Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,476 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • NT

    , Autor: didinka11

    Dobrý deň,
    ja by som sa chcela opýtať, či je v poriadku ak som mala v 12. týždni NT 1,6 mm a HCG v sére bolo negatívne a AFP v sére 40,45.
    A teraz som v 29. týždni tehotenstva a zostala som chorá. Lekárka mi predpísala Ospen 1500. Nemôže to drobcovi ublížiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    hodnoty vášho skríningu sú v norme. Ospen 1500 dieťatku neublíži, nemusíte sa obávať. Prajem skoré uzdravenie.

Podobné otázky

  • Bolest brucha na pravo od pupka

    , Autor:

    Dobry den prajem, chcem sa opytat, som v 18tt, dnes v noci som sa zobudila na prudsiu, intenzivnu, ale kratku (3min) bolest na lavo od pupka a trochu mi to vyrazalo akoby do spodku chrbta. Po chvili to odznelo, tato bolest sa mi objavila aj na druhy den, ale bola trosku jemnejsia. Co to moze znamenat prosim? Dakujem za vasu odpoved, prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto je sa tažké objektívne vyjadriť. Príčin bolestí môže byť viacero. Môže sa jednať o tlak maternice na okolité orgány, hlavne črevá, spôsobený rastom maternice, ako aj tlakom na močovody, preto ta bolesť v krížoch. Takto je sa však veľmi tažké sa objektívne bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 1,5 - 2 litre tekutín denne. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Duphaston preventívne

    , Autor:

    Dobrý večer, pán doktor.
    Mám 31 rokov a za sebou 1 úspešné bezproblémové tehotensto (2018, akútna sekcia) a jeden missed abort (júl 2020, v ôsmom týždni som sa vyčistila sama, bez pomoci kyretaze.). Podľa dnešného ultrazvuku som na začiatku siedmeho týždňa, srdiečko bije, nespinim, nič ma nebolí a keď som sa lekára spýtala, či sa moje tehotenstvo berie ako rizikové, zareagoval najskôr prekvapene a potom sa spýtal, či chcem aby mi predpísal Duphaston. Nevedela som, tak sa rozhodol, že mi pre istotu predpíše 2 balenia, 2x denne 1 tabletu. Myslíte si, že je veľké riziko ak by som ho neužívala?
    Ďakujem krásne za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, Duphaston užívať nemusíte. Jeho užívaním si však nepoškodíte.

  • Pocit nafúknutia

    , Autor:

    Dobrý deň prajem. Som v 20tt a asi pred pár dňami ma začalo bruško cca 10 cm pod prsiami ťahať, pocit je to akokeby som bola prejedena, no niesom. Neda s mi koľkokrát ani poriadne vystriet. Doteraz som mala bezproblemove tehotenstvi, neberiem ziadne lieky, sem tam si dam Céčko a Déčko. Vedeli by ste mi prosím poradit co s tym? Nechcem zbytočne vyvolávať paniku. Podbruško mi netvrdne, len horevyssie nad pupkom. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, od druhej polovice tehotenstvo začína bruško rásť intenzívnejšie, maternica sa zväčšuje, čo môže spôsobovať pocit nafúknutejšieho bruška. Odsledujte si to. neurobíte s tým ale asi nič. Neznepokojujte sa, patrí to k tehotenstvu. Samozrejme pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Prietoky

    , Autor:

    Dobrý deň. V 31tt+5 mi moja dr, povedala že dieťa je v poriadku váži cez cca 1600g a ma cez 40cm povedala mi ale že moje prietoky sú zlé odporúčala mi chodiť na vzduch a nič viac nepovedala. Možete mi povedať či sú veľmi zlé a čo robiť aby sa to zlepšilo? ďakujem
    Merania:
    F 4pnp uterus veľk.
    grav.m.l.VIII normoton.hrdlo zachovalé 2,5cm,mediosakrálne uložené uzavreté,vody stoja na V nalieha hlav. plodu,pošva bez patolog.flóru.
    Mop II
    OPP 142/min
    PPHL post I
    biometria v norme
    PF typ II
    normohydramnion
    RI 0,74-0,82 S/D 3,8
    Mám problémy s tlakom a mám aj tehotenskú cukrovku.



    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie ani všetky výsledky vyšetrení, hodnoty RI sú u Vás na hornej hranici normy až patologické. Nepoznám hodnotu PI, ani ostatné parametre či okolnosti, preto sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam však určite kontrolu prietokov, pravidelné meranie tlaku krvi, ako aj dodržiavanie diéty a sledovanie hladín glykémie. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Priberanie

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa spýtať som v 7 mesiaci tehotenstva a včera som bola na kontrole u gynekológa, pred tehotenstvom som mala 88kg a včera mi váha ukázala o 7 kg viac, tým že 5 kg som pribrala za posledný mesiac. Doktor ma vyhrešil s tým, že by mi zatlieskal keby som už do ďalšej poradne nepribrala ani kilo,povedal mi, že po pôrode idú kila ťažšie dole a môžem skončiť aj na posteli, že sa nebudem vedieť hýbať. Dosť ma tieto slová zasiahli. Je v poriadku moja váha?
    A chcela by som sa spýtať či sa počas tehotenstva dá zmeniť gynekológ, keďže už dlhšie som není spokojná s jeho prácou, pretože mi nevie povedať ani o malom váhu dĺžku, vždy keď sa ho niečo spýtam povie, že to je normálne v tehotenstve, pritom ja už týždeň trpím takými tlakmi a niekedy menšími alebo väčšími krčmi v podbrušku a postupuje to až dole k otvoru, že sa neviem ani na posteli otočiť.
    Ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak žena priberie počas tehotenstva 10 kíl, je to v poriadku. Samozrejme si na váhu treba dávať istým spôsobom pozor. Gynekológa môžete zmeniť prakticky kedykoľvek, stále ku koncu mesiaca. Dĺžku novorodenca Vám povedia až po narodení, teraz sa už zistiť nedá. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.