Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
7,480 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vysadení hák

    , Autor:

    Po vysadení hák v decembri sa nazim otehotnieť ale pri meraní plodnich dní testami v minulom mesiaci náznak čiarky tento mesiac nič môže byť že ovulácia vďaka hák sa ešte nepustila menštruácia prišla normálne ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je možné, ak ste dlhodobo užívali hormonálnu antikoncepciu, že ovulácia tento mesiac môže ešte haprovať. Snažiť sa otehotnieť môžete však intenzívne aj naďalej.

Podobné otázky

  • V sadenie hak

    , Autor:

    Dobrý deň chcem vidieť kedy sa mi po vysadení hák naštartuje ovulácia. O mesiac idem lekárovy, vie to on pozrieť ultrazvukom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to u každej ženy individuálne. Gynekológa Vám vie skontrolovať vaječníky a prípadne na základe prítomnosti dominantného folikulu ozrejmiť okolnosti ovulácie.

  • Cyklus

    , Autor: Barboraberesova

    Dobrý deň, Mám tento problém. O mesiac má byť rok, čo sa snažíme o bábo. Mám 23 rokov a po vysadení HAK som mala koli zníženým hodnotám ženských hormónov problémy. Bloa nasadená aj liečba duphastonom a teraz lekár nechal tri mesiace bez liekov vsetko na prírodu, ak sa nezadarí, chce nás poslat do Centra asist. reprodukcie. Tento mesiac mám dnes už 37 deň cyklu a BT stále stúpa, dnes 36,6. Aj BT som mala do teraz rozhádzanú. V januári som mala cyklus 22 dňový, februári 29 a tento mesiac som mala od 22 dňa 6 dní slabé špinenie na tampóne. Napriek tomu test, ktorý som si dnes robila bol negatívny. Možem byť tehotná aj tak? Vopred ďakujem za odpoveď.

  • PCOS

    , Autor: odbornik6

    Dobrý večer!

    Mám 29 rokov, 165 cm a 65kg (píšem to len kvôli diagnoze PCOS) a snažíme sa s manželom o bábätko. HAK som vysadila v 6/12, nasadili mi ho práve z dôvodu PCOS. Lekárka mi urobila hormonálny profil ešte pred nasadením HAK asi pred 2 rokmi, a po vysadení HAK nasadila Duphaston (menštruáciu mi pekne upravil). Stále mám však cysty, kedže mi folikuly nepraskajú. Tento mesiac som bola na folikulometrii, kde folikul pekne narástol ale nepraskol. Manžel bol na spermiograme v Iscare, kde mu pred rokom vyšlo všetko v poriadku, ale tento rok asthenozoospermia. Lekár, kt. mu výsledky vysvetloval však tvrdil, že hodnoty nie sú tak zlé a aby si spermiogram dal zopakovať po 3 mesiacoch, lebo hodnoty sú hraničné. Napriek tomu mal v závere IVF. Chcela by som sa spýtať, v prípade že by sme išli na konzultáciu do ISCARE, rieši sa to hned umelým oplodnením, alebo je možné sa snažiť vyvolať ovuláciu a prasknutie folikulov aj inak. Nerobili mi vyšetrenie na inzulínovú rezistenciu, a okrem duphastonu mi žiadne lieky lekárka ani nenavrhla. Momentálne mám 4 cm cystu na jednej strane a 3 cm cystu na druhej strane, a nechcela by som to hned riešiť IVF, taktiež by som sa chcela vyhnúť laparoskopii keďže doteraz mi cysti vždy praskli. Mám pocit že môj lekár ešte nespravil všetko preto aby som otehotnela prirodzene, a neviem či má zmysel hladať nového gynekológa, alebo to riešiť rovno v CAR z dôvodu že to chceme skúsiť bez IVF.

    Vopred dakujem za odpoved, a prajem pekný večer.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vidím, že o svojej diagnóze máte pomerne slušne naštudované veci, čo je veľmi dobré. PCOS je pomerne komplexný a v niektorých prípadoch závažný problém,. Zároveň sa však vyskytujú rôzne formy závažnosti PCOS - od žien, ktoré neovulujú vôbec a nemajú ani menštruáciu až po také ľahšie prípady, ako sa javí tento váš. Nevyšetrovala som Vás ale z Vášho opisu sa zdá, že by naozaj stálo za to pokúsiť sa o spontánne otehotnenie. Bežný gynekológovia sa indukciou ovulácie nezaoberajú do detailov, preto by som Vám doporučila CAR. Návšteva v našom centre, keď ste ho už spomínali, určite neznamená, že pôjdete automaticky na umelé oplodnenie. Práve naopak, sme hrdí na to, že sa snažíme o čo najprirodzenejší spôsob ak to je čo i len trochu možné. Vy ste mladá žena, zároveň doba snaženia sa nie je príliš dlhá, spermiogram je zjavne bez závažnejšej poruchy - určite vo vašom prípade sa oplatí, vyšetriť folikulometriou či dochádza k rastu dominantného folikulu, skúsiť plánovanie a časovanie styku resp. insemináciu s injekciou na podporu uvolnenia vajíčka z folikulu. Určite je viacero spôsobov, len to vyžaduje trpezlivosť.

  • PCOS, bez ovulacie

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, mám 27 rokov, 165cm, 51kg a pokúšame sa o bábätko. V máji som vysadila HAK, lekár mi v lete zistil PCOS, zníženú funkciu štítnej žľazy (beriem Euthyrox 50) a zvýšenú hladinu testosterónu. Po vysadení HAK mám menštruáciu len po Duphastone, ovuláciu vôbec :( V septembri som užívala Clostil 1x1, ale narástla mi 42mm cysta a do teraz nepraskla :( Mám niekoľko otázok: Ako sa dá vyvolať ovulácia? Môžem užívať Gynex, Feminbion, Jodis (na štítku)? Mamina mi toto všetko kúpila. Čítala som dobré referencie hlavne na Feminbion, ale tiež som čítala, že by sa nemal brať pri zníženej funkcii štítky, kvôli jódu. Tým pádom ten Jodis by som asi tiež nemala brať? Od leta mám obrovský problém s vypadávaním vlasov- veľmi sa mi mastia a denne mi vypadne poriadny chumáč, pri umývaní vlasov ani nehovorím. Na vrchu hlavy mi začína presvitať koža keď mám chvost. Viete mi prosím poradiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    PCOS je veľmi závažný a čoraz častejší problém u mladých žien, no všetko sa dá riešiť. Všetko čo ste napísali spolu súvisí a vytvára komplexný problém, ktorý je nutné riešiť, zvlášť ak sa pokúšate o babätko. Ide o hormonálnu poruchu, resp. poruchu hormonálnych hladín. To že nemáte ovuláciu, ani menštruáciu, aj vypadávanie vlasov priamo súvisí s diagnózou PCOS. Pravdepodobne ide o závažnejšiu formu polycystických ovárií, ktoré nereagujú ani na terapiu Clostilbegytom, ktorý je prvotnou liečbou PCOS a indukcie (vyvolania) ovulácie. Ak by som Vám mala poradiť asi najlpešie ako viem, doporučujem Vám požiadať o konzultáciu v centre asistovanej reprodukcie, pretože je veľmi pravdepodobné, že inak to nepôjde, a pri týchto ťažkostiach je zbytočné čakať a terapiu odkladať. Nemusíte však strácať nádej, máme veľa žien, ktoré s podobnými ťažkosťami majú zdravé detičky, no je nutné sa Vám dôkladne venovať. Prvým krokom bude vyvolanie menštruácie a doriešenie cysty na vaječníku, kompletné odbery, vyšetrenie inzulínovej rezistencie, podrobný UZV a vyšetrenie partnera. Femibion, Gynex aj Euthyrox užívajte ďalej, Jodis môžete vynechať.