Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Panenská blana

    , Autor: janett

    Dobrý deň, je to asi hlupa otazka no vzhladom na moj mladý vek je to snad pochopiteľne, ako je to prosím s panenskom blanou? Je viditeľná, nachádza sa rovno pri vstupe do posvy, čiže je to len nejaká “bariéra “, alebo ide aj do hĺbky posvy, je to nejaká “stena” vnútri cez ktorú by sa panna trebárs nedostala ak by si chcela zaviesť hlboko nejaký predmet (lepsie povedané napríklad tampón)? Skratka, je blana len na začiatku alebo aj vo vnútri? Pardon ak je to blba otazka, ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, panenská blana môže mať viacero podôb, čo sa týka hrúbky, ako aj počtu otvorov v blane. Nachádza sa iba na začiatku pri vstupe do pošvy. Zavedením tampónu si vie žena panenskú blanu pretrhnúť.

Podobné otázky

  • Panenská blana

    , Autor: Danuska33

    Dobrý deň,chcem sa opýtať,som stále panna,nemala som sex ale už sme niečo skúšali s priateľom. Sem tam cítim výrazne bolesti dnu pri panenskej blane, či už keď sedím alebo ležím. Čo by to mohlo byť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, panenská blana nemusí byť pretrhnutá iba pohlavným stykom, ale napríklad aj zavádzaním tampónu do pošvy alebo masturbáciou. Čo sa týka Vašich ťažkostí, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Panenská blana

    , Autor: ..

    Dobrý deň, včera mi priateľ strkal prsty do vaginy a prstoval ma. Mala som pri tom slabšie bolesti a keď som prišla domov, šla som na WC a mala na papieri trošku krvi. Pohlavný styk sme nemali.Myslíte, že som ešte panna alebo mi mohol panensku blanu len nejako narušiť? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, mohlo dôjsť k porušeniu panenskej blany, preto ste aj zašpinili. Technicky už pannou nie ste. Panenská blany sa dá porušiť a pretrhnúť aj používaním tampónov počas menštruácie.

  • , Autor: Koniková

    To áno To sa pretrhne už po prvom styku to sa dá zistiť že či bol pohlavný styk raz alebo viac krát?

    Napr. Mama o prvom styku vie a "zakázala mi to" kým niesom plnoletá a chce má zobrať gynekológovi že či to pretrváva a nechcem aby zistila že áno. Vie gynekológ zistiť že koľko krát pohlavný styk bol alebo že bol teraz niekedy ? alebo vie iba zistiť že niekedy jeden krát bol ( v tomto prípade ten prvý krát o ktorom mama vie) a + pri menštruácii používam aj tampón.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, gynekológ nevie zistiť, koľkokrát mala žena pohlavný styk. Vie len povedať, že žena už mala pohlavný styk a nie je panna. Pri používaní tampónov sa dá tak isto panenská blana pretrhnúť.

  • , Autor: Koniková

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať. Dá sa zistiť či mám pohlavný styk? Ak áno po koľkých dňoch alebo čo mám spraviť nech sa to zistiť nedá?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak žijete pohlavným životom, panenská blana je u Vás pretrhnutá. Je to nevratná záležitosť, ktorá sa už vrátiť späť nedá. V niektorých krajinách realizujú zákrok, kedy sa obnovuje panenský blana chirurgicky.

  • vyšetrenie

    , Autor: katarina-33

    Dobrý deň, možno bude moja otázka zvláštna a sama sa hanbím ale nedá mi to :)
    Mám 22, doteraz som mala len jedného chlapca a aj to nedávno, spali sme spolu iba párkrát. (Ak sa to teda dá tak nazvať) Chcem sa však spýtať, či nemôžem mať "technický" problém s tým, že by som aj napriek tomu ostala fyzicky panna. Prvýkrát to síce veľmi bolelo a aj som krvácala, hoci sme nedokazali ísť "na doraz" práve kvôli tej bolesti. Avšak pri ďalšom pokuse znova, dosť silné bolesti, pocit tlaku aj pri zavedení čo len dvoch prstov. V podstate každý jeden pokus o niečo bol veľmi nepríjemný a bolestivý. Pri tampónoch tento problém však skoro nemávam. Prečo to tak je?
    Ďalšiou vecou v súvislosti s tým je, že doteraz som nebola na gynde keďže som sa hanbila ísť k lekárovi v 18-20 rokoch a priznať sa že som panna. Teraz by som už nemala byť, ale čo ak som? Môžem vôbec ísť? Hrozne sa bojím aj tej bolesti z vyšetrenia nakoľko sa to robí aj zdkadlami aj prstami, a ak to gynekológ zistí pohľadom, čo mi na to povie.
    A môže mi vyšetrovať prsia ultrazvukom, aj keď mám vlastne len menšie Béčka? Fakt sa bojím, že nebude mať na nich čo vyšetriť :D

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste ešte neboli na gynekológii, je najvyšší čas. Ak ste už mali pohlavný styk, pannou už nie ste. Gynekológ sa Vás spýta, či ste už mali pohlavný styk a môže Vás vyšetriť vaginálne. U niektorých dievčat alebo žien je panenská blana tuhá a zhrubnutá a trošku sťahuje pošvový vchod a spôsobuje bolesti hlavne pri pohlavnom styku alebo pri vyšetrení. Niekedy je nutné túto panenskú blanu, ktorá pod istými vplyvmi zhrubla, chirurgicky narezať a ťažkosti sa upravia. Určite túto skúsenosť spomeňte gynekológovi. Nebojte sa, určite Vás nevysmeje. Hanbiť ste sa nemali, aj keď ste boli pannou, v dnešnej dobe je to vzácne a obdivuhodné, ale určite nie smiešne. Buďte na seba hrdá. Veľkosť prsníkov v súvislosti s vyšetrením nehrá úlohu, štruktúry, ktoré sa vyšetrujú, má žena bez ohľadu na veľkosť prsníkov. Podstatné a dôležité nie sú veľké, ale zdravé prsia.