Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,496 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Baktérie

    , Autor: Janka226

    Dobrý deň chcela vyše roka nepretržite mám raz ecoli potom enterococus feacalis potom streptococus aganciale a candida vybrala som množstvo antibiotíckych capikou maste výplachy vždy iná baktéria..chcem sa opýtať mám bolesť v pošve a želatínový výtok počas celého cyklu dosť veľa ..môže to spôsobiť niektorá baktéria? všetky ostatné stery sú v poriadku europlazmy mykoplazmy aj ster z krčka maternice..alebo sú také príznaky pri narušenej mikloflore môže spôsobiť ten výtok nikde som o takom ani nepočula ..imunitu mám v poriadku neviem kde mám sa obrátiť už stymi problémami ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o tzv. bakteriálnu vaginózu z narušenia pošvovej mikroflóry. Skúste si jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a realizujte si aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Spomínané baktérie sa vyskytujú bežne v črevách, je potrebné vylúčiť aj prenos z oblasti konečníka. Dodržiavajte pravidelnú intímnu hygienu, zvonku si pri prejavoch svrbenia môžete natierať Canesten krém. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Problém otehotnieť

    , Autor: M_8990

    Dobrý deň, pán doktor,

    chcela by som vás poprosiť o váš názor na ureaplazmy a mykoplazmy. Moja gynekologička mi povedala, že oni to nevyšetrujú, že tieto baktérie sú prirodzenou súčasťou našej mikroflóry. Vyšetrujú ich jedine, keď sa v tehotenstve skracuje kŕčok maternice. S manželom (31r., ja 30r.) sa nám nedarí otehotnieť už 8 mesiacov. Čítala som si, že veľa žien otehotnelo až po vyliečení páru na tieto baktérie. Manžel má podľa spermiogramu zhoršenú morfológiu. Čítala som, že na kvalitu spermiíí môžu mať vplyv práve myko a ureaplazmy.

    Chcela by som vás ešte poprosiť o vás názor na ovulačné testy. Podľa krvi (FSH, LH, prolaktín, etradiol) mi gynekologička povedala, že vidno, že ovulujem. Od augusta si robím ovulačné testy, ale test mi krásne ukázal oluváciu len raz. Inak to zafarbovanie pásika nikdy nemám extra silné. Ovuláciu mám cca stále rovnako (aspoň podľa pocitov), a to 11.- 13. deň. Cyklus mám pravidelný 26 - 27 dňový.

    Chcela by som sa spýtať ešte na PCO. Je možné, že obvodný gynekológ nezistí, že žena má polycystické vaječníky, ale zistia to až v CAR?

    Ospravedlňujem sa za toľko otázok. Budem vám veľmi vďačná za vaše odpovede.

    Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je pravda, že mykoplazma a ureaplazma sa nemusí úplne za každých okolností preliečovať, mnohokrát spôsobujú práve tieto baktérie ťažkosti v zmysle nevysvetliteľných zápalov alebo problémy s otehotnením. Preto je vhodné na ne myslieť a v prípade negatívnych vyšetrení a pretrvávaní ťažkostí ich vyšetriť a v prípade pozitivity preliečiť pár, nie len ženu. Ak hormonálne testy potvrdili ovuláciu, nemusíte si realizovať ovulačné testy. Ja osobne som voči ním skeptický. Ovuláciu môže mať žena posunutú a tak testy môžu byť falošne negatívne. Ak sa pár snaží otehotnieť, nestačí ti skúšať iba dva tri dni v mesiaci počas očakávanej ovulácie. Najvhodnejšie je sa snažiť 6 dní pred ovuláciou, ale osobne odporúčam nechránený pohlavný styk 2-3x týždenne počas celého mesiaca. Syndróm PCO sa diagnostikuje na základe hormonálneho vyšetrenia a podozrenie je možné vyjadriť a vidieť aj na USG.

  • Spermiogram

    , Autor:

    Dobry den,

    mam vysledky manzelovho spermiogramu, chcela by som vas poprosit o vysvetlenie co treba robit ak ma zvysene leukocyty a ci mame s partnerom sancu na prirodzene pocatie:

    ME:4,1ml
    MS: 78mil/ml
    Mot: a-17%, b - 28%, c- 11%
    Pat: 85%
    PMN: 2,5mil/ml
    pocet. aglut.
    ph: 8,5
    vysoka viskozita

    Zaver: Astenoteratozoospermia a Leukospermia

    Urolog ho liecit nechcel, vraj sa mame najprv snazit aj napriek pritomnosti nejakej bakterie a znizenej pohyblivosti a ak to nepojde az potom ho prelieci.

    Co znamena pocet. aglut.? Neudava mieru tejto veliciny.

    Dakujeme Vam za Vase odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, PMN je množstvo bielych krviniek a početné aglutinácie (zhlukovania) spermií, teda koľko spermií sa nalepí navzájom k sebe hlavičkami alebo inými časťami alebo o iné štruktury. Norma by mala byť do 10 %. Zvykne sa nasadiť liečba v kombinácii Profertil, vitamín E a Tamoxifén, hoci je to niekedy sporné. Nepíšete ale, ako dlho sa snažíte otehotnieť. Ak menej ako 2 roky, potom šanca stále existuje, ak je to dlhšie, potom je plne indikované IVF.

  • plánované tehotenstvo

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň prajem,
    už vyše roka sa nemôžem zbaviť streptococca agalactiae. Neviem čo presne spôsobuje, ale netrpím výtokmi, ani svrbením, skôr pichavou bolesťou v pošve, veľmi nepríjemné pocity. Pár dní je lepšie, potom zase horšie. Antibiotiká som vymenila za homeopatiu. Veľmi chceme druhé dieťa, ale čas plynie a zlepšenie žiadne. Môj manel má asi oveľa závažnejší problém. Tomu boli zistené tri baktérie, enterococuss v ejakuláte, streptococcus a pseudomonas v uretre. O streptococcovi vedel, bojuje s ním dlho, ale žiadne antibiotiká nezabrali. Ako muž to bere ťažko, viac antibiotík nechce a tieto zvyšné baktérie ho úplne položili. Chcela by som vedieť, ako by sa asi dalo toto u neho liečiť a či je vôbec šanca pri takýchto výsledkoch na otehotnenie. Ja mám momentálne nález na ecoli a streptococca ale len ojedinele, pohlavný styk momentálne máme chránený, aby sme si baktérie nevymieňali.
    Názor urológov na manželov problém bol rôzny, jeden vravel, že nech sa o dieťa nepokúšame, druhý sa vyjadril, že sú to prirozené baktérie . Kde je vlastne pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    streptococcus agalactiae sa vyskytuje až u tretiny žien a ak nemáte žiadne ťažkosti priamo streptokoka nie je nutné liečiť antibiotikami. Samozrejme iné je to už pri náleze E. colli. Bolo by vhodné preliečenie E colli a enterokoka, a následne užívanie podpornej terapie (Lactofeel preventívne). U partnera by som preliečenie odporučila. Liečbu musí však určiť urológ na základe citlivosti na antibiotiká. Sterptokok nespôsobuje neplodnosť, preto ak preliečite ostatné baktérie môžete sa o dieťatko kľudne snažiť.

  • otazka

    , Autor: odbornik6

    Dobrý ja som vám pisasala o tej laparoskopii a gynekolog my brať vyteri z posvy lebo som mala zistené baktérie v moci a vyteri boli zle ale mám ísť na kontrolu že jake budú vyteri a podľa toho sa určí že jak ďalej ci má objedna na laparoskopiu a či sa to robí iba pod narkozou cez nejakú sondu a kontrastnou látkou sa naplní to sa robí iba pod narkozou alebo sa to robí bez narkozy vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vyšetrenie priechdosti vajcovodov ultrazvukom s kontrastnou látkou sa robí bez narkózy,prebieha to ako vaginálne vyšetrenie.

  • Zápal pošvy

    , Autor: dianka33

    Dobrý deň, 1,5 roka sa s manželom snažíme o bábätko a začali sme to riešiť. Zistili mi silný zápal pošvy - konečníková infekcia. Teraz beriem na 10 dní ampicilínové čípky. Prosím, mal by niečo brať aj manžel? Môže táto infekcia ovplyvniť plodnosť? Ako môže človek dostať túto infekciu? Arálny styk "nepraktizujeme", vírivkám a bazénom sa vyhýbam, nenosím "tangáče", sladké nejem... tak neviem :(((( Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    "konečníková infekcia" je bohužiaľ veľmi častou komplikáciou, ide o blízke prepojenie vagíny a konečníka preto sa tým netrápte, po preliečení bude všetko v poriadku. Mohli ste mať oslabenú imunitu a patologické baktérie sa premnožili. Partner nemusí byť preliečený. Takéto akútne infekcie zväčša nemajú vplyv na plodnosť z dlhodobého hľadiska.