchádzajúce tehotenstvá boli bez komplikácií a deti boli skôr väčšie.
    Ďakujem veľmi za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    rozdiel na sone 3 týždne je pomerne veľa, otázne je či bola zachytená akcia alebo ešte nie. Ak nie, je možné, že je ešte skoro a otehotneli ste neskôr, druhá možnosť na ktorú sa bohužiaľ musíte pripraviť je aj to, že sa mohol vývoj plodu zastaviť. Informácia o predchádzajúcich tehotenstvách je v tomto prípade nepodstatná. Ale zároveň dopredu nestrácajte nádej, niekedy sa stane podobný prípad a dieťatko sa ďalej vyvíja normálne. Držim palce !