Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vajičko

    , Autor: Dúška

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, dnes som bola u gynekológa stým ze ma boli v podbrusku na ľavej strane, doktor mi povedal ze mam vajíčko vyššie než má byť, a troska rozšírené cievy. Ze mam ovuláciu.dal mi flector aby sa mi to vajíčko uvoľnilo. Nechápem dobre tomu co mi povedal mohli by ste mi to bližšie vysvetliť?
    Do zápisu mi napisal:
    UZVTVS: uterus-cavum - endometrium 2,6mm
    Vpravo ovarium s prim.fol.,
    Ovarium l. Sin. S DF 20mm,. V. S. V. adhesiach
    Douglas bz tekutiny...

    Vedeli by ste mi prosím k tomu povedať niečo bližšie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to opis ultrazvukového vyšetrenia cez pošvu. Sliznica dutiny maternice je 2,6 mm vysoká, na pravom vaječníku je primárny folikul a ľavý vaječník je s dominantným folikulom, teda budete teraz ovulovať z ľavého vaječníka, malá panva je bez voľnej tekutiny. Nález primeraný.

Podobné otázky

  • Dve ovulacie

    , Autor: Mella

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na ovuláciu. Mám ročného syna, ktorého dojčim. Neberiem žiadnu antikoncepciu ale snažím sa sledovať si cyklus. Väčšinou viem kedy mám ovuláciu ale niekedy mám pocit ako keby som mala dve ovulacie. Jednu normálne v termíne po zhruba 14 dňoch a druhú tesne pred menštruáciou. Plus mínus 4/5 dní. Je to možné že by som mala dve ovulacie? Môžem tým pádom aj počas druhej otehotnieť? Alebo stihne sa vajíčko zahviezdiť napríklad aj deň pred menštruáciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa o dve ovulácie vrámci jedného menstruačného cyklu, ale o ďalšiu ovuláciu. Menštruačný cyklus a ovulačný cyklus sú dva samostatne prebiehajúce cykly, ktoré síce na seba nadväzujú (mali by), ale sú riadené samostatne. Preto sa môže stať, že žena, ktorá má dlhší menštruačný cyklus a kratši ovulačný cyklus môže ovulovať dvakrát počas jedného menstruačného cyklu. Samozrejme, tehotenstvo je možné. Sú to kvalitou úplne rovnaké ovulácie. Rovnako tak kojenie nie je antikoncepcia, takže môžete pomerne ľahko otehotnieť. Je možné užívať jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu, ktorú môžu užívať aj kojace ženy, bez vplyvu na kojenie.

  • Dieta

    , Autor: Meliska

    Dobry vecer chcela bi som sa opytat ked som podviazana a chcem dalsie dieta kolko to asi bude stat ked bi som podstupila operaciu abi mi to mohli spravit a potom bi som mohla otehotniet

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na Slovensku sa realizuje sterilizácia formou nezvratného prestrihnutia a zviazania vajíčkovodov, prípadne celkovým odstránením vajíčkovodov, čiže jedná sa o proces, ktorý sa nedá zvrátiť. Ak Vám boli, napríklad v Anglicku zaklipované vajíčkovody, určite existujú možnosti, ako klipy odstrániť, neviem však o tom, že by sa také niečo realizovalo aj na Slovensku, preto sa Vám k tomu neviem bližšie vyjadriť, ani poskytnúť bližšie informácie.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Lula56

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa spýtať či je možnosť, že mimomaternicové tehotenstvo sa samo vstrebe?? Dosť som si o tom načítala a teda bola som v tom, že jediná možnosť je operácia, no dnes na vizite mi primár povedal, že ma nechcú operovať hneď, že najlepšie by bolo keby sa to samo vstrebe. Pritom včera na príjme mi druhý lekár povedal, že keď to bude rásť mi môže roztrhať vajcovod. Ja som z toho úplne prekvapená čo primár povedal, nechcem ísť domov s tým, že to mám stále v sebe. Zatiaľ nemám bolesti.
    Moje hodnoty hcg boli, 432, 860, 632, 960 a 1122. Našli mi niečo na ľavej strane pri vaječníku, no nebolo to úplne vidieť. Zajtra mi odoberú ešte krv plus uzv. Mala by som byť v 9tt.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mimomaternicové tehotenstvo je tehotenstvo lokalizované mimo dutinu maternice. Určite sa samo nevstrebe. Ak nie je na USG vidieť tehotensky zmenenú dutinu maternice, prípadne tehotenstvo v maternici a beta HCG bude stúpať, vhodné bude realizovať diagnostickú laparoskopiu s prípadným odstránením vajíčkovodu s patologickým tehotenstvom. Najvhodnejšie je sa pri nejasnostiach pýtať priamo lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Hyfosy vyšetrenie

    , Autor: Michaela95

    Dobrý deň,
    V minulom roku som mala mimomaternicove tehotenstvo kde mi odstránili pravý vajickovod a absolvovala som vyšetrenie hyfosy. Chcela by som sa opýtať po vyšetrení hyfosy na priechodnosť vajickovodou a otehotnenie je potrebné po tomto vyšetrení počkať nejaký čas alebo už aj v danom mesiaci kedy bolo vykonané toto vyšetrenie sa mozeme snažiť otehotnieť ? 7.2 som mala vyšetrenie a plodne mi vychádza 10.2.
    Gynekológ,ktorý mi vykonával toto vyšetrenie len udal aby sme sa pohlavnému styku vyhýbali 2-3 dni.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete sa začať snažiť aj tento mesiac, aj keď si nie som celkom istý, či to má takto skoro po tomto vyšetrení zmysel.

  • Ovulácia

    , Autor: Sofia0123

    Dobrý deň pán doktor chcela som sa spýtať s mužom sme mali pohlavný styk 19.3. a 24.3som mala ovuláciu folikulov mi praskol som môžem ostat tehotná?či je to vylúčené keďže neviem koľko spermie vydržia či si počkali na vajíčko ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Životnosť spermie po ejakulácii môže byť 30 sekúnd až 6 dní, v závislosti od podmienok prostredia.