Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Slabé krvácanie

    , Autor: wewerka

    Dobrý deň. Som už pomaly 8 tt po pôrode a stále sa u mňa objavuje slabučké špinenie, posledné dva dni jemnulinko ružové. Bolesti v podbrušku nemám, prípadne len občas slabučké. Po 7tt som podstúpila prehliadku u gynekológa,ktorý mi povedal,že vonkajšie rany sú už zhojené, tie vnútorné tak na 95%, lenže maternica nie je ešte úplne čistá a mám prísť znova na kontrolné sono o 6 tt. V prípade silných bolestí, horúčky alebo krvácania vo veľkých kusoch mám vyhľadať urgent. Pohlavný styk nám ale povolil. Preto sa chcem opýtať, či sa mám niečoho obávať. Či je ešte po takom čase normálne také špinenie, prípadne slabé krvácanie? Po pôrode mi robili kyretáž, pretože sa mi neodlučovala dobre placenta a niečo tam z nej ostalo, ale po 3-4 dňoch od pôrodu na kontrolnom sone, doktorka povedala,že je všetko v poriadku. Mám sa obávať ďalšieho čistenia? Alebo sa ešte môžem dočistiť sama, bez zásahu lekárov. Urobila som si zatiaľ alchemilkový čaj, po ktorom sa mi spustilo v podstate to slabučké krvácanie. Môže to mať na to vplyv? Dieťatko stále dojčím. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    drobné špinenie môže pretrvávať, môže prichádzať i menses, avšak ak bolo čistenie po pôrode je nazaoj možné , že maternica ešte nie je kompletne vzčistená,
    ak by nejaký materiál ešte zostal v dutine možno by prochádzalo do úvahy ešte jedno čistenie, avšak ak dojčíte , maternica sa čistí i sama
    to ako maternica bude reagovať uvidiíte, možno nebude nutný žiaden zásah, pokiaľ nemáte teplotu alebo iné znepokojivé príznaky , vyčkajte na kontrolný UZV
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Krvácanie po pohlavnom styku

    , Autor: Nina.*

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať mám 7 týždňov po pôrode a mala som vnútorné stehy. Nemala som už žiadne ťažkosti ani bolesti krvácanie mi už skončilo v 6 týždni. S manželom sme mali pohlavný styk pri ktorom má nič nebolelo. Na ďalší deň som začala špiniť a večerom už to bolo slabé krvácanie bez zrazenín ktoré trvá 2 deň. Je to normálne? Moja gyndekologička má dovolenku. Okrem krvácania nemám žiadne ťažkosti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je možné, že sa u Vás jedná o prvú menštruáciu po pôrode. Ak nemáte žiadne ďalšie ťažkosti, odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností následne navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie v šestonedelí

    , Autor: MariV

    Dobry deň,
    som 5 tyzdnov po pôrode. Posledné dva týždne som mala veľmi slabé krvácanie / spinenie každý deň. Dnes - presne na piaty týždeň od pôrodu, som začala viac krvácať jasnou krvou. Kojim každé 2-3 hod. Mohla by to byť aj menštruácia? Je potrebné ísť hneď na kontrolu alebo stačí počkať do ukončeného šestonedelia? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať aj o prvú menštruáciu od pôrodu. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti a krvácanie je primerané, stačí navštíviť gynekológa po 6 - 8 týždňoch od pôrodu. Odsledujte si to.

  • Aniball a opakocané krvácanie

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať na používanie Aniballu, ak pri ňom krvácam. Najprv som nekrvácala, a odkedy si pichám Clexane tak je to na bežnom poriadku takmer. Už som krvácala 2x slabo a hneď to ustálo, (po vyšetrení dr šlo len o prasknutie cievky) včera už silnejšie, čo je pre mňa sklamaním, že to bolo pri obvode 23cm, bolesť nebola žiadna. Boli sme aj na pohotovosti, ale všetko je ok. Do pôrodu mám 5 dni a som z toho znepokojená, že ma to krvácanie brzdí. Ako postupovať v takomto prípade? Nahradiť radšej cvičenie s Aniballom masážou hrádze? Kŕčok zpred 2 dní je: 1cm, semisakrálne, v celom rozsahu pre prst pootvorené, tuhé. Ďakujem Vám za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou nízkomolekulárneho heparínu máte redšiu krv, to znamená, že aj v prípade poranenia malých cievok a kapilár sa môže vyskytnúť špinenie alebo slabé krvácanie. Ak sa u Vás vyskytuje krvácanie pri každom cvičení, záleží od intenzity, ale efekt to asi už nebude mať. Ak máte nafúkaný obvod 23 cm, za niekoľko dní sa objem rapídne nezväčší, aj vzhľadom k nutnej opatrnosti pri cvičení s Aniballom. Masáž hrádze môžete vyskúšať tiež. Ak máte vypočítaný termín pôrodu o 5 dní, neznamená to, že aj porodíte o 5 dní. Môže sa to spustiť prakticky kedykoľvek, rovnako tak môžete aj prenášať.

  • Opuchnute nohy po porode

    , Autor: Luci550

    Dobry den, rodila som spontane, prirodzene 15.6.2019 do dnesneho dna ma trapia opuchnute nohy od kolena. Najviac mam opuchnute clenky a koleno ma boli pri vstavani zo stolicky. Je to normalne po porode a po takom dlhom case? Viete mi poradit ako sa zbavit opuchnutych noch? Tak isto stale mam slabe krvacanie. Babatko dojcim, ale aj prikrmujem, lebo mam malo mliecka. Bola som u svojho gynekologa na kontrole po sestonedeli a povedali, ze mam vsetko poriadku po gynekologickej stranke.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po pôrode je opuch dolných končatín prirodzeným javom, ktorý odozneje do konca šestonedelia, teda do cca 8 týždňov od pôrodu. Podľa mňa sa nemusíte obávať, ale odsledujte si to. Opuchnuté nohy nie sú gynekologickým problémom. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného lekára.