Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zvysena hodnota testosteronu

    , Autor: berrynka-2

    Dobrý deň prajem. Mám 31 rokov a necelý rok sa snažíme s manželom počať. Cca pred rokom som bola na laparoskopickom odstránení myómu, pomerne veľkého (leiomyóm intramurálny 10 cm), z ktorého sa však už podľa gynekológa maternica celkom dobre spamätala. Problém je, že už 2 mesiace som nedostala menzes (obdobie predtým väčšinou meškal 1-2 týždne, predpokladám, že kvôli snahe o počatie). Cyklus som zvykla mať pravidelný, 33-34 dňový (pred odstránením myómu nepravidelný - po odstránení sa upravil). Namiesto menzesu však teraz prišlo len týždňové špinenie. Slabé a občasné (bez nutnosti použiť vložku). Tehotenské testy negatívne, pociťujem bolesti v podbrušku, citlivé prsia a miernu nevoľnosť. Na sone lekár nič neobjavil. Poukázal na mierne zvýšenú hodnotu testosterónu a navrhol mi polročnú liečbu HAK. Chcem sa poradiť, či je to podľa vás vhodné riešenie v mojej situácii, príp. či existujú ešte iné formy liečby, či podpory plodnosti, ktoré by mohli pomôcť. Je ťažké sa rozhodnúť, či má zmysel obetovať ďalší čas na skúšku niečoho, čo nemusí pomôcť.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám bolo vyšetrené aj beta HCG, ktoré jednoznačne vylúči tehotenstvo. Na USG nemusí byť vidieť nič v začiatkoch tehotenstva a tehotenské testy môžu byť tiež negatívne. Na prirodzené zníženie testosterónu môže pomôcť zmena životného štýlu, zmena stravy hlavne v zmysle obmedzenia rafinovaných cukrov, pitie bylinkových prípravkov, najmä mätový čas, ľanové semiačka, sladké direvka. Užívať môžete aj kyselinu listovú. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky hormonálneho profilu, prípadne betaHCG, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • zvysena hodnota testosteronu

    , Autor: berrynka-2

    Dobrý deň, nadväzujem na môj predošlý príspevok a vašu odpoveď. Bohužiaľ, beta HCG mi lekár nenavrhol otestovať (odpieral sa len o negatívny domáci test, ktorý som si počas cca 6 týždňoch robila opakovane s negatívnym výsledkom). Nepoznám presnú hodnotu môjho testosterónu, no predpokladám, že nebola až tak vysoká (keďže spomenul, že prirodzené otehotnenie nie je vylúčené). Pichol mi len Agolutin s tým, že mám popremýšľať o ne/nasadení HAK, a to na pol roka. Zamýšľam sa aj nadtým, že hodnotu testosterónu pán doktor vyčítal na základe výsledkov krvi starých takmer 8 mesiacov, neporovnal si ich s momentálnou situáciou. Je takýto postup štandardný, alebo by bolo lepšie, keby som sa obrátila na iného odborníka? Som takisto sledovaná v endokrinologickej ambulancii..tam však z pohľadu výsledkov krvi je všetko v poriadku.
    Ďakujem za váš tip k zmene životného štýlu. Určite je to minimum, ktoré môžem pre seba urobiť. Vitamíny na podporu otehotnenia beriem už niekoľko mesiacov (GS Mamavit Prefolin+DHA s horčíkom, predtým ešte GS Mimistar Forte). Myslím si, že by bolo pre mňa priaznivejším riešením obmedzenie stresu, než nasadenie HAK. Na základe týchto informácií, odporúčate mi teda skúsiť prírodnú cestu k otehotneniu?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najprv by som jednoznačne vylúčil tehotenstvo vyšetrením beta HCG, následne by som pripadne odobral aktuálny hormonálny profil, ktorý by ukazoval aktuálnu situáciu. Ako som už písal, je veľmi tažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť, keď Vám odpovedám iba na základe Vašich informácií. Ak hodnoty neboli dramaticky zlé a bolo Vám povedané, že nie je problém na základe výsledkov otehotnieť spontánne, HAK by som zatiaľ neriešil. Opakujem ale, keďže nepoznám vôbec žiadne objektívne výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, neviem sa Vám jednoznačne a objektívne bližšie vyjadriť.