Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ...

    , Autor: Bibulinka

    Dobrý deň ..chcem sa opýtať či môžem mať pohlavný styk keď som v 7tt a mám za sebou už jeden potrat. Všade čítam niečo iné. Môj gynekológ mi nič také nespomínal.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Janka-999

    Dobrý deň ,som v 22 týždni bola som na ultrazvuk . Doktor mi dokopy nič nepovedal len že mám brať acilpirin 150 g. Pozrite sa prosím či sú moje prietoky až také zle? RI vľavo 0,90... RI vpravo 0,70 ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie sú jasné výsledky vyšetrení, jedná sa o neúplný opis, na základe ktorého sa V8m neviem bližšie vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú presné výsledky vyšetrení, nálezy, ako aj informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • HPV.

    , Autor: Zuzi 1987

    Dobry den. Mam poz. Hpv 16,18,31,33, 35......68. Vsetky vysoko rizikove. Bola som na kolposkopickom vysetreni a tam mi napisali bodkovanie 12-15. Mozete mi to prosim.vysvetlit.? Spodna cast brucha ma stale boli an mimo mestr. Medzi dvoma menst. Mam obcas krvacanie a pri odberoch vzorkách som tiez velmi krvacala. Zacala som uzovat HPVirin 3 mesacna kura. Ako dalej. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bodkovanie patrí medzi najčastejšie abnormálne kolposkopické nálezy, ktoré vidí lekár na krčku pohľadom cez kolposkop. Keďže však nepoznám žiadne ďalšie výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • bolestivá hrčka

    , Autor: RENNyk

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať. Mám veľmi chúlostivý problém. V auguste minulého roku som bola hospitalizovaná v nemocnici s veľkou bolesťou a opuchom vo vagíne. Začalo to hrčkou vo veľkosti hrášku, ktorá sa behom pár dní dostala do veľkých rozmerov a bolesti, že som nevedela ani chodiť, dokonca som skolabovala museli ma oživovať. V nemocnici ma hospitalizovali bola som tam týždeň. Dostávala som kvôli veľkej bolesti infúzie oblbováky že som až rozprávala z cesty.( spätná väzba od rodiny po návrate domov) Po troch dňoch liečby kedy prišli aj výsledky z odberov a vzoriek (všetko bolo v norme) ma lokálne umrtvili a narezali abces vo veľkosti vajca a všetko postupne vyčistili mala som drenáž...ľadovanie, sprchovanie silné antibiotiká ale úľava, bola som šťastná, že bude konečne dobre. Diagnóza bartolinyho žľaza. Po dvoch mesiacoch som bola hospitalizovaná znova s rovnakým problém, Znova infúzie a tak ďalej ale oprava, že to nebola bartolinka ani v prvom prípade nebola, ale je to žľaza, ktorá je upchatá a deje sami to opakovane. Musím si to ľadovať nemôžem chodiť do práce lebo inač to naberie pôvodné rozmery ale tá hrčka tam stále je a bolí šialene. Nemôžem vykonávať žiadnu fyzickú námahu turistika, yoga .... Opakuje sa jej to takmer každý druhý týždeň. Stále antibiotiká, kortikoidy ibalgin od bolesti. Nepomáha to však. Bola mi navrhnutá operácia, avšak je tam veľké riziko, že je to veľmi miniatúrne a že pokiaľ by bol poškodený nerv tak sa preruší citlivosť, bude to paralyzované... alebo sa naučiť s tým žiť....Chcem poprosiť o radu či ste sa s niečím takým už stretli, čo mám robiť aby som tento dosť chúlostivý problém vyriešila. Ovplyvňuje to naozaj všetko. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek rozsiahlemu opisu sa Vám bez videnia nálezu a poznania bližších informácií, výsledkov vyšetrení, okolností predchádzajúcich zákrokov neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa naozaj nejedná o absces Bartholiniho žľazy, ktorú je v prípade opakovaných zabscedovaní potrebné odstrániť celú, neviem takto povedať, o akú inú žľazu by sa jednalo. Cysta veľkosti vajca nevznikne z každej "upchatej" žliazky. Najčastejšie sa naozaj jedná o cystu, či absces Bartholiniho žľazy, ktorú, ak sa problém opakuje a je opakovane prítomná cysta, či priamo absces, je potrebné odstrániť celú. Verím Vám, že máte ťažkosti, je to nepríjemná a bolestivá záležitosť. Takto Vám však viac neviem povedať. Podľa mňa, ak sa Vám problém opakuje každý druhý týždeň, čo je extrémne často, bude potrebné realizovať chirurgický zákrok. Celkom mi nie je jasné, o aké prerušenie nervu by malo ísť. Zase sa však vrátim na začiatok, že bez videnia nálezu a poznania okolností, čí výsledkov vyšetrení sa nedá bližšie vyjadriť.

  • Vplyva celiaklia na tehotenstvo?

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr. docitala som ze aj celiaklia (aj bezpriznakova) neliecena dokaze sposobit potrat...je to pravda?
    Mam uz za sebou 2 potraty (missed ab. do 8tt) ale toto mi ziadny lekar nespomenul ze sa mam aj na toto otestovat, vsetky mozne vysetrenia som absolvovala, jediny problem nasli na hematologii.
    Teraz som znova tehotna, uz 18tt, liecbu mam nastavenu z hematologie. Ale mam obavy ked az teraz som sa dozvedela ze som mohla pred tehotentvom stihnut dat otestovat aj celiakliu. Ma to teraz este vyznam,resp. odporucali by ste sa dat pre istotu otestovat ? alebo ked uz som v 18tt ak by som mala tento problem tak uz by sa to prejavilo a uz mozem byt kludna.
    Inak s otehotnenim som nemala problem ani raz, vzdy to bolo ako sa hovori na prvy pokus.
    Dakujem za nazor . Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe poskytnutých informácií si osobne myslím, že príčinou opakovaných potratov bol u Vás trombofílny stav, ktorý máte už aktuálne podchytený. Celiakia predstavuje chybnú reakciu imunitného systému, ktorá napáda aj vlastné telo, môže dôjsť k produkcii tzv. antifosfolipidových protilátok a vďaka nim dochádza k častejšej aktivácii zrážania krvi v tele pacientky, čiže opäť sme pri trombofílii, a to môže ohroziť aj priebeh rozvoja placenty. Niektoré štúdie uvádzajú, že až 50 % nevysvetlených potratov môže byť spôsobených vplyvom týchto protilátok a čiastočne aj skryto prebiehajúcej celiakie. Ak však už máte zaliečený trombofílny stav, nemal byť z tohto pohľadu žiaden problém. Celiakia sa dá zistiť aj počas tehotenstva odberom krvi, či to ale má vzhľadom k vyššie uvedenému zmysel, asi skôr nie. Ak aktuálne tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nevidím dôvod na obavy.

  • Výsledky-horm.profil

    , Autor: Janka6666

    Dobrý večer, mám 26 rokov, antikoncepciu som prestala brať pred 7 mesiacmi, cyklus mám pravidelný, bez bolesti, avšak veľmi ma trápi hrozné akné pred menštruáciou, ktoré som nikdy nemala, ani pred užívaním antikoncepcie… a kvôli ktorému som si dala spraviť hormonálny profil (3.deň cyklu). Môj gynekológ mi predpísal progestanelle na úpravu cyklu (mávala som 22-23-24 dní).
    Z výsledkov horm.profilu vyplýva, že mám vysoký kortizol (627.71 nmol/l, kde sa priemer uvádza: 145.4-619.4 nmol/l) a zvýšený progesterón (1.32 nmol/l, priemer folik.fázy: <0.159-0.616). Všetky ostatné hodnoty sú v norme. Dá sa môj problém vyriešiť aj bez užívania ďalšej antikoncepcie? Brala som ju takmer 7 rokov, vymenila som 3 rôzne, a už ju nechcem nikdy brať. Alebo sa hormóny vedia upraviť aj samé časom? Tehotenstvo neplánujem najbližšie 2-3 roky.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka hodnôt kortizolu, záleží veľmi od toho, kedy bol realizovaný odber krvi, koľko hodín predtým ste spali, v akom psychickom rozpoložení ste, či neprežívate stresovejšie obdobie, ... Podľa opisu ho však nemáte extrémne zvýšený. Čo sa týka zvýšenej hladiny progesterónu v prvej polovici menštruačného cyklu, príčin môže byť viacero. Zvýšená hladina príznakom niektorých porúch, ako vrodené zväčšenie nadobličiek, či patológiách na vaječníkoch, napríklad prítomnosť cýst. Ak neplánujete tehotenstvo a sú vylúčené všetky vyššie spomínané možnosti zvýšeného progesterónu, hormonálna antikoncepcia nie je zlým riešením. Na trhu je veľmi veľa preparátov. Je pravda, že nie vždy musí žene "sadnúť" hneď prvý preparát. Niekedy je potrebné prestriedať a vyskúšať viacero preparátov (niekedy aj 5 - 6), až niektorý "nesadne" presne na mieru. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky všetkých vyšetrení, ani USG nález, ani všetky okolnosti v minulosti užívaných preparátov hormonálnej antikoncepcie, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasnosti pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť, eventuálne Vás vie odoslať na konzultačné vyšetrenie na vyššie pracovisko.