Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dobrý deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Snažíme sa o babätko …Chcela by som sa opýtať pohlavný styk som mala 8.6 plodne dni som mala 14.6 myslite žeby som mohla otehotnieť
    Mam taky problém že na pravom vaječníku mam krvavu čistu mýslite zeby kvoli tomu by som mala problém otehotnuť ? Robila som si dnes test vyšiel mi negatívny :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívite Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Toxoplazmóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pred rokom som bola tehotná a počas tohto tehotenstva mi robili skríning na toxoplazmózu, kde mi vyšli nasledovné výsledky:
    S_Toxoplasma IgM - ECLIA - 0,19 COI
    S_Toxoplasma IgG - ECLIA - 261 IU/ml.
    Vyhodnotenie vykonal MEDIREX.

    Začiatkom tohto roka som znova otehotnela a znova mi robili skríning (už iný gynekológ), kde mi vyšlo:
    Anti Toxoplasma gondii IgM - 0.360 index
    Anti Toxoplasma gondii IgG - 27.600 IU/ml.
    Vyhodnotenie vykonal Unilabs.

    Z výsledkov chápem, že som toxoplazmózu prekonala v minulosti (vzhľadom na pozitivitu IgG a negativitu IgM). Čomu však nerozumiem, že ako je to možné, že počas jedného roka mi protilátky IgG klesli tak rýchlo (zhruba o 90 %). Je to vôbec normáne, aby protilátky klesali takýmto tempom?

    Prosím láskavo o porovnanie a interpretáciu týchto dvoch výsledkov.

    Ďakujem Vám vopred veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to normálne. Aj keď každé laboratórium má iné referenčné hodnoty, s odstupom času protilátky klesajú. Čím dlhšie obdobie prejde od prekonanej infekcie, tým nižšie sú protilátky hovoriace o prekonaní infekcie. Tak je to s protilátkami pri všetkých ochoreniach. Aj protilátky hovoriace o aktívne prebiehajúcom ochorení postupne klesajú s odoznievajúcou infekciou. Podľa všetkého ste museli prekonať toxoplazmózu niekedy minulý rok, ešte pred prvým tehotenstvom.

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin potratu v takomto skorom týždni môže byť viacero. Nevylučujem však, že práve ochorenie prebiehajúce v tomto období nemohlo byť príčinou potratu. Teoreticky áno. Poznám však viacero žien, ktoré mali COVID-19 vo včasnom týždni tehotnestva a na tehotenstvo to nemalo vplyv. Ak sa jednalo o chcené tehotenstvo, dajte si pauzu od snaženia aspoň 2 - 3 mesiace, začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne a následne sa môžete opäť začať snažiť.

  • Modrina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer p gynekológ vždy mi viete poradiť a pomôcť chcem sa opýtať na takú chúlostivú otázku.No dnes na plavárni sa mi stal tak sprostý úraz, že sama nechápem,ako sa mi to mohlo stať pri páde do bazéna mojou nešikovnosťou som sa udrela na intímne partie na ľavej strane, ktoré je spuchnute a modro čierne a bolestivé,čo si prosím môžem dať ako si pomôcť a mám sa niečoho obávať lebo modré je to dosť aj veľké celá ľavá strana intímnych partií je taká stáva sa niečo také, či len ja som debil ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne Vám praskla cieva v oblasti pyskov a vznikol Vám hematóm. Najvhodnejšie je to ukázať Vášmu obvodnému gynekológovi, ktorý určí ďalší postup. Užívať môžete eventuálne Aescin 3x1 tabletku denne pre zmiernenie opuchu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kvasinky ojedinele

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Z vnútra pociťujem občas svrbenie a z vonka som mierne začervenaná. Vnútorne postačia probiotiká a z vonka trebárs Canesten krém, alebo mám sa radšej preliečiť kompletne s Canesten kombim? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak za týchto okolností si jednorázovo aplikujte CanestenGyn do pošvy a následne si aplikujte vaginálne probiotiká. Zvonku si môžete aplikovať Canesten krém. Odsledujte si to.

  • Prolaktin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Dnes som si dala robit hormonalny profil ako samoplatca, keďže sa snažíme o bábätko.
    Všetko hodnoty su OK okrem S_PRL sú 26.20
    Mám 27 rokov
    Je to potrebné riešiť? Ďakujem !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na hodnotu prolaktínu má vplyv viacero faktorov, ako aj napríklad to, koľko hodín od zobudenia bol odber krvi realizovaný. Mnohokrát je skreslená hodnota prolaktínu práve kvôli tomu. Každé laboratórium má tiež trošku iné referenčné hodnoty. Norma je väčšinou do 29 ng/ml, takže podľa toho máte hodnotu v norme. Takto sa Vám neviem bližšie objrkvne vyjadriť. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.