Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • anesteza pri sekcii

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    čakáme druhé bábätko,som v 12tt.Prvý pôrod som malá sekciou a dali mi spinalnu anestezu.Hneď nato som skolabovala a museli má resuscitovat a dávali mi tie adrenalínové injekcie,tlak som mala 70/40 a stále klesal..všetko som počula a pamätám si to.skoro som zomrela a kým dali do poriadku mňa,tak malý sa pridusil a skoro nám zomrel tiež.stratila som veľa krvy,tak mi potom dávali transfuziu.dodnes neviem prečo sa to stalo,nikto mi nechcel nič povedať a preto mám teraz strach a neviem či si mám dať pri druhej sekcii celkovu anestezu alebo risknut zase spinal.vraj budem mať po celkovej ešte väčšie bolesti a môžem aj zvracať.Mohli by ste mi prosím poradiť?
    vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nie je správne, že Vám nepovedali o čo konkrétne išlo. Ťažko teraz povedať či išlo o alergickú reakciu a následný anafylaktický šok na podané anestetické látky, alebo bolo príčinou niečo iné. Mali by ste to však mať v prepúšťacej správe napísané. Mohlo ísť aj o alergickú reakciu na antibiotiká, ktoré sa podávajú pred cisárskym rezom, prípadne to mohlo priamo súvisieť s prevedením spinálnej anestézy. Je dôležité to povedať ak pôjdete rodiť, nie je 100 % či to bude cisársky rez znova, závisí od príčiny pre ktorú bola robená prvá sekcia. Určite sa nebude nič riskovať v zmysle "skúsime a uvidíme". Je veľmi pravdepodobné, že ak by bola robená znova sekcia bola by už v celkovej anestéze. Bolesť nie je určite väčšia, a zvracaniu sa pri plánovanej sekcii dá vyhnúť podaním látok Ranital, Degan, ktoré sú štandardnou prípravou pred plánovanou operáciou. Toho sa nemusíte obávať, celková anestéza je nepríjemnejšia jedine v tom, že by malo byť rýchlejšie vybavené dieťatko a teda je to náročnejšie pre operatéra, ale inak nič podstatné. Skúste zistiť o čo konkrétne išlo a ako váš stav uzavreli.