Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • macmiror

    , Autor: julinka10

    Dobrý večer,

    som v 8 týždni tehotenstva, lekár mi predpísal Macmiror complex. V príbalovom letáku som čítala že sa nemá užívať v prvom trimestri tehotenstva, môžem ho aj tak užívať ? Lekárovi sa teraz nedovolám, tak Vás prosím o radu čo mám spraviť, ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý večer,
    patrí medzi relatívne bezpečné lieky, ide o to, že väčšina liekov, ktorá je na trhu nemá robené klinické štúdie na tehotných ženách pretože je to neetické, preto je aj väčšina liekov nedoporučovaná na užívanie v gravidite, pretože nie sú overené štúdiami. Bežne sa však tento liek predpisuje, pretože benefit je vyšší ako dokázané riziko.

Podobné otázky

  • Po macmirore svrbenie

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň pán doktor, včera ste mi odpísal, že macmiror je v poriadku užívať v druhom trimestri. Večer som si teda nasadila prvú globulu do posvy a mám z toho dosť veľké svrbenie ako to vyteká. Je to prosím v poriadku alebo to mám radšej vysadiť ?

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak pociťujete zhoršenie ťažkostí v zmysle pálenia, či svrbenia, bude vhodné porozmýšľať o prerušení liečby. Ak však máte svrbenie iba zvonka a z toho, ako Vám vyteká veľké množstvo žltohnedého obsahu, bude vhodné si aplikovať vaginálnu globulku hlbšie, najlepšie na noc večer pred spaním, aby sa stihla do rána rozpustiť a vstrebať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Macmiror 500 v tehotenstve

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, Gynekolog mi na diaľku predpísal macmiror vaginálne čipky kvôli tomu, že mám svrbenie a biely, niekedy žltý výtok. Naskytlo sa mi to po antibiotikách Zinnat. Aktuálne som v 20. Týždni tehotenstva a chcem sa spýtať či macmiror je bezpečný, lebo v letáku sa píše, že by sa v tehotenstve dávať nemal. A teda pravdepodobne mám kvasinkovu infekciu a či na to aj pomáha alebo si podľa vás mám radšej kúpiť cannesten vaginálny cipok.
    Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v II. trimestri je jeho používanie bezpečené. Pravdepodobne sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu z porušenia vaginálnej mikroflóry vplyvom užívaných antibiotík. Aplikujte si Macmiror vaginálne globule po dobu 7 dní a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mykóza

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň prajem,som v 9tt a navštívila som gynekológa pre žltý výtok, pálenie v pošve a bolesť v podbrušku.Lekár povedal že je to typická mykóza ale že do 12tt nerád dáva lieky,zvažoval macmiror ale nakoniec sa rozhodol pre polygynax(clotrimazol nemôžem pretože po ňom krvácam aj pár dní)Čitala som ale že polygynax sa pre tehotné vôbec neodporúča,tak teraz som na vážkach,čo mám robiť.Pri mykóze sa mi osvedčil aj Idelyn beliema tak neviem či radšej skúsiť toto? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si môžete tiež jednorázovo Canesten GYN, ktorý sa môže používať aj počas tehotenstva. Následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi pribiotikami, ktoré je najlepšie aplikovať, ako všetkú vaginálnu liečbu, večer pred spaním. Odsledujte si to.

  • Macmiror

    , Autor: som

    Dobrý deň,
    Som tehotná (17tt) lekár mi predpísal macmiror 500 kvôli zriedkavemu žlto zelenkavemu výroku. Užila som 2 tabletu a pociťujem jemne svrbenie. Mám v liečbe pokračovať alebo radšej prestať. Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nie je prítomné silné pálenie, ktoré sa môže niekedy po aplikácii Macmiroru objaviť, pokračujte v pravidelnej aplikácii podľa odporúčania. Po doužívaní odporúčam realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najvhodnejšie aplikovať si tak isto večer pred spaním, pod dobu aspoň desať dní. V prípade ťažkosti alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti v 7tt

    , Autor: Petruša02839

    Dobrý deň od včera večera mam bolesti na ľavej strane podbruška a cítim to až v krížoch nie sú tie bolesti až tak silné skôr cítim taky tlak a niekedy pichnutie ale stále ma to tak boli v noci nič ale od rána stále a ešte ma tiež od včera večera boli ľavá noha ako keby som mala presilenu. Žiadny výtok nemám ani nič iné len tieto bolesti. Rozmýšľala som že či to nemôže byť tým že som včera počas dňa zjedla kapustnicu, šošovicovú polievku, aj zemiakový šalát s majonézou z obchodu bez vajec. Beriem tabletky Progestanelle a aj Macmiror Complex 500 od včera pretože mam zelený výtok môj gynekológ mi to predpísal. Ale myslím že tie bolesti nebudú kvôli týmto tabletkam lebo ten macmiror som si dala až pred spaním a bolesti som mala ešte pred tým ako som si ho dala. Nie je to nič vážne tieto bolesti ? Poraďte mi čo mám spraviť alebo čo si mám dať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Maternica sa každým dňom zväčšuje, dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, či môže spôsobovať občasné pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Nevylučujem ani črevný pôvod bolestí, najmä, ak ste skombinovali viacero ťažkých jedál. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.