Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zapal

    , Autor: odbornik6

    dobry den chcem sa opytat ci ma chronicky zaoal v teh.nejaky vplyv na skracovanie krčka maternice po porode mi doktor vypaloval zapal teraz som teh.druhy krat da sa predist skracovaniu ked už tento problrm bol alebo je vyliečeny a ci nieje nejaka liečba alebo čipky ktore by predchadzali skracovanie dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    prepáčte ale neviem čo konkrétne myslíte pod pojmom "chronický zápal" a "vypaloval mi zápal". Neviem či myslíte, pozitívnu onkocytológiu - ster z krčka maternice a následnú konizáciu, pri ktorej je niekedy riziko skracovania krčka maternice, alebo ide ešte o niečo iné. V prípade, že sa u vás potvrdí skracovanie krčka maternice tak iste je možná liečba, zavisí však od štádia. Snáď jedine preventívne sa dá užívať magnésium v tabletkách, prípadne šumivé tablety, kľudový režim a vyhýbanie sa námahe.

Podobné otázky

  • Vaginalne probiotika v tehotenstve

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den,pred pol rokom som trpela opakovanym zapalom mocoveho mechura a aj vaginalny zapalom ktory bol prelieceny ,ale aj tak mavam stale pocit nekomfortu najcastejsie po pohlavnom styku .Zvyknem si davat vitagyn c alebo probiotika a vtedy sa to ukludni.
    Pred par dnami som zistila ze som tehotna , moj gynekolog mi povedal ze nemam pouzivat vaginalne probiotika.
    Chcela som sa opytat ci to moze dako ohrozit plod lebo mne ten vitagyn c alebo probiotika pomahaju ale moj doktor to dako nechcel pochopit a zamietol to jednoznacne
    Chcela by som teda pocut aj iny nazor, ci to vkladanie vaginalnych probiotik alebo uzivanie vitagynu c moze ublizit plodu alebo je ich aplikacia bezpecna
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám dôvod, pre ktorý by sa vaginálne probiotiká nemohli počas tehotenstva používať. Obsahujú iba prospešné laktobacily, ktoré upravia pošvovú mikroflóru. Na tehotenstvo nemajú vplyv. Samozrejem, sú aj preparáty na predpis, ktoré obsahujú spolu s laktobacilmi aj estrogény. Tieto preparáty sa nemajú používať počas tehotenstva. Avšak voľnopredajné preparáty obsahujúce čisto laktobacily, bez pridania hormónov sa v tehotenstve používať môžu.

  • Hovädzie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor vcera som písala že som zjedla veľa hovädzieho mäsa ktoré bolo nedostatočne tepelne upravené bolo ružové až krvavé vnútri. Samozrejme že ste ma včera upokojili ale ja som dnes ráno silno zvracala čo ja vôbec nezvraciam aj keď som 9 tt už len pri myšlienke na to mäso je mi neskutočne zle zvracala som niekoľko krát ale žiaľ len vodu a žltú horkú tekutinu keďže som to konzumovala poobede už v žalúdku nič nebolo. Boli ma aj hrdlo a mám nádchu ale tu mám už dlhšie takú chripku a chcela som sa spýtať či teda odporúčate tie testy na listeriozu alebo nie mäso bolo kupované v bille a bolo to hovadzie na guláš mladé preto sa zdalo uvarené po pol hodine max hodinke ale nebolo, keďže vnútri bolo krvavé ružové. Mám sa obávať listeriozy alebo toxoplazmozy keď som dnes vracala pol dňa a bolo mi zle alebo skôr ide o psychicku stránku že viem že som skonzumovala surové mäso ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je riziko listeriózy, či toxoplazmózy naozaj nízke. Skôr by som sa sústredil na nachladenie, bolesti hrdla, či zvracanie, ktoré sa počas tehotenstva, najmä v I. trimestri vyskytuje pomerne často. Skúsiť môžete viaceré voľnopredajné preparáty proti zvracaniu, či zázvorové cukríky. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám, okrem iného, vyšetrí krv na zápalové parametre a určí ďalší postup. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pupok

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor len nadviažem na tú predchádzajúcu tému. V pupku som mala psie chlpy lebo moje psy sú krátkoste ratliky a spávajú so mnou a občas sa mi aj zapichne ich chlp do prsta už sa mi aj stalo že mi to museli vyberať lebo to začalo byť zapálené lebo majú niekde ostré tvrdé chlpy tým že sú krátkoste a majú čierne trvde chĺpky na určitých miestach. občas sa mi dostane ten psi chlp aj do pupku keďže s nimi spím lebo pupok mám do vnútra. Je to iný chlp ako ľudský. Keďže som ich nevedela vybrať prstom lebo boli hlboko vyberala som ich pinzetou vybrala som tri lebo pred tým som cítila bodavu bolesť v oblasti pupka. Ako náhle som to vybrala bolesť ustála no dala som si na tampón vatový dezinfekciu asept a následne bepanten krém pretože som to mala veľmi podráždene a tiez mi odtiaľ vytiekla biela tekutina. Len sa chcem opýtať či takáto manipulácia s pupkom následná dezinfekcia a krém nemôže ublížiť bábätku? Som 8 tt a naozaj sa bojím. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať, všetky použité preparáty a prípravky na dezinfekciu nemajú na tehotenstvo žiadny vplyv.

  • Aromatické tyčinky

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor. Včera sme boli na návšteve a návšteva pálila veľmi veľa aromatických tyčiniek bolo to neznesiteľné až ma z toho rozbolela hlava. Strávila som tam asi 5 minút a potom som odišla pretože sa to nedalo bolo to príliš aromatické aj im to potom začalo vadiť ale ja som odišla hneď po 5 minútach bolo to veľmi silné a intenzívne hlava ma z toho boli doteraz a stále to cítim v nose som 8 tt a veľmi sa bojím či to nemohlo ublížiť bábätku som nahnevaná na nich lebo vedia že som tehotná pri Tom v každej miestnosti bola zapálená tyčinka podotýkam veľmi aromatická. Veľmi sa bojím či tým nemohli ublížiť bábätku. Mám sa obávať? Alebo sa nemusím? Mňa z toho doteraz boli hlava no ako vravím bola som tam Max 5 minút. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že na tehotenstvo to bude mať nejaký vplyv. Tým, že ste tehotná a máte zmenené vnímanie chutí, ako aj vôní, vnímate to intenzívnejšie, rovnako pri nedostatku kyslíka alebo zhoršení kvality ovzdušia tehotná reaguje skoršie na pocit nedostatku kyslíka aj bolesťou hlavy. Odsledujte si to. Jednorazové 5 minútové vystavenie sa vonným tičinkám následky nespôsobí, avšak opakované a dlhšie expozície neodporúčam.

  • Zub mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a uz mi pred 3dnami odisla aj hlienova zatka ale ze to vyzera dobre a mala by som potiahnut do terminu. Ozval sa mi ale hore zub mudrosti. Mam to opuchnute a obavam sa ze aj zapalene. Mne sa babätko neotocilo tak to vyzera na cisarsky rez ale teraz neviem ci mi ho urobia ked mam zapal v ustach a len by som ho nejako miernila 2tyzdne co nie je istota ze prejde uplne. Mohla by som ist na cisarsky aj tak? Mozem pripadne ist aj na extrakciu teraz ? Neviem ako von z takejto situacie. Nechcem si vyvolat ani predcasny porod. Vyplachujem si zatial usta repikom a pouzivam bylinnu tinkturu len na poter oblasti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na posúdenie stavu v dutine ústnej musíte navštíviť zubára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť a určiť ďalší postup, či liečbu. Tehotenstvo zastaviť nevieme, takže bez ohľadu na zub, aj indikácia na cisársky rez, naplánuje sa v termíne, v 39. týždni tehotenstva, štandardne 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Ak bude potrebné zub vytrhnúť, pokiaľ to bude možné, vhodnejšie bude odložiť vytrhnutie zubu po pôrode. Je však možné, že bude postačovať lokálna liečba. Je to však otázka pre zubára. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.