Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,489 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rontgen v tehotenstve

    , Autor: any

    Dobrý deň pani doktorka,
    prosím vás aká veľká je pravdepodobnosť poškodenia plodu,ak žena netuší v čase rontgenovania zubu,že je tehotná?Bolo to približne na 16 deň od možného počatia miminka,respektíve na 27 deň od začiatku poslednej MS..Tehotenstvo zatiaľ nie je potvrdené,ale je tu podozrenie,keďže MS neprišla načas ako chodieva... :-(
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    napriek tomu, že rontgenové žiarenie je pre plod veľmi nebezpečné, myslím, že vo vašom prípade sa nemusíte obávať. Pri Rtg vyšetrení v gravidite sa možné riziko poškodenia plodu ráta na základe viacerých skutočností: na základe vzdialenosti vyšetrovanej oblasti od malej panvy, na základe použitej intenzity Rtg žiarenia, dôležitý je taktiež údaj o veľkosti vyšetrovaného poľa (je vymedzená vyclonením zväzku žiarenia) a podobne. Problém Rtg vyšetrenia a prípadnej gravidity môže nastať najmä u takých vyšetrení, kde je jednorazovo alebo opakovane plod vystavený ožiareniu priamym zväzkom žiarenia, preto treba byť nadmieru opatrný pri vyšetreniach v oblasti panvy, bedrových kĺbov, v oblasti driekovej časti chrbtice, prípadne natívna snímka brucha.

Podobné otázky

  • Vyvrtnutý čelnok v 8.mes

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Bohužiaľ, včera som išla po schodoch a z posledného schoda som zle zostúpila. Leteli sme na pohotovosť no lekár mi povedal, že ohľadom rontgenu sa mám rozhodnúť sama, radšej som odmietla, nohou viem jemne hýbať aj prstami ale stúpnuť na nohu nie. Dosť to bolí. Chirurg nohu hmatom vyšetril zhodnotil, že podľa neho o zlomeninu nejde. Dostala som aj na pohotovosti od gynekológa injekcie na riedenie krvi Clexane 0,4ml. Chcem sa opýtať, čo môžem na bolesť, v noci som vôbec nesapala. Mám aj barle ale prejsť s nimi s bruchom v 8.mes je strašne náročné. Čo hovoríte na rontgen v tehotenstve? Radšej nie, alebo môžem? Môžem užívať napríklad kostihoj, flector ep alebo nejaký krém? Mne kázali len fixovať, chladiť obkladom ... Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu štandardne používaných ochranných pomôcok - ochranných viesť, či záster nevidím dôvod na nerealizovanie RTG vyšetrenia členka. Úprimne, jednorazové RTG vyšetrenie v tomto týždni tehotenstva by už nemalo mať žiadny volyv na plod, navyše ožarovaná plocha nie je v mieste uloženia plodu, ale na konci dolnej končatiny, preto v tomto prípade prínos RTG vyšetrenia prakticky prevyšuje riziko. Čo sa týka liekov proti bolesti, užívať môžete Paralen, Novalgin, Guajacuran, do infúzii Mesocain, či Almiral. Flector nepoužívajte, ten je v poslednom trimestri kontraindikovaný. Keďže sa však nejedná o gynekologický problém, ale o ortopedický, či chirurgický, najkompetentnejšie a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť lekári z týchto odborov, preto postupujte podľa ich odporúčaní.

  • Röntgen v tehotenstve

    , Autor: evelin-a

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat aky je Vas nazor na absolvovanie rontgenoveho vysetrenia v tehotenstve. Moje tehotenstvo bolo neplanovane a dozvedela som sa o nom par dni po absolvovani rontgenu pluc. V tom case som mala dostat menstruaciu ale ked stale neprichadzala urobila som si test. Po zisteni,ze som tehotna som zostala vo velkom soku a v strachu,ze som bola na rontgene a nemala som ani ochrannu zasteru,ktora sa bezne dava. V tom case som mohla byt tehotna par dni, najviac 2 tyzdne (od ovulacie). Od primarky som potom dostala odpoved,ze ju ani nepouzivaju,kedze ich pristroje su vyclonene a ze sa nemam obavat. Ale aj tak mam z toho zly pocit a namiesto radosti z babatka sa teraz obavam,aby mu to nejako neublizilo. Za Vas nazor vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pravda, že RTG žiarenie môže mať vplyv na plod. Na mieru možného poškodenia má ale vplyv veľa ďalších faktorov ako napríklad vzdialenosť vyšetrovanej oblasti od panvy, kde je plod uložený, veľkosť vyšetrovaného poľa, intenzita žiarenia, pokročilosť gravidity, počet robených snímkov, ... Problém môže nastať, ak o tehotenstve žena nevie a opakovane je vystavovaná priamemu žiareniu v oblasti panvy – teda RTG vyšetrenie bedrových kĺbov, krížovej chrbtice, bruška, ... Tu reálne hrozí možné poškodenie vyvíjajúceho sa plodu. Vo Vašom prípade si myslím, že pri spomínaných okolnostiach je u Vás riziko poškodenia plodu veľmi malé.