Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysadení hák

    , Autor: Lucka21

    Po vysadení hák v decembri sa nazim otehotnieť ale pri meraní plodnich dní testami v minulom mesiaci náznak čiarky tento mesiac nič môže byť že ovulácia vďaka hák sa ešte nepustila menštruácia prišla normálne ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je možné, ak ste dlhodobo užívali hormonálnu antikoncepciu, že ovulácia tento mesiac môže ešte haprovať. Snažiť sa otehotnieť môžete však intenzívne aj naďalej.

Podobné otázky

  • Snaha

    , Autor: Hanik Kov

    Dobry den pan doktor
    Kupila som si ovulacne testy ale neviem ako zacat kedze som mala iba jednu menstruaciu po vysadeni hak a ta prisla v 31.den cyklu
    Viete mi poradit cca kedy zacat s testovanim? Dakujem pekne a zelam vsetko dobre

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa snažíte otehotnieť, odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk aspoň 3x týždenne. K ovulácii štandardne dochádza na 14-16 deň cyklu, za prvý deň cyklu si počítajte prvý deň menštruácie.

  • Menštruácia

    , Autor: doda26

    Dobrý deň,
    Dobrý deň, chcem sa opýtať po dlhorocnom užívani antikoncepcie je to skoro uz rok sa mi nepodarilo otehotniet. Menstruacný cyklus mam nepraqvidelny od 33- najneskor po vysadení HAK 46 dni. Mám 28 rokov. V súčasnosti mám problem s tym ze som mala menstruáciu prvý den 10.1.2020 doteraz mi este neprisla.
    Tehotenský test v nedelu ukázal negativny vysledok. Ako to riesiť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že máte nepravidelný menštruačný cyklus, je dôležitý pravidelný nechránený pohlavný styk, hlavne ak neviete, kedy asi u Vás dochádza k ovulácii. Ak sa Vám aj napriek intenzívnemu snaženiu (nechránený pohlavný styk každý druhý deň) nepodarí otehotnieť do pár mesiacov, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie predpísať tabletky na úpravu cyklu, eventuálne určí ďalší postup.

  • V sadenie hak

    , Autor: Lucka21

    Dobrý deň chcem vidieť kedy sa mi po vysadení hák naštartuje ovulácia. O mesiac idem lekárovy, vie to on pozrieť ultrazvukom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to u každej ženy individuálne. Gynekológa Vám vie skontrolovať vaječníky a prípadne na základe prítomnosti dominantného folikulu ozrejmiť okolnosti ovulácie.

  • Cyklus

    , Autor: barboraberesova

    Dobrý deň, Mám tento problém. O mesiac má byť rok, čo sa snažíme o bábo. Mám 23 rokov a po vysadení HAK som mala koli zníženým hodnotám ženských hormónov problémy. Bloa nasadená aj liečba duphastonom a teraz lekár nechal tri mesiace bez liekov vsetko na prírodu, ak sa nezadarí, chce nás poslat do Centra asist. reprodukcie. Tento mesiac mám dnes už 37 deň cyklu a BT stále stúpa, dnes 36,6. Aj BT som mala do teraz rozhádzanú. V januári som mala cyklus 22 dňový, februári 29 a tento mesiac som mala od 22 dňa 6 dní slabé špinenie na tampóne. Napriek tomu test, ktorý som si dnes robila bol negatívny. Možem byť tehotná aj tak? Vopred ďakujem za odpoveď.

  • PCOS

    , Autor: odbornik6

    Dobrý večer!

    Mám 29 rokov, 165 cm a 65kg (píšem to len kvôli diagnoze PCOS) a snažíme sa s manželom o bábätko. HAK som vysadila v 6/12, nasadili mi ho práve z dôvodu PCOS. Lekárka mi urobila hormonálny profil ešte pred nasadením HAK asi pred 2 rokmi, a po vysadení HAK nasadila Duphaston (menštruáciu mi pekne upravil). Stále mám však cysty, kedže mi folikuly nepraskajú. Tento mesiac som bola na folikulometrii, kde folikul pekne narástol ale nepraskol. Manžel bol na spermiograme v Iscare, kde mu pred rokom vyšlo všetko v poriadku, ale tento rok asthenozoospermia. Lekár, kt. mu výsledky vysvetloval však tvrdil, že hodnoty nie sú tak zlé a aby si spermiogram dal zopakovať po 3 mesiacoch, lebo hodnoty sú hraničné. Napriek tomu mal v závere IVF. Chcela by som sa spýtať, v prípade že by sme išli na konzultáciu do ISCARE, rieši sa to hned umelým oplodnením, alebo je možné sa snažiť vyvolať ovuláciu a prasknutie folikulov aj inak. Nerobili mi vyšetrenie na inzulínovú rezistenciu, a okrem duphastonu mi žiadne lieky lekárka ani nenavrhla. Momentálne mám 4 cm cystu na jednej strane a 3 cm cystu na druhej strane, a nechcela by som to hned riešiť IVF, taktiež by som sa chcela vyhnúť laparoskopii keďže doteraz mi cysti vždy praskli. Mám pocit že môj lekár ešte nespravil všetko preto aby som otehotnela prirodzene, a neviem či má zmysel hladať nového gynekológa, alebo to riešiť rovno v CAR z dôvodu že to chceme skúsiť bez IVF.

    Vopred dakujem za odpoved, a prajem pekný večer.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vidím, že o svojej diagnóze máte pomerne slušne naštudované veci, čo je veľmi dobré. PCOS je pomerne komplexný a v niektorých prípadoch závažný problém,. Zároveň sa však vyskytujú rôzne formy závažnosti PCOS - od žien, ktoré neovulujú vôbec a nemajú ani menštruáciu až po také ľahšie prípady, ako sa javí tento váš. Nevyšetrovala som Vás ale z Vášho opisu sa zdá, že by naozaj stálo za to pokúsiť sa o spontánne otehotnenie. Bežný gynekológovia sa indukciou ovulácie nezaoberajú do detailov, preto by som Vám doporučila CAR. Návšteva v našom centre, keď ste ho už spomínali, určite neznamená, že pôjdete automaticky na umelé oplodnenie. Práve naopak, sme hrdí na to, že sa snažíme o čo najprirodzenejší spôsob ak to je čo i len trochu možné. Vy ste mladá žena, zároveň doba snaženia sa nie je príliš dlhá, spermiogram je zjavne bez závažnejšej poruchy - určite vo vašom prípade sa oplatí, vyšetriť folikulometriou či dochádza k rastu dominantného folikulu, skúsiť plánovanie a časovanie styku resp. insemináciu s injekciou na podporu uvolnenia vajíčka z folikulu. Určite je viacero spôsobov, len to vyžaduje trpezlivosť.