Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Duphaston a ovulácia

    , Autor: niccole

    Dobrý deň chcem sa spýtať, 7 februára som potratila v 15tt a išla som na kyretaz, menštruáciu som dostala až 24 Marca po vyvolavacke a v tento cyklus som začala brať duphaston na 21den cyklu 5 dní po 2 tabletky.menstruaciu som dostala 20aprila čiže 28dc. Chcem sa opýtať či pri užívaní duphastonu prebehne vždy ovulácia keďže s minulosi už viem že s duphastonom mám cyklus presný ako hodinky čiže 28 dni.. pýtam sa preto lebo minulý cyklus som mala anovulacny podľa bazalnej teploty,tak či tento cyklus sa môže zopakovať alebo už ovulácia nastane pri duphastone.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Duphaston sa používa na úpravu menštruačného cyklu. Veľký vplyv na ovuláciu nemá, pozitívne však ovplyvňuje procesy po nej nasledujúce vo vzťahu k uhniezdeniu embrya. Ak nie sú problémy na úrovni vaječníkov, k ovulácii by malo dôjsť.

Podobné otázky

  • duphaston a ovulácia

    , Autor: berrynka-2

    Dobrý deň prajem,
    Mám 32 rokov. Snažíme sa s manželom o bábätko už vyše roka. Pre problémy s cyklom (špinenie počas celého cyklu, resp. vynechávanie menštruácie) mi gynekológ cca pred polrokom predpísal Duphaston od 17 dc, 2x denne, 10 dní. Užívala som ho doteraz podľa inštrukcií, cyklus sa upravil, no otehotnieť sa mi zatiaľ nedarí. Posledný cyklus som sa rozhodla odsledovať si ovuláciu pomocou testov a zistila, som, že prišla okolo 21 dc, a teda duphaston som zatiaľ nezačala tento mesiac užívať. Všimla som si, že mám aj ovu výtok, ktorý som počas predošlých mesiacov s duphastonom nepostrehla (ako keby som ho nevedela určiť). Chcem sa opýtať, či je možné, že Duphastonom užívaným v nesprávnom čase počas cyklu došlo k "zablokovaniu" ovulácie, príp. či by som teraz po ovulácii mala začať užívať to ďalšie balenie Duphastonu v pôvodnom čase užívania (10 dní).
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba naväzujú, ale fungujú samostatne. Ovulácia môže byť u ženy posunutá, či už skôr, alebo neskôr, ako na 14.-16. deň cyklu. Preto je potrebné mať nechránený pohlavný styk aspoň 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu (okrem menštruácie). Ak ste doteraz praktizovali pohlavný styk iba v čase "očakávaných plodných dní" a mimo toto obdobie nie, je to možná príčina neúspechu otehotnenia. Ak ste zistili, že je u Vás ovulácia posunutá, užívanie Duphastonu treba tomu prispôsobiť, prípadne ho teraz neužívať a snažiť sa.