Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pcos?

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, včera som Vám písala otázku ohľadne toho, že sa mi po schudnuti stratili príznaky pcos. Je iste, že keď nabehla pravidelná menstruacia, tak je aj ovulacia? Tento mesiac som robila ovulacne testy prvýkrát, no ani raz mi test nevyšiel pozitívne (teda testujuca čiarka silnejšia). Manžel bol na vyšetrení - výsledky nie sú vraj ideálne, ale stále úplne v norme a nie je teda potrebná žiadna liečba z jeho strany. Na internete som sa snažila dopátrať k viacerým informáciám ohľadne nepriechodnosti vajickovodov - všade sa ale píše, že sú následkom zápalov, taktiež, že to skôr hrozí ženám, ktoré mali viacerych partnerov (asi somarina). Neviem však o tom, aby som prekonala nejaké zápaly a partnera som mala len jedného. Všeobecne som okrem pcos nikdy nemala zdravotné komplikácie vramci týchto veci. Hrozí aj tak, že vajcovody môžu byt nepriechodné?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, aj napriek všetkému sa takto jednoznačne vylúčiť priechodnosť vajíčkovodov nedá. Môžete mať aj endometriózu, ako aj zrasty a pritom nemusíte alebo nemuseli ste mať žiadne subjektívne ťažkosti ani vedomosť o zápale.

Podobné otázky

  • Pcos?

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, prosím vás o názor, som už strašne zmätená zo svojho tela a ničomu nerozumiem. Pred dvoma rokmi mi môj lekár oznámil že mám polycysticke vaječníky. Zmenila som lekára a ten mi to podľa ultrazvuku potvrdil. Poslal má na hematologiu, endokrinológiu, diabetológiu. Všetky výsledky v poriadku. Hormonálny profil úplne okej, inzulín okej - všetko v poriadku. No menštruáciu som nemala hádam tri roky. Lekár nariadil schudnúť. Dala dom dole prvých 10kg a menstruacia nabehla ako hodinky, každých 33 dni. Dala som dole dalších 10 bola na vyšetrení u iného lekára - ten skonštatoval, že podľa ultrazvuku to na PCOS nevyzerá a teda ani podľa výsledkov od iných lekárov. Dnes je dole dokopy 35 kg a chceli by sme dieťatko. Snažíme sa už pol roka a stále si nie som istá či vôbec ovulujem. Otazka ale je, je možné sa syndróm PCO vytratí keď som schudla z vysokej váhy takmer 40kg? (podotýkam zdravé chudnutie s trénerom) Prečo zrazu na ultrazvuku nebolo nič vidieť? K svojmu lekárovi som objednaná žiaľ až v auguste a nechcem si citat rady na modrom konikovi :) Za každú info Vám budem veľmi vďačná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste schudli a nebehali Vám menštruačný cyklus, mala by nastúpiť aj ovulácia. Sú rôzne vyšetrenia na zistenie ovulácie, skúsiť si môžete realizovať aj ovulačné testy v čase očakávanej ovulácie. Ak sa snažíte otehotnieť, odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk aj 3-4 krát týždenne. Problém môže byť mechanický, napríklad nepriechodnosť vajíčkovodov. Treba myslieť aj na vyšetrenie partnera. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti ani výsledky vyšetrení, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pcos

    , Autor: Natali72927

    Pán doktor aká je liečba pri pcos?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, závisí od nálezu a od ťažkostí, ktoré máte, od bolestí po nepravidelný cyklus až po neúspešnú snahu otehotnieť. Liečba je alebo medikamentózna alebo operačná. Pri diagnostikovaní PCO syndrómu sa v prípade nejasností nebojte informovať u svojho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná nález.