Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,349 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • tehotenstvo po sekcii

    , Autor: kitaa

    DOBRY DEN,CHCEM vas poprosit o pomoc,,pred dvoma rokmi,som mala sekciu,,teraz sa snazime o druhe babetko,v maji som bola na kontrole a bolo mi povedane ze po sekcii nemam ranu ci maternicu,neviem co presne povedal zaskocil mna,zahojenu a nikdy mat nebudem,je to mozne aby som dva roky po sekcii nemala zahojenu ranu? je mozne ze to je tym ,ze tyzden po sekcii sa mi rna zapalila? vyletela som odtial ze som sa nestihla nic opytat,,teraz sa bojim ze neotehotniem? myslite ze to bude problem? lebo moj doktor mi nezakazal otehotniet, vie z e sa snazime,,ale pisala som na hocijake fora a tam mi pisali,ze mozem potratit ked to nemam zahojene atd,tak sa bojim,,snazime sa dva mesiace ale este nic a premna to je vecnost,,o prve sme sa snazli 4 mesiace,,a este sa chcem opytat,,v prvom tehotenstve mi zistili,ako 14 rocnu mna operovali na chrbat a zistili mi az v tehotenstve ze mi zamenili nejako pri transfuzii zamenili krv,je mozne ze sa mi nebude skrz to otehotniet? viem ze tehotenstvo bude skrz to rizikove tym som si presla pri prvom,,ale zaujima mna ci to moze sposobit ze neotehotniem?prosim odpovedzte mi na vsetky otazky bo som stoho na nervy,a prosim mozem byt tehotna po 5 dnoch po oplodneni,?, zacalo mna pichat na vajecniku, a mam vytok,je mozne ze som tehotna? alebo co to moze byt? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    pravdepodobne pán doktor meral hrúbku jazvy, ktorá je na maternici po predchádzajúcom cisárskom reze. Je možné, že tá nebola dostatočné hrubá, ide o takzvanú dehiscenciu operačnej rany - teda, že jednotlivé tkanivá maternice nie sú dostatočné "hrubé". S tým, že sa vám jazva na koži zapálila to nesúvisí. Ide o predispozíciu tkanív. V otehotnení to pravdepodobne brániť nebude, taktiež nebude väčšie riziko potratu, len vaše tehotenstvo bude musieť byť viac sledované. Problémy s krvou budú podobné ako počas prvého tehotensta, nebude to príčina neotehotnenia. Čo sa týka toho či ste tehotná po piatich dňoch po oplodnení - ste tehotná hneď po oplodnení, inou otázkou je kedy je pozitívny tehotenský test.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po sekcii

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,
    v 31. týždni nám v dôsledku HELLP syndrómu zomrelo bábätko a bola mi vykonaná sekcia. Viem, že všeobecné odporúčanie po cisárskom reze je počkať s ďalším tehotenstvom aspoň jeden rok. V nemocnici mi vraveli že treba čakať ,,pol roka až rok”. Zatiaľ po zákroku nemám žiadne komplikácie. Mám 28 rokov. Samozrejme chcem akékoľvek ďalšie postupy podrobne konzultovať so svojím gynekológom. Myslíte si však, že v určitých prípadoch môže lekár zhodnotiť, že opätovné otehotnenie je bezpečné aj skôr ako po 12tich mesiacoch? (+ Je vôbec takéto zhodnotenie pri kontrole rany po sekcii možné?)
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po cisárskom reze trvá asi pol roka, kým sa stena maternice vyhojí, preto je vhodné otehotnieť najskôr po 6 mesiacoch.